Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak prodloužit výdrž baterie notebooku

1. pokud můžeš, nech notebook zapojený v síti
2. pokud to umožňuje BIOS nebo software, nastav, aby se nenabíjel na 100%, ale horní hranici nastav na 95% a začátek nabíjení až pokud klesne baterie třeba pod 80%. To zabrání neustálému zbytečnému dobíjení.

Co baterii nejvíc škodí? Baterie má definovaný počet cyklů, u LiOn je to kolem 800 cyklů. Ty cykly si představ jako když baterii vybiješ na její dolní mez, což je u Lion kolem 20% a znovu nabiješ. Pokud nebudeš baterii týrat a vybíjet ji nadoraz a opětovně nabíjet, vydrží mnohem déle.

Asi nejlíp pro představu si spočítej kolik energie můžeš do baterie naládovat za její životnost - počet cyklů * kapacita baterie bez 20%. Když budeš baterii vybíjet jen na 50%, bude těch cyklů víc - snadno si to spočítáš. A když nastavením, o kterém jsem psal nahoře zamezíš zbytečnému dobíjení pokaždé, když notebook připojíš k síti, prodloužíš životnost baterie.

Baterie časem degraduje, ale není to tak hrozné, že bys za 2 roky měl jen poloviční kapacitu jen tím, že baterie někde leží. Za rok to budou jednotky procent. Pokud se k ní budeš chovat slušně, tak bez problémů vydrží sloužit 4 a více let s tím, že bude stále použitelná a nebude sloužit pouze k udržení počítače na přenos od jedné zásuvky k druhé.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny