Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem PC literatura

Dobrý den, mohli byste mi doporučit nějakou knihu/www stranky o pc hardwaru pro začátečníky?A i pro pokročilé :-P Děkuji.

loading...
Předmět Autor Datum
Ono toho je hodne, kdyz zajdes do nejakeho vetsiho knihkupectvi, tak si urcite vyberes. Ja mam nejak…
Redmarx N 07.08.2008 17:55
Redmarx N
Mal by si skor napisat ze co konkretne ta zaujima, PC hardware je tak obsirna tema ze sa o tom da do…
MM.. 07.08.2008 17:57
MM..
Nebo zajít do knihovny a půjčit/prolistovat si knihy (do vyhledávače knihovny zadat "hardware") - vi…
VN 07.08.2008 18:33
VN
Ale treba si uvedomit ze to co je v knihe spred 2-3rokov uz dnes nemusi platit. Hlavna otazka je co…
MM.. 07.08.2008 18:38
MM..
Jasné je v tom kus pravdy :-)... I půl roku ve světě hardware je někdy až moc, co si budeme povídat.…
VN 07.08.2008 19:17
VN
Popřípadě časopisy jako Computer, Chip ehm, to bych nerekl, tam pisou jen to co si kdo zaplati, tak…
Redmarx N 08.08.2008 14:43
Redmarx N
Ale nepřehánějte... Vzletné fráze umí, s prominutím, vypustit z pusy každý, což jste právě bohužel…
VN 08.08.2008 18:47
VN
No tak já za sebe třeba vzpomínám na oslavný článek nově otevřeného servisu Acer v Brně. Bylo to v C…
Kurt 08.08.2008 18:53
Kurt
Podívejte... špatný nebo takový článek, s kterým nesouhlasíte, najdete někdy i ve výborném časopise/…
VN 08.08.2008 19:16
VN
Jistě, vlastně jste vystihl můj postoj - pokud některé z oborových časopisů čtu, tak právě pro přehl…
Kurt 08.08.2008 19:27
Kurt
Jj... je to někdy komplikované... je to někdy vtipné... i "tak" to na světě chodí... ;-)
VN 08.08.2008 19:35
VN
Tak tak, z dobře informovaného zdroje jsem například kdysi slyšel jak např. ve Stereo&video prováděj…
strejdabrabenec 08.08.2008 19:38
strejdabrabenec
Nonono! Alcatel 302 byl první mobil mé nynější manželky a display přečetla i z 20cm! (vím přece, jak…
Kurt 08.08.2008 19:42
Kurt
To je otázka jestli manželka ví jak vypadá skutečných 20 cm. My co je cíleně dezinformujeme je dokáž… poslední
strejdabrabenec 08.08.2008 20:25
strejdabrabenec
No zajímá mě prostě vše kolem hw xD jako jak co funguje jak se co nastavuje,jak resit problemy...nez…
basher1 07.08.2008 19:07
basher1
Tak "jak co vsechno funguje" a jak resit problemy je vec studia tak na 10rokov resp. dozivotneho stu…
MM.. 07.08.2008 19:22
MM..
:-p Tedáá... Vy jste ale číslo...
VN 07.08.2008 19:28
VN
No tak ked chce vediet vsetko, tak co mam napisat :-) Len intel pentium developers manual ma asi 250…
MM.. 07.08.2008 19:30
MM..
Prip. tu Hardware a klikat na dalsie linky.
MM.. 07.08.2008 19:29
MM..
super díky! potreboval jsem uklidnit ze to neni otazka roku nybrz nekolika let :) asi zacnu s temi k…
basher1 07.08.2008 20:21
basher1
Ono to zavisi od toho do akej hlbky chces vediet ze ako to funguje. Ak ti staci povrchne z hladiska…
MM.. 07.08.2008 20:31
MM..
no právě já se tak trochu softwaru ,,bojím'' , moc mě nezajímají různe programy atd. Ale jedna z těc…
basher1 08.08.2008 10:42
basher1

Ono toho je hodne, kdyz zajdes do nejakeho vetsiho knihkupectvi, tak si urcite vyberes.
Ja mam nejakou starsi dnes uz neaktualni kizku s prostym nazvem Hardware, jako zacatecnikovi mi kdysi dost pomohla.

Na webu teda nevim, vetsinou to bejva uz vice specializovane na konkretni tema, takze ne uplne pro zacatecniky.
Hlavne necist MF Dnes a Pravo, tam lzou o vsem, takze i o pocitacich. ]:)

Mal by si skor napisat ze co konkretne ta zaujima, PC hardware je tak obsirna tema ze sa o tom da dopodrobna aj 5rokov studovat na univerzite :))
Ak ta zaujima ze co sa kam zapaja tak odpoved je jednoducha - podla navodu k pouzitiu, alebo tam kam to pasuje :) Na to netreba knihu.

Nebo zajít do knihovny a půjčit/prolistovat si knihy (do vyhledávače knihovny zadat "hardware") - viz:

http://www.kfbz.cz/katalog/hledani.php?typhled=G&la ng=cze&strana=0&diakr=1&global_search=hardware

Popřípadě časopisy jako Computer, Chip, jednodušší pro začátečníka Svět počítačů, Počítač pro každého atp., ve kterých jsou aktuální věci/novinky - ty se v knihovnách vyskytují v obrovském množství a je to zadarmo (tedy za mírný povětšinou roční poplatek 100 Kč)! :))

Jasné je v tom kus pravdy :-)... I půl roku ve světě hardware je někdy až moc, co si budeme povídat...

to co je v knihe spred 2-3rokov uz dnes nemusi platit

V tom souhlasím a ve své podstatě to platí z hlediska studenta i pro všechny (takřka jakékoliv) ostatní obory - obstarávat si pro studium povětšinou hlavně poslední tituly a pokud možno ověřené/kvalitní. Ovšem i tam se často nacházejí věci, které můžou být velmi diskutabilní, a to ať z hlediska skutečnost/aktuálnosti, názoru skupiny lidí atd., tak i popisu - řekněme jakési jeho "bezrozpornosti"...

Byl to jen tip na jednu z možností - internet se mu nabízí z hlediska studia sám a u této problematiky "hardware" pravda ještě více (ale i na něj pozor - ne vše může být zdaleka přesné/odborné a někdy je to těžké rozeznat - chce to pro jistotu porovnávat i z jiných zdrojů - v tom je to těžší) :-).

Ale nepřehánějte...

Vzletné fráze umí, s prominutím, vypustit z pusy každý, což jste právě bohužel předvedl. Buď v tomto případě řekněte, že je nějaký časopis špatný a v čem nebo pouze konstatujte, že je Vám nedostačující a z jakých důvodů - to mi přijde fér ;-).

To, že mimo jiné obsahuje i reklamu (pokud máte toto na mysli), není nikterak informačně ochuzující pro jakékoliv periodikum jako takové, pokud není touto skutečností jaksi zavázáno "ála revanš", čímž by se minimálně u odborné veřejnosti ztrapnilo a v případě nenápravy časem i skončilo (nemluvím o "bulváru"). Každý časopis má své určení pro koho je a míra informací/odbornosti/obšírnosti/hloubky [atp.] tématu je tomu povětšinou uzpůsobena.

S pozdravem

No tak já za sebe třeba vzpomínám na oslavný článek nově otevřeného servisu Acer v Brně. Bylo to v Computeru. Takové ty řeči, že opravy odcházejí do 5 dnů a vrací se jich mizivé procento, atd. Shodou okolností tou dobou jsem s nimi řešil problém, že nedokázali ve lhůtě 30 dnů vyměnit disk v notebooku, protože jej neměli....
Není nad osobní zkušenost, těmto "odborným" časopisům věřím sotva titulek. Že jsou některé články psány na objednávku a nepopisují skutečnost zkrátka popřít nelze.

Podívejte... špatný nebo takový článek, s kterým nesouhlasíte, najdete někdy i ve výborném časopise/novinách. Generalizovat takto všechny by bylo jistě zavádějící - ostuda má být brána v rámci osoby/autora a náprava takového očekávána. Pokud se tak neděje - je chyba v celku.

Není nad osobní zkušenost, těmto "odborným" časopisům věřím sotva titulek

Ano... kdybych např. v mém oboru dával jen na zkušenost a nevěřil i odborným časopisům (alespoň částečně nebo je nebral jen +- v potaz), které píší skuteční odborníci, tak se svým způsobem ochudím o možnost být v "ději". Minimálně pro přehled některé čtu (myslím mé oborové). Ne každý se ukáže být výborným nebo tím, který má skutečně význam nebo není vedený příliš subjektivním pohledem. To je na delší debatu... Snad chápete podstatu mé reakce.

Jistě, vlastně jste vystihl můj postoj - pokud některé z oborových časopisů čtu, tak právě pro přehled v problematice. K ničemu jinému mi nejsou, názor jsem schopen si udělat sám.
A ta generalizace vyplývá zřejmě z toho, že jsem již četl v různých oborech tolik pramenů a prakticky žádný se nevyvaroval zmiňovaných excesů, že nejsem schopen napsat o jediném oborovém časopisu, že "On je jiný".

Tak tak, z dobře informovaného zdroje jsem například kdysi slyšel jak např. ve Stereo&video provádějí testy elektroniky. Když test dopadne dobře, recenze kladná, výrobek jim výrobce/distributor ponechá. Když jsem ještě v dávných dobách prodával mobily, Alcately měly 30% poruchovost, prostě hrůza. V odborném časopisu jsem si přečetl odpověď na dotaz čtenáře co si má koupit za telefon aby byl spolehlivý. Odpověď odborníka zněla...Alcatel. Myslel jsem že vyletím z kůže. Později zblbli snad polovinu národa vynikající recenzí na Alcatel 301-3. To že na displeji nebylo možné nic přečíst z větší vzdálenosti než 15 centimetrů všem došlo až když ten úžasný telefon měli doma. Když tedy nebyl zrovna v servisu. ]:)

To je otázka jestli manželka ví jak vypadá skutečných 20 cm. My co je cíleně dezinformujeme je dokážeme časem přesvědčit že i menší míra je 20 cm. ]:)
Ano, Sagem také chválili, vzpomínám si. Výborný telefon nabitý funkcemi. Průměrná životnost 2 měsíce. ]:) Distributor to myslím ani nerozdejchal a v ČR to zabalili, pokud si vzpomínám.

No zajímá mě prostě vše kolem hw xD jako jak co funguje jak se co nastavuje,jak resit problemy...nezajimam se jen treba o zakladovky ale proste o vsechno zelezo :) A casopis ctu obcas computer(protoze jen nekdy tam je treba hodne testu mb,gpu , jinak tam jsou fotaky,pda...:-/) a nekdy extra pc. jinak díky za rady :)

Tak "jak co vsechno funguje" a jak resit problemy je vec studia tak na 10rokov resp. dozivotneho studia plus skusenosti z praxe :-) Asi tak. Zacni trebars tou kniznicou (napr. nejaku knihu o architekture pocitacov), az budes mat nastudovanu niektoru z 1000stranovych knih tak sa ozvi dam ti tip na dalsie niekolkotisic stranove manualy :)

P.S. mozes zacat napr. tu
Computer_hardware
alebo tu
Computer_architecture
a klikat aj na dalsie linky.

Ono to zavisi od toho do akej hlbky chces vediet ze ako to funguje. Ak ti staci povrchne z hladiska pouzivatela tak ti staci aj ta wikipedia prip. precitat si nejaku kniha o architekture PC.
Co sa tyka riesenia problemov, tak mnoho veci je problem software alebo jeho nastaveni (OS, protokoly, architektura sieti atd, administracia OS (servery apod)) a to s HW nema moc spolocne, to je zas uplne o inom.
A problemy sa riesia casto tak ze mam problem (alebo nieco potrebujem urobit a neviem to) -> hladam si info/navody o tej konkretnej veci napr. na internete.

no právě já se tak trochu softwaru ,,bojím'' , moc mě nezajímají různe programy atd. Ale jedna z těch 3 výše zmiňovaných knih je o Windows XP, mám ji z poloviny naštudovanou tak až ji dočtu tak snad budu vědět aspoň základy no:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...