Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poradtě programovací jazyk

Dobrý večer, mám jednoduchou otázku na kterou není jednoduchá odpověď alespoň pro mne. Chtěl bych si vytvořit (naprogramovat) kalkulační program pro svou práci. Zkoušel jsem VBA v exceli ale ten je dost pomalý v některých výpočtech a dost chybový, nějak mi to nevyhovuje. Přemýšlím o vytvoření programu v C# nebo jiném programovacím jazyce, poraďte jaké máte zkušenosti, nebo jestli to je jedno. Nespěchám na ten program, takže mám dost času se naučit nový jazyk. Hledal jsem dost informací v knihách a na googlu ale vyjádření nic moc. Předem děkuji za názory a informace.

Předmět Autor Datum
Je to víceméně jedno, hlavní je použít správný a efektivní algoritmus. Pokud ale potřebuješ extrémní…
Wikan 14.02.2019 18:43
Wikan
Děkuji za rychlou odpověď, C++ je samozřejmě vlajková loď ale to je spíše na AAAčková hry. Ale super…
Nightmarelycan 14.02.2019 18:49
Nightmarelycan
I v C# můžeš napsat rychlou aplikaci. A na první pohled jde o poměrně odlišný jazyk od VBA. Syntaxí…
Wikan 14.02.2019 18:59
Wikan
golang je dosť výkonný
Mlocik97 15.02.2019 13:38
Mlocik97
Může to být i JavaScript. HTML + CSS + JS a provozovat to jako lokální web stránku (u sebe na PC),…
Pavel 14.02.2019 18:56
Pavel
Chybový ?????
dsa 14.02.2019 18:59
dsa
Jako že občas má problém s interpunkcí a nebo zamrzá není to chyba jako taková. Samozřejmě je to pro…
Nightmarelycan 14.02.2019 19:08
Nightmarelycan
Děkuji všem zúčastněným za super diskusi, a já se jdu probíjet jazykem ať to už jede. Díky moc, přej…
Nightmarelycan 14.02.2019 19:09
Nightmarelycan
Je-li makro napsané ve VBA pomalé, zkus místo učení se nového jazyka tyto tipy a triky pro zrychlení…
Zdenál 15.02.2019 10:38
Zdenál
I programovací jazyk může dělat chyby, ostatně tak jako každý jiný program (ale to asi nebude tento… poslední
ml1 01.03.2019 15:06
ml1

Děkuji za rychlou odpověď, C++ je samozřejmě vlajková loď ale to je spíše na AAAčková hry. Ale super nápad proč ne. A ten C# je tak střední cesta? Mě totiž připadá dost podobný s VBA jen tedy na první pohled.

I programovací jazyk může dělat chyby, ostatně tak jako každý jiný program (ale to asi nebude tento případ). Souhlasím, že je to spíš programátor, kdo dělá chyby a pak se diví, že program dělá to co napsal a ne to co chtěl. VBA také občas používám, dříve jsem jej používal poměrně dost, takže vím, že se v něm třeba velmi snadno ladí. Dneska na úlohy tohoto typu používám spíš Matlab, možná i proto, že jsem měl kolegu, který si s excelem moc nerozumněl (i když on používal matlab skoro na všechno nejen tam, kde bych já použil excel, však se taky v něm dá udělat skoro všechno). Třeba když se program zacyklí (což se stane lehce, stačí něco málo přehlédnout) stačí ve VBA dát ctrl+pause a program se pozastaví a krokováním o pár kroků je obvykle vše jasné - nejpozdějc v místě, kde se rozhoduje o pokračování cyklu. V matlabu když takto zastavím program tak skončí, sice vím, kde skončil, dokonce včetně hierarchie volání funkcí, ale abych zjistil co se dělo (když to neni zjevné), musím si tam dát zarážku a prověřit to po novém spuštění, protože pokud šlo o funkci worspace je v tahu, pokud to byl skript, je tu ještě naděje něco vyčíst z workspace (protože narozdíl od funkce používá globální).

Také nevím, co si mám představit pod pojmem "problémy s interpunkcí" podle mě interpunkce jsou znaménka oddělující slova (čárka, tečka, středník...).

Matlab by byl na výpočty výbornou volbou, zejména pokud by šlo o výpočty s poli nebo maticemi dat, ale neni tak snadno dostupný (akademická licence stojí desetitisíce, komerční o řád víc, snad jedině na školách ho mají studenti volně). Také se pro tyto účely používá mathematica (wolfram), s tou nemám zkušenosti, znám ale několik lidí, co si ji chválí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru