Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jaká je šance že na disku zůstanou data?

U HDD prepsani sektoru probiha tak, ze nad nim prejedou hlavicky a zmenou magnetickeho pole tam nasypou nova data - tedy zapis na plny a prazdny sektor trva stejne dlouho a proto se pri formatovani / mazani souboru jen prepisou informace o tom souboru a jeho obsah se oznaci za prazdne misto, ale data zustavaji na miste.

U SSD se da zapisovat jen do vyjednickovanych bloku (protoze zapisovat jdou jen nuly), takze prepsani sektoru probiha tak, ze se nejdriv sektor vycisti a potom se zapisou nova data. Proto formatovani/mazani souboru probiha tak, ze se prepisou informace o tom souboru a jeho obsah se predhodi TRIMu, ktery si vede seznam bloku k vycisteni a postupne je na pozadi cisti tak rychle, jak to zvladne aby ty bloky byly pripraveny k dalsimu zapisu. Data se tedy ztrati a jsou automaticky prepsana. Aby to nebylo tak jednoduche, tak jsou casto bloky vetsi nez sektory a pak se TRIMovani bloku odlozi, protoze jinak by musel nejdriv nekam nacist/prepsat ty nesmazane sektory z bloku a pak az ten blok vyjednickovat (a vratit data zpatky) - pripadne se ta data prepisou do prazdneho bloku a ty dva bloky se premapuji (prohodi mezi sebou), takze ten stary jde oTRIMovat - ale o to se vetsinou z vetsi casti stara radic toho disku sam. Takze kusy dat muzou (ale nemusi) nejakou dobu jeste tu a tam prezivat.

(Jo a kazdy ten zapis (at vyjednickovani, nebo zapis nul) trochu poskodi/opotrebuje ten blok, takze se dost snazi tech zapisu mit co nejmin a rozlozit je mezi bloky stejnomerne - je to trochu magie, co se tam deje pod kapotou a stejne SDD vydrzi v prumeru min, nez HDD)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny