Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Po delším vypnutí PC nejde zapnout

Pokud nechám stolní počítač vypnutý delší dobu (v řádu dnů) tj. vytažený ze zásuvky, tak poté nejde spustit. Power button odzkoušeno - funkční. Po několikanásobném pokusu o spuštění nebo propojením přímo ,,power button" kontaktů na základní desce již se zapínáním počítače není problém, pokud se opět na delší dobu neodpojí ze sítě.

Počítač je půl roku nový, vypínání ze sítě probíhalo z důvodu vypínání vypínače na prodlužovačce (většinou přes noc). Samozřejmě až se tento problém zjistil, tak se vypínač na prodlužovačce nevypínal. Avšak teď proběhl výpadek dodávky el. energie, takže byl se zapnutím opět problém.

Nenapadá někoho, kde by mohl být problém vadný kondenzátor na základní desce, zdroji nebo studený spoj? Případně vadná "baterie" na základní desce? Počítač je stále v záruce, tak uvažuji o reklamaci komponenty, ale nejsem schopen určit, kde bude přesně problém - co specifikovat jako závadu při reklamaci.

Děkuji za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A proč počítač vypínáš ze zásuvky? To nejde vypínat normalně?
Elton 29.07.2019 13:05
Elton
Pokud počítač vypnu, nevidím důvod, proč ho i neodpojit od sítě - je vypnutý, není teda potřeba, aby… nový
gilhad 31.07.2019 03:56
gilhad
PC vyzkoušen s jiným zdrojem a problém přetrvává, takže bude asi chyba v základní desce nebo BIOSu.… nový
Eldest 22.08.2019 22:33
Eldest
Také já jsem nemohl odjed na víkend a nechat PC vypnuté. Nešlo pak několik hodin nastartovat. Podezř… nový
Badger 52 24.08.2019 13:14
Badger 52
Děkuji za tip. Zkoušel jsem odpojit i interní CD/ROM mechaniku, HDD, SDD a bohužel PC dál nešel spus… poslední
Eldest 24.08.2019 17:52
Eldest

Pokud počítač vypnu, nevidím důvod, proč ho i neodpojit od sítě - je vypnutý, není teda potřeba, aby zbytečně žral energii, nebo dělal cokoli jiného, když nemá dělat nic.

(Sice si nemyslím, že by třeba ME v noci tajně počítač zapnul a přez síťovku posílal někam moje data z disku, aniž by spouštěl systém, ale na druhou stranu to v jeho silách je, pokud není počítač odpojený od sítě. Stejně tak není třeba, aby síťová karta zpracovávala packety, zda nějaký není ten "magický" na probuzení, když vím, že jsem to takhle nenastavil a zapínat ho budu až ráno ručně. A samozřejmě i když tohle "nežere skoro nic" tak když je v domácnosti řada spotřebičů, co "nežerou skoro nic", tak to v součtu může žrát docela dost - klidně i víc, než kdybych na noc nechal rozsvíceno v obýváku - a tam normálně zhasínám taky, i když je tam "úsporka".)

Takže princip "když je to vypnutý, tak to je vypnutý doopravdy a ne jen tak jako" mi přijde naprosto normální. (Nehledě na eventuální problémy s přepětím v síti, blízkými blesky, nebo naopak výpadky sítě, sousedovic přeteklou vanou prosakující stropem a dalšími podivuhodnostmi.) Když mám na zdi velké hodiny na baterku, aby na ně bylo vidět, tak není potřeba, aby kazdý kávovar, mikrovlnka, papiňák, varná deska a rychlovarná konvice taky zároveň ukazovaly na mrňavým displeji, co při normálním pohledu stejně nejde přečíst, protože je pod blbým úhlem, kolik si myslí, že je zrovna hodin ... až bude čas, aby konvice začala vařit vodu, nebo plotna oběd, tak je prostě zapnu a čerta starýho je jim po tom, zda je pondělí, nebo pátek a jestli jsem správně nastavil letní čas - prostě budou vařit teď a tady a až dovaří, tak je zase vypnu a ani náhodný déšť z okna je nezapne a nezpůsobí požár, nebo jen poškození spotřebiče. Mechanický vypínač na přívodu proudu je podstatně spolehlivější, než SW ovládání dotekového tlačítka a proud nežere žádný (narozdíl od "skoro žádný, ale zato po celý rok 24 hodin denně") . A v porovnání s napuštěním vody a namletím kafe (nebo nakrájením masa a zeleniny, nebo ...) ten jeden stisk vypínače zabere neptrný zlomek času.

PC vyzkoušen s jiným zdrojem a problém přetrvává, takže bude asi chyba v základní desce nebo BIOSu. Závadu tj. že PC nejde zapnout pokud je odpojen od sítě po dobu alespoň 1 hod se mi vždy podařilo odstranit tak, že jsem PC odpojil od sítě, vyndal baterii ze základní desky, podržel power button pod dobu min. 30 sek, poté vložil baterii zpět, zapojil PC do sítě a poté se bez problému PC spustil. PC šel poté bez problémů kdykoliv zapnout, avšak, kdy jsem PC odpojil na min. 1 hodinu se sítě, tak poté se zase problém opakoval a takto pořád dokola.

Také já jsem nemohl odjed na víkend a nechat PC vypnuté. Nešlo pak několik hodin nastartovat. Podezření na baterku v desce se mi nepotvrdilo, čas se navymazal.
Snad po roce jsem náhodně odpojil a přestal užívat napájený USB 2.0 High Speed Hub (sloužil jako další rozdvojka USB a k trvalému připojení Bluetooth) a problém se vyřešil. PC nabíhá i po týdnech odpojení od proudu napoprvé.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru