Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odstranění periodického brumu z nahrávky

dobrý den, řeším u jedné audio nahrávky (mono), problém, kdy je na části brum (složitější než pouhá sinusovka, vypadá pravidelně). Chtěl jsem ho v programu FLStudio (podprogram Edison) odstranit pomocí Denoise (nečekal, jsem že to bude stoprocentně fungovat, Denoise je na jinačí účel, ale co kdyby to fungovalo) . Acquire region (abych nabral jen brum samotný) jsem samozřejmě vybral ten, kde vím, že tam je původní zvuk ticho. Bohužel výsledek je, že brum tam furt zustane. Zkoušel jsem i parametr Strength a Threshold.

Tak se ptám, je nějaký integrovaný nástroj do FL Studio nebo plugin, který zmákne odebrat (asi pravidelně) přidaný šum. Nechce se mi to dělat otrocky, že si budu hledal přesnou periodu toho brumu a pak ho naskládat za sebe a pak přesně posunu, aby to sedělo přes sebe a provedu substrakci (ono to ani nemusí vyjít, co když tam jsou odchylky v době periody nebo není to stejný vzorek furt). Protože doufám, že nějaký program si tohle dokáže právě vyzjistit sám a sám nastaví parametry. (když mu dám nějaká vstupní data jako tvar samotného brumu)

Nebo jiný soft to umí?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já bych na to šel tak, že bych se snažil tu pravidelnost nějak (matematicky) popsat. Takže bych si u… poslední
ml1 11.04.2019 11:35
ml1

Já bych na to šel tak, že bych se snažil tu pravidelnost nějak (matematicky) popsat. Takže bych si udělal frekvenční analýzu toho, s čím mám tu čest, zkonfrontoval bych to s tím, co vidím. Pokud je to periodické, má to nějakou opakovací frekvenci (v lepším případě konstantní) a mělo by to jít rozložit na sinusovky se základním kmitočtem a jeho harmonickými (tedy sinusovkami s celočíselným násobkem kmitočtu základní složky). Celé bych to dělal v matlabu, na tohle neni potřeba žádný toolbox (toolboxy na audio nemám), ale to protože ten matlab mám k dispozici a umím s ním pracovat. Jinak nevím, k čemu bych sáhnul, aby mi to poskytlo potřebnou výpočetní kapacitu a zároveň přístup k souboru wav (excel by asi měl problém s tak velkým počtem hodnot, i kdyby se mi podařilo zvuk do něj dostat). Ale byl by to ten postup, že bych se snažil přijít na nějaký popis té nežádoucí složky, kterou bych potom odečetl. A dost pochybuju, že by se mi to povedlo, ale přikládal bych tomu větší naději než automatu.
Šum je obvykle na vyšších frekvencích (kde zároveň užitečný signál nemá takovou amplitudu a šum neni maskovaný), na ty se zaměřujou odšumovače. To je dané jeho vznikem, ale teď to z hlavy nedám. Takže je možné, že ten filtr denoise pracuje třeba až od kilohertzu, což už neni brum.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru