Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Selhání paměťové karty: lze z ní jenom číst

Dobrý den, dnes jsem zpozoroval fatální chybu paměťové karty microSD (nelze na ni zapisovat), chtěl bych poradit, jak jí vzkřísit. Zkoušel jsem nadbytečně mnoho způsobů a zařízení, aby nebylo pochyb například o vadné čtečce, redukci, OS atd...

Popis: (zjištění):
paměťová karta v zařízeních (fotoaparáty: odemkněte kartu pro zápis) i ve windows hlásí jen pro čtení (nelze mazat). to samé v telefonu. Ve správci oddílů je rovnou uvedeno Jen pro čtení. Z těch pár fotek, které na ní předtím byly, jsou všechna perfektně čitelná. Je to 32GB karta a momentálně (před událostí) je na ní 35 MB dat. Viz dále odstavec historie.

Co jsem zkoušel: (pro diagnostiku nebo nápravu):
-prohlédnout, zda není ťuklá
-prohlédnout piny, očistit piny očistit piny. při použití v SD zařízeních 3 různé redukce. Dále jsem zkoušel interní i externí microSD čtečku.
-Windows: formátovat - po OK - Disk je chráněn proti zápisu
-diskpart:


diskpart
select disk 1
DISKPART> attribu  disk clear readonly
Disk attributes cleared successfully.
 ... disk se připojí a odpojí, ale pořád read only, nic se nestane

DISKPART> clean
DiskPart has encountered an error: Žádost nebylo možno provést z důvodu chyby zařízení I/O. 
See the System Event Log for more information. (tam je kulový), to si Ballmer  akorát děla prču

Historie:
karta mi fungovala bez problému 3 roky. Byl to high end Transcent s rychlostí zápisu 85 MB/s. 32GB. Několikrát jsem ji dřív zapsal a přečetl celou téměř celou, když jsem točil delší epizody, takže to také není problém. Naposledy jsem ji formátoval před měsícem, natočil naní 30MB video a pak asi 15 dní nic nedělal, byla v kameře vypnuté v klidu.

Dotazy:
co s kartou udělat, aby se rozběhla? existují nějaké programy typu low level format nebo pro flashování controlleru flash disků, co by fungovalo s microSD kartami? Nebo nějaký impuls pro inicializaci?
Co se s kartou stalo ? Proč tak náhle?
Napadá mě:
sama od sebe přestala fungovat, když se s ní níc nedělalo když nebyla zapojená
- mohla ji zničit kamera?
- mohl do ní uhodit elektrický výboj
- mohlo ji zničit nějaké náhlé odpojení když byla připojená?
- utrpěla mechanické poškození, které není vidět?

PS: zkoušel jsem ji i v kameře, kde se chová odlišně, ale nechtěl jsem tím zamotávat dotaz, tak to píšu jako poznámku pod čarou.
V kameře vykazuje jiné chování. Tváří se naprosto normálně, dokonce i když dám nahrávání videa, tváří se, že záznam probíhá (i delší dobu, 3 minuty= 150MB dat) , dokonce i korektně skončí, jen při prohlížení to u nových videí a fotek ukazuje Chyba náhledu, když nějaký z uložených záznamů "smažu" (tváří se OK, není tam už). Po vypnutí a zapnutí tam jsou ale furt ty samé fotky. Stejně tak i když v kameře dám formátování karty , předstírá to, že to jede OK, klidně pak fotím, ale zase po zapnutí tam jsou původní obrázeky.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny