Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zálohovanie

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať čo je dôležité v notebooku, PC zálohovať a ako často zálohovať, či je nutné externý HDD pripájať k notebooku príklad každý deň, jedn krát za deň, alebo len v prípade nejakej zmeny v notebooku. Podľa mňa je dôležité zálohovať dôležité dokumenty, foto a celý operačný systém. Ja nič proti vývojárom programu používam na zálohovanie Acronis True image, kde dá sa to tam aj vyp.a zmeniť, kde po 180 dňoch mi automaticky zmaze staré verzie záloh. Príde mi ešte porozmýšľam že sa vrátim k starej dobrej zálohe vo windows 10.Pretoze do budúcna budem chcieť obnoviť nejaký dôležitý dokument, a budem si istý ze som ho zálohovál, ale už ho neobnovim, pretože bude zmazany, pekný deň. Mám Windows 10 home

Předmět Autor Datum
Zálohovat je potřeba vše, o co bys nerad přišel. Zrovna operační systém bych mezi to neřadil, protož…
Wikan 15.01.2019 10:41
Wikan
Práve z uvedeného dôvodu je nutné mať vždy logicky rozdelený pevný disk na dva primárne oddiely. Ak…
Nuda 15.01.2019 11:08
Nuda
V prípade Acronis True image zálohu jem každý deň. V nastaveniach zálohovať denne po pripojení exter…
pista 54 15.01.2019 12:13
pista 54
Nemůžeš přijít o soubory, když se Ti záloha po nějakém čase smaže. Pokud je máš pořád na zálohovaném…
jege 15.01.2019 12:36
jege
Nejak sa strácam, v nastaveniach acronis je možnosť nastaviť odstrániť retezce verzii staršiu než te…
pista 54 15.01.2019 13:11
pista 54
Soubory, o které nechceš přijít, nesmíš smazat. Pokud je chceš přesto odstranit z aktuálního umístě…
dsa 15.01.2019 16:10
dsa
No tak o tom som ešte nepočul. Ak si dobre pamätám zálohovanie vo Windows 10 cez Históriu súborov, n…
pista 54 16.01.2019 16:00
pista 54
Záloha = náhrada pro případ, že se původní soubor poškodí nebo smaže. Pokud původní soubor neexistuj…
jege 16.01.2019 16:43
jege
Ok vďaka,už začínam tomu rozumieť.Takže zálohovať napr.na externý hdd,len napr.nejaké doležite dokum…
pista 54 16.01.2019 19:19
pista 54
Ano, pokud jsou soubory na 2 místech, tak tomu druhému místu se říká "záloha" A navíc si udělat zálo…
Jan Fiala 16.01.2019 19:28
Jan Fiala
Ok vďaka. Nezlohujem prvý krát, len mi prišlo, že som zbytočne zálohovál filmy seriály dabing titulk…
pista 54 16.01.2019 21:17
pista 54
čo je to presne Onedrive Ano, je to záloha do cloudu. Můžeš se k datům dostat odkudkoliv, kde máš p… poslední
Lukas1982 16.01.2019 21:30
Lukas1982

Zálohovat je potřeba vše, o co bys nerad přišel. Zrovna operační systém bych mezi to neřadil, protože ten si můžeš vždycky nainstalovat znovu.
S tím souvisí i četnost záloh. Pokud nevytváříš nic nového, co by si zasloužilo zálohování, tak zálohovat nemusíš. A pokud něco nového vytváříš, tak bys měl zálohovat tak často, abys případnou ztrátu dat dokázal v rozumném čase nahradit - tj. v případě dokumentů třeba znovu napsat. Cizí svatební fotky ale už třeba znovu nevytvoříš a tak je vhodné je zálohovat okamžitě.

Práve z uvedeného dôvodu je nutné mať vždy logicky rozdelený pevný disk na dva primárne oddiely.

Aktívny a primárny oddiel slúži výhradne na OS a druhý oddiel na SW, vlastné doklady a dáta, ako aj na skomprimované zálohy. (Tieto zálohy si jednoducho do rezervy okopčíš ako duplicitné na NAS alebo na externý hdd)

Seriózny backupper sa dá nastaviť, že vytvára na pozadí, automaticky, podľa časového plánu metódu záloh prírastkovú alebo rozdielovú zložiek, súborov alebo celého oddielu cakumpak.

V domácich podmienkach stačí spraviť zálohu systému pod WinPE, pri uspatom OS na disku po nainštalovaní a záplatovaní, prípadne iba raz do mesiaca po záplate balíka rollup.

Image vyladeného systému eliminuje cpať si OS nejaké šmejdy, brzdy z radov AV sňoriace na pozadí, lebo obnova zo zálohy je otázkou pár minút, pre paranoika trebárs opakovane, každých 24 hodín, ako to robia servery v Pentagone a NSA.

Ak máš firmu je výhodné použiť na systém tohoto geniálneho, neprekonateľného molocha: http://farstone.com/restoreit/

V prípade Acronis True image zálohu jem každý deň. V nastaveniach zálohovať denne po pripojení externého disku, pouze jeden krát do dňa. Napr. dnes pripojím externý HDD zazalohuje sa mi a keby som ho ešte dnes pripojil raz už sa záloha neuskutoční až zajtra.Vytvori sa 5 prurastkovych a po 5 prurastkovych 1 celá záloha systému a stále dookola. Ale čo z toho keď sa mi to po určitých dňoch odstráni. A mam tam dokumenty pdf o ktoré b som nechcel prísť ani do buducna, mam tieto uložené aj na inom HDD v prípade poškodenia zálohovacieho HDD, len čo ak sa poškodí nie zálohovací disk, a na zalohovacom disku už títo nebudú budú odstránené. Pekný deň

Nemůžeš přijít o soubory, když se Ti záloha po nějakém čase smaže. Pokud je máš pořád na zálohovaném disku, tak budou i nových zálohách, jestliže je po zálohování smažeš, tak už to není záloha, ale archív, který potřebuješ také zálohovat. Takže soubor, který chceš smazat z pracovního disku, si ulož do nějakého archivu, třeba na jiném disku a ten pak zálohuj.

No tak o tom som ešte nepočul. Ak si dobre pamätám zálohovanie vo Windows 10 cez Históriu súborov, nebolo potrebné súbory nechať v noteboku, PC. Aj keď som ich odstránil z noteboku tak som ich potom ak som chcel cez históriu súborov obnovil. Zálohujem na externý HDD 1 tera. Acronis ma jednu veľkú nevýhodu, že sa po určitých dňoch automaticky odstránia zálohované súbory, táto možnosť sa dá aj vyp. ale málokto túto možnosť v nastaveniach nájde. A môže sa stať že užívateľ si bude chcieť obnoviť starší súbor ktorý už nenájde v Acronis a ani v notebooku

Záloha = náhrada pro případ, že se původní soubor poškodí nebo smaže. Pokud původní soubor neexistuje, tak záloha již není zálohou, ale archívem se stejným rizikem, že se soubor poškodí nebo smaže. Pokud zázálohuji soubory z disku a po zálohování je smažu, tak již je nemám zazálohované, ale jenom na jiném místě a se stejným rizikem, že se mohou poškodit nebo smazat, jako na původním místě. Záloha = existují minimálně 2 exempláře stejného souboru, takže při poškození jednoho se dá použít druhý.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru