Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vliv velikosti filmu na kvalitu

Dobrý den, často když stahuji filmy z internetu, tak je jeden a ten samý film dostupný v mnoha velikostně (GB) rozdílných variantách. Často to je třeba rozdíl až dvojnásobku při stejném rozlišení. Většinou ty velikosti rozdíly chápu a vím, čím jsou opodstatněné, nicméně někdy mi opravdu není jasné podle čeho se řídit a jaký film vybrat. Jak moc velký vliv má např. bit-rate na kvalitu a filmu a především podle čeho se řídit ?

Dejme konkrétní příklad.

https://webshare.cz/#/file/12w2sh3O44/tomb-raider-2018-1080p-bluray-dts-remux-avc-dd5-1-en-cz-dab-mkv
https://webshare.cz/#/file/4Rd3ys6j02/tomb-raider-2018-internal-2160p-uhd-bluray-x265-iamable-mkv

Jeden film je v FullHD při bitratu 26648 a s patrně o něco horším zvukovým kodekem. Kdežto druhý má dokonce o 5Gb menší velikost, kdežto je už v UHD s bitratem 19087 + lepším zvukovým kodekem. Nejde mi úplně konkrétně přesně o tenhle film, spíše obecně ... Ale papírově, který z oněch dvou příkladů by měl mít lepší obrazovou kvalitu za předpokladu, že vlastním UHD televizi ?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ten menší je v HEVC, což je novější a efektivnější formát video souborů, na PC je to asi jedno, tam… poslední
stylar 08.02.2019 16:14
stylar

ten menší je v HEVC, což je novější a efektivnější formát video souborů, na PC je to asi jedno, tam bude fungovat vždycky (možná ne HW akcelerace pokud není novější GPU), kdyžtak doinstaluješ kodek/přeprávač, může být problém u starší TV atd.

a pokud máš zobrazovalo UHD volil bych formát z vyšším rozlišení, někdy není na škodu si přehrávat třeba i 4k film na fullHD monitoru, kvalita je někde jinde, zvlášť když jsou filmy ve formátu 4:2:0, ale pravda, že nižší bitrate může způsobovat artefakty a horší prokreslení obrazu, hlavně třeba ve tmavých scénách, ale ten HEVC by měl být i tak kvalitnější

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru