Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem přehřívání procesoru

Mám doma podobně vypadající (čtyři měděné trubky (tepelné trubice) a spousta žeber) a uchladí to procesor většinou i bez foukání (mám nastavené minimum 10% protože větrák když nemá signál PWM se rozjede naplno, a málokdy jede na víc). Myslím jen, že mám hustčí a větší ta žebra, ale možná se mi to jen zdá, tento počítač běží léta bez problémů, tak do něj nelezu. Ale to neni žádné herní dělo, to je počítač na lehkou práci.
V práci mi do nového počítače také dali něco takového, ale tam si nejsem moc jistý, jestli to stačí jen jsem pořád líný se do toho počítače podívat případně nechat někoho podívat, jestli tam třeba neni nějaký špatný kontakt s procesorem (třeba příliš velká vrstva pasty).
Chtěl jsem napsat, že nikde neuvádí, kolik tepla to odvede, ale je to schované v textu (poradí i s procesory s celkovým TDP až 135 W) jenom tam neni za jakých podmínek (jaké oteplení a jaké otáčky větráku). Takže stačí zkontrolovat, jestli se Váš procesor vejde do TPD 135 W, pokud ne, tak zvolit větší dělo. No a na prostor je potřeba myslet, hned v sousedství procesoru máte paměti, jinak to vypadá, že tam je místa dost

Já jsem naposledy k jednomu svému počítači kupoval tento chladič https://www.mironet.cz/thermalright-xwb01+dp256930/ ale na to potřebujete vodní hospodářství ale to je jak jít s kanonem na vrabce (mám AMD s TDP kolem 250W a ten vodní blok musí uchladit i mnohem víc, i když jak je obvyklé, výrobce neudává kolik).

Ještě k té pastě. Viděl jsem někde srovnání (bohužel jsem si neuložil odkaz) různých past a výsledkem bylo, že daleko víc záleží na správné aplikaci než na vlastnostech pasty. Pasta má tvořit jen tenkou souvislou vrstvu na vyplnění nerovností (někdy jsem věděl to číslo), nesmí to být milimetrový polštář. Samozřejmě oba povrchy musí být rovné a hladké. Nakolik to vypadá jednoduše, není to až tak jednoduché pastu správně rozetřít, aby ji nebylo moc ani málo. Pokud je tam pasta už od výrobce, je to lepší, i když jsem si u několika boxových chladičů říkal, že bych ji nanesl lépe než tam byla.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny