Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Problematika lan kabelů

Měním starou televizi za novou, smart. Rád bych, aby byla kabelem napojená na internet. Jelikož se ani v nejmenším nevyznám v kabeláži ani v sítích, netuším, zda je nutné táhnout nový kabel od routru přes celý být až do televize nebo se dá využít bližší kabel, krerý je natažený do vedle stojícího počítače, pomocí nějaké ‘rozdvojky’ nebo tak. Vím o existenci switche, ale moc moudrý z jeho fungování nejsem, netuším, jestli se vůbec týká mé situace. Poraďtě prosím neznalému člověku.

Řešení:

Nejjednodušší cesta bude nákup switch (ideálně gigabit), do něj napojit kabel, který teď vede do PC, a ještě jeden do televize.

Předmět Autor Datum
Nejjednodušší cesta bude nákup switch (ideálně gigabit), do něj napojit kabel, který teď vede do PC,…
Kachlík 05.02.2019 02:02
Kachlík
U sítě platí zásada "jeden kabel - jedno připojené zařízení" (myšleno na každém konci). Existují sic…
Pytlík 05.02.2019 11:49
Pytlík
http://www.aznakup.cz/pocitacove-prislusenstvi-4/rozdvojka-lan-kabelu-rj-45-rozboceni-signalu-1xrj45…
jindra2 05.02.2019 14:34
jindra2
Tohle se má používat jenom v nouzi a má to rychlost omezenou na 100 Mbps. Nechápu, proč to pořád něj…
Pytlík 05.02.2019 14:44
Pytlík
100 Mbps pro chytrou TV bohatě stačí a pro PC taky. Jindra
jindra2 05.02.2019 14:59
jindra2
Tobě možná stačí, ale rozhodně bych to nezobecňoval. poslední
Wikan 05.02.2019 15:02
Wikan

U sítě platí zásada "jeden kabel - jedno připojené zařízení" (myšleno na každém konci). Existují sice rozdvojky, které umožňují využití nepoužívaných párů v kabelu, ale to se hodí pouze pro rychlosti do 100 Mbps a používají se pouze v nouzi. Pokud je potřeba k jednomu kabelu připojit více zařízení, tak je nutno použít switch (nebo router, ale tady je to zbytečné a je to vlastně totéž), který obsahuje dost složitou elektroniku a zajistí propojení, podle potřeby, jednotlivých zařízení k tomu kabelu, nebo mezi sebou.
Osobně bych dal přednost tomu samostatnému kabelu od routeru, ale pokud je to z nějakého důvodu obtížné, až nemožné, tak až potom bych se smířil tím switchem. Switch není chybou, ale je to prostě další zařízení, o které je třeba se starat a které se musí napájet. Na druhé straně ale člověk získá v tom místě více přípojných bodů, takže je třeba uvážit, co je výhodnější.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru