Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Je tohle email České pojišťovny, nebo je to spam?

Přišel mi email od "cestovnipojisteni@ceska-pojistovna.cz" s nabídkou cestovního pojištění. Email obsahuje několik pro mě pochybných odkazů typu

https://link.emailmachine.cz/link/...

Další věc, co zpravidla bývá, tak doména za zavináčem je přímo web odesilatele, ale tahle adresa s pomlčkou je neplatná. Z principu na odkazy v emailu neklikám. Soudím správně, že je to spam? Pakliže ano, kde se kdo dozvěděl, že mám pojistku přímo s tímto uvedeným mailem u České pojišťovny - únik dat?

Předmět Autor Datum
Doména ceska-pojistovna.cz patří České pojišťovně. Ale to ještě nemusí nic znamenat, adresu odesílat…
Wikan 01.02.2019 15:55
Wikan
Spam by asi neměl odkaz na zabezpečenou stránku s https.V tom mailu,zřejmě jako obchodní sdělení,by…
Karel04 01.02.2019 16:24
Karel04
Jen mě jako první zarazilo, že ta doména "ceska-pojistovna.cz" nejde zobrazit, protože klasická adre…
trips 01.02.2019 16:44
trips
Což to máš pravdu,mě chodí zprávy o pojistce z ceskapojistovna@ceskapojistovna.cz,tj.bez pomlčky.Ale…
Karel04 01.02.2019 17:04
Karel04
Já bych to považoval za spam. Pochybuji, že by ČP uváděla v e-mailu neexistující (nefungující) domén…
IQ37 01.02.2019 17:01
IQ37
Paypal jeden čas posílal (a možná posílá pořád) emaily obsahující linky velmi připomínající napodobe… poslední
Wikan 01.02.2019 17:06
Wikan

Doména ceska-pojistovna.cz patří České pojišťovně. Ale to ještě nemusí nic znamenat, adresu odesílatel lze snadno podvrhnout.
Na použití podobných linků taky není zase tak nic neobvyklého. Firmy často používají služby třetích stran pro zjišťování, kdo kliknul na link a podobně. A na svém webu ostatně tvrdí, že ČS patří mezi jejich zákazníky: http://www.emailmachine.cz/reference

Může to být spam, ale také nemusí.

Spam by asi neměl odkaz na zabezpečenou stránku s https.V tom mailu,zřejmě jako obchodní sdělení,by mělo být někde dole uvedeno,proč jsou zprávy tohoto typu zasílány a jak se lze případně z odběru odhlásit.Pokud si nejsi jistý,zavolej na 241 114 114.
A jak už psal Wikan,emailmachine je firma na vyřizování korespondence i pro ČP.

Jen mě jako první zarazilo, že ta doména "ceska-pojistovna.cz" nejde zobrazit, protože klasická adresa je bez pomlčky. Je mi jasný, že i adresa se dá podstrčit. Pak to tedy bude v pořádku. Ok, díky za odpovědi.

Což to máš pravdu,mě chodí zprávy o pojistce z ceskapojistovna@ceskapojistovna.cz,tj.bez pomlčky.Ale mohou mít domému i s pomlčkou třeba pro tu firmu,co jim to posílá.Spam to nebude,ten by chodil častěji a hlavně by vyžadoval nějaké odpovědi a vyplňování dalších dat.
Ale můžeš to na tenhle mail celé přeposlat a požadovat vysvětlení,o co jde.

Já bych to považoval za spam. Pochybuji, že by ČP uváděla v e-mailu neexistující (nefungující) doménu. A pokud nejsi jejich klientem, tak bych se pozastavil nad tím, kde získali tvoji e-mailovou adresu (jak Česká pojišťovna, tak i ta 'emailmachine').

Paypal jeden čas posílal (a možná posílá pořád) emaily obsahující linky velmi připomínající napodobeniny domén používané při phishingu. Dokonce i jejich podpora jeden čas tvrdila, že nejde o validní emaily a jde tedy o pokus o podvod. Ale nakonec se ukázalo, že byly zcela legitimní.
Takže je klidně možné, že se něco podobného stalo i u ČS. Tím nepopírám, že to dost zavání amatérismem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru