Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Jaká součástka rozpoznává napájecí adaptér ntb?

Zdravím, vlastním notebook Dell Inspiron 7348 a potýkám se s problémem nenabíjení baterky. Před nastanutím tohoto problému baterka na jedno nabití vydržela při běžném používání film/internet 2-3 hodiny, takže mrtvá nebude. Koupil jsem nový originální adaptér a ten problém eliminoval asi v 5ti případech z 10ti. To znamená - baterka byla vybitá - připojil jsem nový adaptér - ten ji nabil. Používal jsem ntb na baterku -> vybila se. Připojil jsem nový adaptér a notebook se pouze napájel, nenabíjel. Stejně tak se choval i ten starý adaptér asi týden/dva, než přestal nabíjet úplně. Občas nabíjel, občas ne. Takže adaptérem to také není. Potom jsem si všiml, že v BIOSu mám notifikaci: nebyl rozpoznán napájecí adaptér viz. příloha. Takže mě napadlo: ntb si myslí, že nemá správný adaptér a proto se nenabíjí, pouze napájí. Tudíž má otázka zní: která součástka se stará o rozpoznání adaptéru? Nikde jsem nenašel jak tuto "funkci" vypnout, takže se to dá řešit pouze výměnou té součástky, která je nejspíš vadná, předpokládám?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Občas používám servisní Dell D430 s již letitou baterkou a měl jsem podobný problém. Jednou jsem nec…
jege 25.01.2019 08:17
jege
Myslím, že problém byl v úplně vybité baterce, která vždy přetížila nabíjecí okruh a NB signalizova…
XoXoChanel 25.01.2019 11:42
XoXoChanel
pokud mi napíšeš, co přesně mám udělat, tak se o to můžu minimálně pokusit ;-) přesně jako ve všech…
dell_adapter 25.01.2019 11:50
dell_adapter
Zkusit to používat bez baterky a za pár týdnu to zkusit s baterkou jako já? :-D Jinak to vidím jeno…
jege 25.01.2019 11:55
jege
já jsem myslel návod, jak dobít baterku mimo notebook ten radiátor... no nevím nevím :-D
dell_adapter 25.01.2019 12:03
dell_adapter
Ty nevíš, že zahřátím baterky "vymáčkneš" ještě trochu "šťávy" ze slabé baterky? Stejně tak ji ochla…
jege 25.01.2019 12:09
jege
to vím, ale tady si nemyslím, že by to pomohlo (už ji mám na 0% a pochybuji, že se nad 5% dostane za…
dell_adapter 25.01.2019 12:23
dell_adapter
U mě to také došlo až na 0%, ale po pár týdnech odpočinku se zmátořila natolik, že zase začala fungo… nový
jege 25.01.2019 13:04
jege
tak už leží na topení :-D dám vědět, jestli pomohlo nový
dell_adapter 25.01.2019 13:55
dell_adapter
Nechal bych ho do zítra a pak to vyzkoušel .... Edit: A když se baterka náhodou chytne, tak NB hlav… nový
jege 25.01.2019 15:00
jege
Po 10h na horkým topení se to ani nehlo. Už to vedro dál nesnesu, hlavně né v noci. To asi bohužel f… nový
dell_adapter 25.01.2019 23:42
dell_adapter
Kontrolní otázka - ten adaptér je notebookem už rozpoznán jako správný s dostatečným výkonem, nebo t… nový
JoDiK 26.01.2019 01:31
JoDiK
Zamykám. Stačilo. poslední
mif 26.01.2019 02:10
mif

Občas používám servisní Dell D430 s již letitou baterkou a měl jsem podobný problém. Jednou jsem nechtě nechal NB vybít do mrtě a pak se již nespustil. Zjistil jsem, že na originálním adaptéru nesvítí LED. Zkusil jsem adaptér od HP, který měl stejnou koncovku, ale o 0.5 V nižší výstupní napětí a NB sice nastartoval, ale psal, že adaptér nemá potřebný výkon, ale přes F1 to může zkusit spustit na snížený výkon. Koupil jsem jiný originální adaptér o vyšším výkonu než měl původní adaptér a při nákupu a krátkodobém vyzkoušení vše fungovalo, jak má být.

Doma se ale opakovala stejná situace, jak s adaptérem od HP. Vykašlal jsem se na to a přes F1 jsem jej v případě akutní potřeby používal. Baterka se nenabíjela. Po nějaké době to přestalo zase fungovat a přestala svítit LED na adaptéru. S podezřením na zkratování baterkou jsem zapnul NB bez baterky a přes F1 vše fungovalo relativně v pořádku. Takhle jsem to používal pár týdnů, ale kvůli přenášení NB jsem vždy tu baterku přidělal a při použití oddělal.

Jednou jsem na to zapomněl a NB normálně nastartoval, žádná hláška se neobjevila a baterka se začala dobíjet. Dobil jsem baterku na 100% a zkusil i původní adaptér, který zase normálně fungoval, nabíjel a LED svítil. Myslím, že problém byl v úplně vybité baterce, která vždy přetížila nabíjecí okruh a NB signalizoval problém s nabíjením. Po čase se trochu vzpamatovala a to stačilo k tomu, že vše začalo fungovat normálně. OD ty doby si vybíjení lépe hlídám a nenechávám ji vybít až do vypnutí NB.

Myslím, že problém byl v úplně vybité baterce, která vždy přetížila nabíjecí okruh a NB signalizoval problém s nabíjením. Po čase se trochu vzpamatovala a to stačilo k tomu, že vše začalo fungovat normálně. OD ty doby si vybíjení lépe hlídám a nenechávám ji vybít až do vypnutí NB.

- To s tou baterii a dobijecim okruhem podezrivam prave od zacatku. Kdyby sla pouzit jina (alespon na 30% dobita) baterie, nebo DC s o chlup vysim mA by nas posunulo velkym krokem kupredu.
* Ta baterie co ma, by sla dobit mimo Notebook, ale nejsem si jisty ze to tazatel zvladne, protoze na baterce nameril 0V = ze ma zamek, ktery se musi pres stredni PIN odemknout aby odemkl nabijeci okruh. Pak dobijet az mu tam vyskoci z 0 nakych 11V az pak se IMHO zacne znovu v notebooku dobijet.

Zkusit to používat bez baterky a za pár týdnu to zkusit s baterkou jako já? :-D

Jinak to vidím jenom na novou baterku nebo dobití původní baterky jiným způsobem - v jiném NB, nějak napřímo, pokud je to to možné, hodit baterku na pár hodin na teplý radiátor a pak to zkusit (takhle "dobíjím" CR2032 do glukometru i několik měsíců) a pod.

Ty nevíš, že zahřátím baterky "vymáčkneš" ještě trochu "šťávy" ze slabé baterky? Stejně tak ji ochlazení vybiješ ještě víc. Platí to u aut, foťáku, běžných baterek i aku, tak proč by to nemělo platit u NB? Samozřejmě, že ideální by to bylo dobít v jiném NB, pokud to půjde nebo koupit novou baterku, pokud jsi to třeba měl v plánu. Já se právě tomu chtěl vyhnout, nová baterka by byla skoro stejně drahá jako celý NB.

to vím, ale tady si nemyslím, že by to pomohlo (už ji mám na 0% a pochybuji, že se nad 5% dostane zahřátím na radiátoru + jestli vůbec třeba 6% bude stačit)
kdybych měl možnost ji dobít v jiném notebooku, tak to udělám
nemám tu možnost, proto se ptám na návod, jak ji dobít mimo notebook
novou baterku kupovat nechci

Kontrolní otázka - ten adaptér je notebookem už rozpoznán jako správný s dostatečným výkonem, nebo to pořád píše, že je neznámý? V případě, že není rozpoznán, není to náhodou tak, že to nebude dobíjet, ani kdybys měl baterku novou? Neboli tvoje hrátky s baterkou na radiátoru jsou pak zbytečné...

Zpět do poradny Nahoru