Předmět Autor Datum
Značná. Zkráceným formátováním se jenom přepíše alokační tabulka, která říká co kde je, ale data zůs…
Kyncl 01.02.2019 09:21
Kyncl
ok díky.
Norbit 01.02.2019 09:22
Norbit
U HDD značná, u SSD prakticky nulová.
dsa 01.02.2019 09:45
dsa
U SSD je to stejné. Alespoň při pohledu jako na ukládací médium. Když se na to koukne nějaký hacker,…
ml1 01.02.2019 15:49
ml1
Ne, není to "stejné". Ani hacker nic nezíská. Na SSD totiž probíhá pravidelně TRIM, tzn. skutečné sm…
dsa 01.02.2019 17:24
dsa
Otázka nie je úplná: a./každé formátovanie useká iba hlavičky súborov, aby neboli pre laickú verejn…
Nuda 01.02.2019 17:16
Nuda
Neplatí pro SSD.
dsa 01.02.2019 17:25
dsa
U HDD prepsani sektoru probiha tak, ze nad nim prejedou hlavicky a zmenou magnetickeho pole tam nasy… poslední
gilhad 02.02.2019 08:22
gilhad

U SSD je to stejné. Alespoň při pohledu jako na ukládací médium. Když se na to koukne nějaký hacker, který vidí dovnitř, je to ještě horší, protože při požadavku na přepsání sektoru se vezme nějaký volný a ten se přiřadí adrese toho přepisovaného. Takže je dost možné, že tam najde i původní strukturu. Ale i kdyby ji nenašel, při formátování se jenom měže alokační tabulka a hlavní adresář, s daty se nedělá nic.

Samozřejmě píšu o tom, co s tím dělá systém, něco jiného je, když se ta fleška smaže jako fleška třeba nějakou utilitou od výrobce (nebo ruských hackerů), pak jsou všechny bloky volné a i pokud by se někdo dostal k jejich obsahu (a ten nebyl vynulován či vyjedničkován), bude mít značnou práci ty bloky uspořádat. Tam myslím, že je šance opravdu skoro nulová.

Ne, není to "stejné". Ani hacker nic nezíská. Na SSD totiž probíhá pravidelně TRIM, tzn. skutečné smazání buněk (a po smazání souborů se to udělá skoro určitě dřív, než uživatel zjistí ztrátu dat). Omylem jsem smazal adresář s několika GB dat a vzápětí zkusil obnovu (recuva, která běžně z HDD data obnoví). Data (resp. soubory) byla sice formálně obnovena, ale obsah byl nesmyslný (nejméně 90% dat).

Otázka nie je úplná:

a./každé formátovanie useká iba hlavičky súborov, aby neboli pre laickú verejnosť čitateľné.
b./dáta zostanú na disku na svojich sektoroch uchované, je ich možné obnoviť.

Formát ani viacnásobné preformátovanie rôznymi alokačnými tabuľkami nezlikviduje úplne všetky dáta.

http://ix.sk/P4EUL

Jedine durch natlačiť na médium komprimované video alebo 35x prepis strojovým kódom Gutmannovou metodou dáva šancu pred nepriateľskými špiónmi z nemenovanej zlomocnosti zlosynov.

U HDD prepsani sektoru probiha tak, ze nad nim prejedou hlavicky a zmenou magnetickeho pole tam nasypou nova data - tedy zapis na plny a prazdny sektor trva stejne dlouho a proto se pri formatovani / mazani souboru jen prepisou informace o tom souboru a jeho obsah se oznaci za prazdne misto, ale data zustavaji na miste.

U SSD se da zapisovat jen do vyjednickovanych bloku (protoze zapisovat jdou jen nuly), takze prepsani sektoru probiha tak, ze se nejdriv sektor vycisti a potom se zapisou nova data. Proto formatovani/mazani souboru probiha tak, ze se prepisou informace o tom souboru a jeho obsah se predhodi TRIMu, ktery si vede seznam bloku k vycisteni a postupne je na pozadi cisti tak rychle, jak to zvladne aby ty bloky byly pripraveny k dalsimu zapisu. Data se tedy ztrati a jsou automaticky prepsana. Aby to nebylo tak jednoduche, tak jsou casto bloky vetsi nez sektory a pak se TRIMovani bloku odlozi, protoze jinak by musel nejdriv nekam nacist/prepsat ty nesmazane sektory z bloku a pak az ten blok vyjednickovat (a vratit data zpatky) - pripadne se ta data prepisou do prazdneho bloku a ty dva bloky se premapuji (prohodi mezi sebou), takze ten stary jde oTRIMovat - ale o to se vetsinou z vetsi casti stara radic toho disku sam. Takze kusy dat muzou (ale nemusi) nejakou dobu jeste tu a tam prezivat.

(Jo a kazdy ten zapis (at vyjednickovani, nebo zapis nul) trochu poskodi/opotrebuje ten blok, takze se dost snazi tech zapisu mit co nejmin a rozlozit je mezi bloky stejnomerne - je to trochu magie, co se tam deje pod kapotou a stejne SDD vydrzi v prumeru min, nez HDD)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru