Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Divné chování klávesnice

Ahoj, do této poradny píšu poprvé a už si fakt nevím rady. Nikde jsem nenalezl svůj problém, našel jsem různá řešení a stále ta klávesnice blbne. Tak tedy k věci... Mám klávesnici Genius GX Gaming Scorpion K9.

Asi to nepůjde moc dobře popsat. Stává se mi často, jakoby se zasekla klávesa Delete. Což je opravdu nepříjemné, když na něco kliknu v počítači, začne se to automaticky mazat. Při psaní textů do Wordu, pokud musím něco upravit, tak se opět začne mazat text.

U her se stává, že klávesa stisknutá W blokuje komplet všechno. Čili mezerník nebo shift u hraní, také A i D, čili ovládání aut je nemožné. Vlastně všechny FPS hry jsou nehratelné. Když u toho donekonečna mačkám i Delete, tak během stisku klávesy ostatní klávesy fungují. Ale protože nemám tři ruce, tak to prostě nejde.

Hledal jsem všude možně různé řešení. Mám zapnutou spotřebu HW na maximum, mám aktuální ovladače klávesnice. Začalo to dělat zhruba po roce a půl jejího provozu.

Klávesu Delete jsem kontroloval, i pod ní. Všechno je, zdá se, v pořádku.

Mám Windows 7 64 Bit.
Změna kategorie, původně: Hardware (karel)

Předmět Autor Datum
Pokud to je klávesnicí, stačí ji vyměnit.
karel 09.03.2019 18:24
karel
Pripoj k jinemu PC, treba u souseda, zjisti, zda to bude delat taky.
RedMaX 09.03.2019 18:25
RedMaX
S kľudom to môže byť nejaký škodlivý keylloger v systéme alebo prelámaný prívodný kábel na hrane sto…
Nuda 09.03.2019 18:41
Nuda
A jak takový keylogger odhalím prosím? Kabel klávesnice je v pořádku.
Gruntz CZ 10.03.2019 20:55
Gruntz CZ
Projeď PC programy MBAM a Adwcleaner. Nejlépe z nouzového režimu.
L-Core 11.03.2019 13:42
L-Core
Ještě jedna zajímavost. Po spuštění počítače a nebo po restartu běží klávesnice zcela normálně. Až p…
Gruntz CZ 11.03.2019 12:55
Gruntz CZ
Uvažuji nad koupi klávesnice, ale co když to bude dělat i nová. Snad ti ji na chvíli někdo půjčí, n…
L-Core 11.03.2019 13:41
L-Core
Už jsi teda něco z těch rad zkusil, nebo zatím pořád jen uvažuješ?
karel 11.03.2019 13:46
karel
Po měsíci se hlásím. Problém stále trvá. Zkoušel jsem klávesnici napojit do různých USB portů i do U…
Gruntz CZ 30.04.2019 18:29
Gruntz CZ
Zvaž v nejbližších měsících či letech, zda opravdu nezkusit výměnu klávesnice. Nikdo nezaručí, že re…
karel 30.04.2019 18:35
karel
nejak moc na neho tlačíš
sakraforte 30.04.2019 18:40
sakraforte
Během problému jsem klávesnici vypojil a přestalo to. Po zapojení to zas začlo. Dělá to spontánně ná…
yYy 30.04.2019 18:47
yYy
Není to problém, jsem pracující člověk a tak času není tolik. Mám teď zapojenou starou klávesnici (U…
Gruntz CZ 30.04.2019 20:49
Gruntz CZ
Ano, třeba špatný kontakt a to nejen pod klávesou, ale u připojení do řídicí jednotky klávesnice (čí… poslední
gilhad 30.04.2019 23:19
gilhad

Ještě jedna zajímavost. Po spuštění počítače a nebo po restartu běží klávesnice zcela normálně. Až po čase se ten problém vyskytne. Nechápu. Klávesnicí to nejspíše nebude. Možná něco se SW nebo fakt nevím. Prosím poraďte.

Uvažuji nad koupi klávesnice, ale co když to bude dělat i nová.

Po měsíci se hlásím. Problém stále trvá. Zkoušel jsem klávesnici napojit do různých USB portů i do USB 3.0. Udělal jsem různé scany pomocí vaších návrhu a pročistil počítač. Ještě mě napadlo zkusit koupit Redukci PS/2 s USB.

Nainstaloval jsem i nejnovější ovladače, které jsem našel. Během problému jsem klávesnici vypojil a přestalo to. Po zapojení to zas začlo. Dělá to spontánně náhodně.

Jinou klávesnici jsem ještě nezkoušel. Ale budu muset, protože mi to pije už krev. Pak dám vědět.

Během problému jsem klávesnici vypojil a přestalo to. Po zapojení to zas začlo. Dělá to spontánně náhodně.

Veď tu máš odpoveď!
Klávesnica je buď riadne špinavá, alebo je chybná.

Jinou klávesnici jsem ještě nezkoušel.

To je tvoja lenivosť! Požičať si jednu klávesnicu a eliminovať HW chybu, prípadne zistiť, či náhodou nemáš v PC škodnú - to je PROBLÉM?

Není to problém, jsem pracující člověk a tak času není tolik. Mám teď zapojenou starou klávesnici (USB) a chyba se zatím neprojevila.

Ta problémová je čistá a není ani politá.

Pokud se chyba objeví i u té staré dám vědět.

Pokud ne, bude vada v klávesnici. Věděl by někdo co to může způsobit? Třeba špatný kontakt někde?

Ano, třeba špatný kontakt a to nejen pod klávesou, ale u připojení do řídicí jednotky klávesnice (čímž nemyslím PC, ale ten počítač, co je v klávesnici zabudovaný a převádí spojení určitých kontaktů (kláves) na data posílaná zcela jiným protokolem do (například) stolního počítače).
Také nemusí být poškozený kabel mezi PC a klávesnicí, ale nějaký ze spojů mezi klávesami a řídicí jednotkou klávesnice, nebo na té řídicí jednotce může být vadný spoj či vadná součástka (ne, že by jich tam bylo moc, ale pár se najde).

Pokud je to nějaká "pokročilejší herní klávesnice", tak ta řídicí jednotka jde často i přeprogramovat, jak přesně se má chovat (tady asi spíš ne).

Podle tohoto popisu https://www.czc.cz/genius-gx-gaming-scorpion-k9-cerna-cz/177464/produkt by měla mít antighosting na některé klávesy, včetně toho W, což nejspíš znamená, že pro jejich čtení používá samostatné spoje, mimo obvyklou "mřížku" pod ostatníma klávesama (kde stlačení tří a více kláves naráz může způsobit efekt stlačení i dalších kláves, kvůli propojení v té mřížce - zajímá-li tě to, dohledej si antighosting a podobně, např. tady je vysvětlený princip https://deskthority.net/wiki/Rollover,_blocking_and_ghosting ) - pak může být poškozený spoj k tomu W a dělat neplechu. Taky může být poškozený přímo ten spínač. Podobně pro ten delete.

Mohlo by pomoct tu klávesnici rozebrat a proměřit, ale to už vyžaduje určité znalosti, zručnost, nějaké minimální vybavení a čas. U klávesnice za pět stovek se ti asi spíš vyplatí koupit novou. (pracující člověk, který to nemá jako koníčka těch pět stovek vydělá snáz, než by se naučil vše potřebné a svépomocí to opravil.)

W je "herní klávesa a tedy více namáhaná, takže její poškození u levné klávesnice není tak divné (v segmentu herních klávesnic to do levných spadá).

Píšeš, že je čistá a na pohled nepoškozená a má rok a půl - můžeš ji tedy taky zkusit reklamovat, pokud se to děje dost často (aby se to projevilo i reklamačním technikům) a dělá to i u jiného počítače (abys vyloučil vliv nějakého viru či jiných mimoklávesnicových příčin).

Pokud už nemáš účtenku, nebo je reklamace příliš daleko a tedy drahá (čas + doprava) v porovnání s koupí nové klávesnice, tak ji můžeš zkusit opatrně rozebrat a prohlédnout podrobněji, buď se ti ji podaří opravit, budeš-li mít štěstí, nebo se aspoň poučíš jak to vypadá uvnitř a pobavíš s věcí, kterou bys jinak stejně vyhodil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru