Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolik lidí klikne na reklamu?

Zdravím, mam webovou stránku na které mám reklamu na jiný svůj web kde se prodává určitý druh zboží (reklama není personalizovaná) řekněme že na web přívedu jeden milion osob (všechny osoby na web přijdou svobodně žádná návštěvnost z pochybných zdrojů reklama jsou zde jen dva či jen jedna, takže je to velké plus když zde není hodně reklam moje otázka je kolik lidí z 1 milionů zhruba klikne na reklamu a kolik osob pravděpodobně nakoupí ze zdejší reklamy, vím že záleží na spoustě faktorů ale zajímá mě jen nějaký průměr nebo přibližný údaj podle mojich odhadů sem odhadoval že 1% klikne a 1% z těch co klikne nakoupí (1 z 10000 osob) nevím jestli to sem do poradny patří ale snad někdo poradí. Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Klikám na podprsenky a kalhotky na Poradně, jinde reklamy nevedu :-p nový
L-Core 03.02.2019 19:52
L-Core
Což je nejpřesnější odpověď na otázku. Jelikož je nás víc (všimněte si, prosím, plurálu v první osob… poslední
hynajs 11.02.2019 10:29
hynajs
Na co se nechávat oblbovat a ovlivňovat reklamami.Když něco potřebuji,vím zhruba co a to pak hledám… nový
Karel04 03.02.2019 20:44
Karel04
Kolko nakupi netusim, ale percento preklikov si trafil. nový
fleg-sk 05.02.2019 07:43
fleg-sk
U takhle malých čísel se odhady dělají velice těžko, ale IMHO to vidíš přibližně správně - počty bud… nový
gilhad 11.02.2019 00:20
gilhad
(... dokončení) Je-li šance, že vaše výrobky bude používat nějaká skupina fanoušků do něčeho, zkuzt… nový
gilhad 11.02.2019 00:56
gilhad

Což je nejpřesnější odpověď na otázku. Jelikož je nás víc (všimněte si, prosím, plurálu v první osobě), lze snadno odvodit, že procento nakupujících tohoto sortimentu bude menší vzhledem k počtu kliknutí než dejme tomu u dřezu.

vím že záleží na spoustě faktorů

Ano.

Povzbuzením budiž, že všechna požadovaná čísla lze na daném webu změřit více způsoby: Google analytics nebo vlastní kód.

Na co se nechávat oblbovat a ovlivňovat reklamami.Když něco potřebuji,vím zhruba co a to pak hledám např.přes Heuréku nebo přímo u výrobce.Nepotřebuji se dostat na stránky nějakých překupníků,kteří to vychválí do nebes a pak člověk zjistí,že všude jinde to samé mají levnější.A pokud je to opravdu nějaká novinka,za pár měsíců to budou mít všichni za polovinu.To samé se slevami,výprodeji a Black Friday.Supersleva,ale když se ten zázrak hledá jinde,tak 2/3 obchodů ho za tu cenu nabízí normálně pořád.Nebo Mountfield-dnes a ještě pár dní vše za 1/3.Tak se za týden podívejte,jestli to všechno zase stojí zpátky 3x tolik.Ani omylem.

U takhle malých čísel se odhady dělají velice těžko, ale IMHO to vidíš přibližně správně - počty budou srovnatelné se statistickou chybou (Počítáš, že tvou stránku navštíví asi tak každý 10. občan naší republiky (včetně kojenců a starců nad hrobem, co už neudrží ani tu myš) a z nich jich nakoupí stovka - tedy asi tak osazenstvo jedné středně naplněné tramvaje nebo plného autobusu). A to ještě počítej, že ten úvodní milión jsou unikátní osoby - kdo neklikne/nenakoupí poprvé, nejspíš neklikne už nikdy.

Já to mám tak, že pokud na mě někde vyskočí otravná reklama (tedy hýbajícíse, příliš křiklavé barvy, moc velký zabraný prostor na úkor užitečného textu (stačí jedno z toho), tak ji automaticky zablokuju, často i s celou doménou (zvláště pokud ta doména někde obsahuje ad, banner nebo tak podobně). A to nemluvím o reklamách, které zkusí pustit zvuk, nebo se hýbat po stránce (ty naštěstí už prakticky vymřely) - tam jsem vždy blokoval i doménu obchodu (a tudíž ho nikdy nenavštívil ani z vyhledávání) - takže dobře děláš, že takováto zvěrstva neděláš.

Ostatní reklamy, které příliš neruší, nechávám být, (pokud to těm stránkám přinese nějaký zisk, tak ať si je tam teda mají), ale většinou je stejně nevidím (a tudíž nečtu), protože už jsem současným prostředím natrénovaný natolik, že nastává funkční slepota

(Jo, před nejakými deseti lety jsem hledal v jednom časopise reklamu, která tam tématicky patřila a IMHO byla v každém čísle, dokonce jsem i věděl jak zhruba vypadá, v tom obchodě jsem nakupoval několikrát (byl mi osobně doporučen), ale teď jsem potřeboval telefonní číslo. Pětkrát jsem ten časák prošel celý a nenašel ji. Teprve pošesté se zadařilo, zabírala asi 2/3 stránky - ale funkční slepota ji prostě vycenzurovala).

Jedinou vyjimku trvoří asi tak tři, nebo čtyři obchody, kde často nakupuju speciální věci (senzory, rotační enkódery, integráče a tak), když uvidím nějaký zajímavý výrobek a to logo u něj, tak to projde až do vyšší části mozku a občas se ze zvědavosti podívám (ale ty stránky mám stejně zabookmarkované a procházím je často jen tak, co je nového).

Druhou pak Aliexpress, který je obchoďák a ukazuje kontextovou a silně personalizovanou reklamu na cokoli vyhledám či rozkliknu. V místě speciálně k tomu určeném (dole na stránce) a díky své databázi nakupujících a seznamu mých nákupů a hledání tam dokáže dát věci, které mě opravdu mají šanci zaujmout (buď jsem hledal něco hodně podobného nedávno, nebo to moc často hledají lidé s podobným profilem jako já v souvislosti s aktuálně nabízeným produktem - řekněme, že 3/4 těch věcí bych klidně bral, pokud bych měl na ně místo a cena byla dobrá a chtěl jsem v dohledné době dělat něco, kde bych je potřeboval (což teda odhadujou fakt dobře, co bych tak mohl chtít dělat a co by se mi k tomu hodilo) - jenže ti odkazují zásadně jen na obchody v rámci alíka, nabízí konkrétní věci i s cenama ("napište nám, pošleme vám cenovou nabídku" = rovnou jdu jinam, zapomeňte, že bych se vrátil - když mi to chcete prodat, řekněte za kolik, případně jaké slevy za co) a stejně z těch 3/4 zajímavých odkazů rozkliknu tak 1/10 a pokud bych usoudil, že něco takového opravdu chci, tak si projdu, kdo všechno nabízí podobné věci a z toho pak vyberu (ono je při vyhledávání často problém najít vhodnou frázi a takhle se v titulcích dočtu, jak tomu říkají oni, což by mě samého často nenapadlo). Nicméně tohle vlastně patří až do kapitoly třetí, i když na aliexpress reklamy občas náhodně narazím i jinde na webu.

Možná jsem až extrémní případ, ale znám spoustu dalších lidí, co to mají dost podobně (jen cílový sortiment a tedy i obchody se liší - před dost širokou a pestrou škálu zaměření), takže rozhodně nejsem případ ojedinělý.

To je co se týče "reklamy obecné".

---

Co se týče fungující reklamy - pokud někdo sepíše čtivý odborný článek o tom, co ho zajímá a cituje použité věci, často je proklikám, i když to jde "mimo můj hlavní obor zájmů" a už jsem takto koupil na doporučení pěkných pár věcí. ALE musí to být článek o tom, co toho člověka zajímá, dělá to s nadšením ve volném čase a ty citace tam jsou jen pro ty, které to zaujme natolik, že se to rozhodnou zopakovat, nebo podniknout něco jiného, kde se to taky hodí. Pokud je to pouze reklama MASKOVANÁ za článek, tak se to pozná po pár větách a ani to nedočtu, natož abych klikal.

Kladný příklad: http://robodoupe.cz/2017/mini-laserova-gravirka-a-rezacka/ popisuje vlastní výtvor, odkazy vedou na řadu nezávislých obchodů a jsou tam jen jako doplněk pro kutily - jo, postavil jsem si to, rozchodil, povětšinou podle těch odkazů, i když sem tam něco jsem koupil jinde, či vytvořil jinak, tak jsem odkazy fakt ocenil.

Jiný kladný: http://www.technoblogy.com/show?2AEE - tohle sice stavět nebudu, ale možná si tak udělám kapesní poznámkový blok s jiným procesorem a jiným programem. Ale tlačítka, baterku, display to asi bude mít ty samé a PCB buď zadám té odkazované firmě, nebo si udělám sám.

Záporným příkladem nemohu sloužit, vytěsňování funguje spolehlivě, ale typicky jde o články typu Poblionová snídaně pro celou rodinu: dnes jsem chtěla rodinu překvapit, tak jsem koupila drť Poblion Extra, zalila dehydrátem Poblion Ultra rozmíchanem v mléce Poblion Bezchuť a k tomu jim dala sušenky Poblion Polystyren. Děti byly nadšené a manža si čvachtal. (Takových článků vám vysype libovolná instantní reklamka tucet, když jim dáte katalog a bude jí i čtenářům úplně ukradené, jestli jde o potraviny, oblečení, spotřební elektroniku, krmivo pro kočky nebo podestýlku pro prasata. Všechno to bude stejný instantní hnus.)

čímž se dostáváme k třetí kapitole - sebechvála:

Kupodivu jde účinně chválit i vlastní zboží, i když asi jen určitého druhu - pokud jde o něco, co se nevyskytuje na každém rohu, nemá to jednoduché ovládání a dají se s tím dělat zajímavé věci, tak jde na webu mít koutek "Rady a návody", kde se v jednotlivých článcích zaměříte na použití dané věci a jdete do hloubky aby tam čtenáři našli poučení, které hledají a něco nového se dozvěděli. Typicky se ten článek věnuje nějakému většímu problému (nebo je to dokonce série článků o problematice) a čtenáři ho budou vyhledávat kvůli obsahu článku. Že rozpiska materiálu vede převážně na váš obchod je pochopitelné a netřeba to v článku nijak zmiňovat, líní si prokliknou a koupí, pilnější mají dávno odjinud a hledají poučení (ale budou na vás odkazovat začátečníky "támhle https://www.arduinotech.cz/inpage/arduino-v-prikladech-iv-dil-manu-na-lcd/ máte jak na LCDčku udělat menu, a když si to upravíte, tak můžete měřit tu vaši teplotu ve skleníku, nebo vlhkost v květináči. Když potřebujete víc údajů naráz, nebo grafiku, tak se tam píše i o OLED displejích https://www.arduinotech.cz/inpage/wifi-teplomer-385/ -až něco postavíte, tak se můžeme bavit, proč vám to nefunguje (BTW: tenhle článek jsem našel když jsem hledal, jak rozchodit odjinud darovaný OLED a časem jsem v tom obchodě taku nechal pěkných pár tisíc. )

Jenže to chce skutečně fanouška grafomana, co se ujme vytvoření nějakého edukačního cyklu a bude o té problematice dost vědět a bude ji umět podat i ostatním - buďto ten fanoušek jste vy a obchod máte "tak nějak bokem, když už mě to baví, proč by mě to nemohlo i živit", nebo můžete sponzorovat nějakou blízkou skupinu, a pokud je vaše zboží kvalitní, tak ho rádi použijí a zrecenzují a napíšou o něm a bude na snímcích, kde se chlubí svými úspěchy. (někdy to funguje, někdy ne, podle toho co za zboží máte - horolezecké mačky mají šanci, dětské pleny asi nikoli)

(dokončení příště ...)

(... dokončení)

Je-li šance, že vaše výrobky bude používat nějaká skupina fanoušků do něčeho, zkuzte ji najít, promluvit si s pár členy, přijít na jejich setkání a patrně vám dovolí tam "tak trochu bokem hlavního programu" odprezentovat své výrobky, zvláště pokud o jejich výrobě víte více a jste to schopen zajímavě podat. Třeba taková "historie výroby mýdla v zemích českých se zvláštním přihlédnutím k mýdlům holicím" by mohla být vstupenkou na setkání břitevníků ( https://britva.cz/ ) stejně jako ukázka sortimentu brusných kamenů (... a moje firma dělá tohle a kdybyste si to chtěli vyzkoušet mám pár malých vzorků ssebou a zbytek koupíte na této adrese ... ) samozřejmě s tím pak chce dál pracovat - na příslušném fóru diskutovat, případně se svolením převzít čast rad na své stránky ... (a pak se třeba o sobě dočtete i na místech zcela nečekaných, jako na stránkách o Linuxu - http://www.abclinuxu.cz/blog/gilhadoviny/2012/1/promeny-aneb-brousime-s-mikrospopem a http://www.abclinuxu.cz/blog/gilhadoviny/2012/1/vypraveni-hruzyplne-o-nakupu-jednom-internetovem )

Takže pokud chcete podpořit prodej něčeho zajímavého, na čem sám máte podíl, nebo o tom hodně víte, tak to jde i takovýmto způsobem, kdy vaše stránky budou lidé sami vyhledávat pro jejich obsah a to, že v tom obsahu kromě spousty zajímavostí také odkážete na svůj ešop na místech, kde se to hodí má mnohem větší impakt, než když někde jen tak visí nějaká nablblá reklama (vtipná a originální se povede jen vskutku vyjímečně).

Také není problém mít odkaz na svůj ešop v patičce a vykecávat se na fórech, kde se diskutuje něco, čemu rozumíte a má to obsah s vaším obchodem. Já sice ešop nemám, ale stejně se často s oblibou cituju, když někdo řeší něco, co já dávno nejen vyřešil, ale i jinde popsal a protože to je k věci, tak s tím není problém (vy byste odkazoval do svého koutku rady a návody na příslušné články, které by teprve v rozpisce materiálu vedly na váš obchod) - například jako já tady https://www.arduino-forum.cz/viewtopic.php?p=5752#p5752 nebo tady https://www.arduino-forum.cz/viewtopic.php?p=3841#p3841

---

A když už se tu rozkecávám o produkt placementu, tak jsem si nedávno založil http://micro-corner.gilhad.cz/ kde chci shromažďovat pod jednou střechou své povedené i nepovedené experimenty pro poučení generací příštích, jakož i osvěžení paměti vlastní. (Zatím ještě zápasím s redakčním systémem https://getnikola.com/ , ale brzo už bude přibývat obsah mnohem rychleji a grafika se taky zlepší) A postupně sem stáhnu na vlastní hosting vše co za to stojí a další věci budu vytvářet převážně tady a pak až umisťovat na příhodnější (= více navštěvované) servery (z nichž jsem tu několika už udělal reklamu zase já :-)
) Proč? Proto: http://micro-corner.gilhad.cz/proc.html )

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru