Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Síťová karta se hlásí pouze jako 10 Mb/s

Ahoj, před pár dny jsem zaznamenal výrazně nižší rychlost internetu na jednom z mých počítačů. Začal jsem tedy zkoumat příčinu a bylo mi divné, proč všechna ostatní zařízení tento problém nemají. Nakonec jsem se dopátral toho, že když rozkliknu vlastnosti připojení, údaj o rychlosti je pouze 10 Mb/s. Zkoušel jsem se dopátrat řešení na internetu a vyzkoušel již všechny možné nápady: re-instalace ovladače síťové karty, výměna LAN kabelu, jiné zařízení na druhé straně kabelu, nastavení "plně duplexní 1 Gbps" v konfiguraci síťové karty. Nic z toho nepomohlo a já jsem již v koncích. Pro upřesnění ještě podotknu, že před tímto problémem neproběhly v PC žádné HW a nebo SW změny. Objevil se z z ničeho nic. Máte nějaké nápady, co bych ještě mohl zkusit? Popř. může takovýmto způsobem odejít integrovaná síťová karta na základní desce?

Řešení:

PC jsi alespoň jednou vypnul domrtva, tj. zcela odpojil od napájení a v tomto stavu ponechal ideálně pár desítek minut?

Předmět Autor Datum
Moze, usb model stoji par korun. Ak je to PC tak pci verzia je este lacnejsia.
fleg 03.03.2019 19:39
fleg
Zkoušel jsi akce na obou koncích? o jaké jde síťovky? nedošlo třeba k resetu biosu ,kde může být vol…
obča 03.03.2019 20:27
obča
tak to jsi jeden z mensiny teda
Boboo 03.03.2019 20:48
Boboo
Co si mám představit pod akcí na obou koncích? Zkoušel jsem prostřednictvím LAN kabelu připojit na d…
MadDog2 04.03.2019 02:44
MadDog2
síťovka může odejít, ale to je obvyklé spíš u adsl připojení než u tvého upc. nemá cenu to dlouze ře…
lední brtník 03.03.2019 20:52
lední brtník
Nejspíš to dopadne tak, že pořídím novou síťovku. Děkuji za doporučení.
MadDog2 04.03.2019 02:46
MadDog2
PC jsi alespoň jednou vypnul domrtva, tj. zcela odpojil od napájení a v tomto stavu ponechal ideálně…
touchwood 03.03.2019 21:29
touchwood
Toto jsem ještě nezkoušel. Určitě vyzkouším. Děkuji za tip.
MadDog2 04.03.2019 02:45
MadDog2
proces můžeš trochu urychlit tím, že počítač ve vypnutém stavu a bez napaječe zkusíš zapnout - vybij…
touchwood 04.03.2019 07:15
touchwood
Ono to fungovalo! :-D Moc děkuji! ;-) poslední
MadDog2 05.03.2019 01:43
MadDog2
To jsem řešil před mnoha lety. Jen s tím rozdílem, že to bylo u skoro nového motherboardu (<1 rok st…
ml1 04.03.2019 13:42
ml1

Zkoušel jsi akce na obou koncích? o jaké jde síťovky? nedošlo třeba k resetu biosu ,kde může být volba něco jako uspory energie sitovky, kdy prepina na pomalejší mod? Nepřepne na rychlejší při přenosu?

Ty máš snad rychlejší internet než 10 Mbps? To máš štěstí, u O2 je stále bídných 8192 / 512 Kbps

Co si mám představit pod akcí na obou koncích? Zkoušel jsem prostřednictvím LAN kabelu připojit na druhou stranu jiný PC namísto switche. Jeden konec byl v jednom PC a druhý ve zmíněném PC se závadou síťovky. V jednom síťová karta hlásila normálních 1 Gbps a ve druhém stále jen 10 Mbps.
Jedná se o integrovanou síťovou kartu Realtek 8111E už na stařičké desce GIGABYTE GA-870A-USB3. Jsem si téměř jistý, že BIOS nic jako úsporu energie síťové karty nenabízí. A i kdyby, při přenosu to na rychlejší mod nepřepne.

Jsem jeden z těch šťastnějších uživatelů UPC Business 500 / 50 Mb/s. Není tomu ale tak dávno, co jsem měl ještě O2 Fiber a i ten měl download připojení 20 Mb/s. Dokonce je tady i jeden místní poskytovatel, který nabízí až 1 Gb/s připojení v obou směrech, ale s poměrně velkou agregací. Asi bydlíš ve špatné lokalitě. Doporučuji se poohlédnout po tzv. pevném LTE internetu. Kamarád na tom byl s internetem podobně jako ty a nyní si rychlost nemůže vynachválit.

síťovka může odejít, ale to je obvyklé spíš u adsl připojení než u tvého upc.
nemá cenu to dlouze řešit, celkem co jsi mohl vyzkoušet jsi zkusil.
podle volného slotu si pořiď novou síťovku, tu integrovanou zakaž v biosu.
třeba: https://www.mironet.cz/axago-pciexpress-gigabit-ethernet-realtek-lp+dp137332/
jsou i výkonnější karty s vyšší průchodností, ale na běžné upc to bude stačit.

že by se síťovka nechtěla domluvit s předcházejícím switchem/routerem, to už jsem nezažil hodně let a stejně by se časem ukázalo, že je karta načnutá. takže ten port nemá cenu křísit.

To jsem řešil před mnoha lety. Jen s tím rozdílem, že to bylo u skoro nového motherboardu (<1 rok starého). Síťovka šla někdy naplno (tj. gigabit) ale spíš šla jen na 10 megabitů. Nic nenasvědčovalo nějaké poruše, dokonce testy v biosu ukazovaly, že je vše OK (komunikace plně duplexní 1 gigabit a délka kabelu, která souhlasila s fyzickou délkou), veškeré nastavení jsem ověřoval, znovu jsem instaloval ovladače, nic nepomohlo. Tehdy jsem koupil tu nejlevnější gigovou síťovku do PCI (dnes by asi byla do PCI express) která stála cca 150 korun a problém se vyřešil. Je to už nejmíň 5 let (pořád tomu počítači řikám nový, i když 6 let je u počítače úctihodný věk). Od té doby proběhlo několik změn hw, takže jsem zkoušel i USB síťovku, opět bez problémů (pod windowsem potřebuje instalovat ovladač, linux si s ní poradí sám), to když jsem ten slot PCI potřeboval na něco jiného. Ani nevim, co tam mám teď, jestli jsem tam vrátil PCI nebo tam mám USB.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru