Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vybíjení mobilu přes noc

Snaha o to, abys měl pravdu, ti zastiňuje myšlení :-)

Tabulka 3 udava zavislost kapacity baterie na zvysene teplote pri nabiti na urcite procento baterie

Výsledky se dají interpretovat různě. Navíc si nemyslím, že jsi ten odstavec vůbec četl (nebo v horším případě pochopil)
Lithium-ion suffers from stress when exposed to heat, so does keeping a cell at a high charge voltage. A battery dwelling above 30°C (86°F) is considered elevated temperature and for most Li-ion a voltage above 4.10V/cell is deemed as high voltage. Exposing the battery to high temperature and dwelling in a full state-of-charge for an extended time can be more stressful than cycling. Table 3 demonstrates capacity loss as a function of temperature and SoC.

Výsledky jasně ukazují, že při pokojové teplotě (25°C), která rozhodně není zvýšená, se při 40% nabití po roce ztratí 4% kapacity, kdežto při 100% nabití se ztratí 20%. Pokud toto z těch výsledků není zřejmé, tak v tvoje vlastní dobro doufám, že to je zapříčiněno tím, že chceš mít vždycky pravdu, jinak mi tě je líto.

S tim nabijecim napetim mam docela velky problem, autori v clanku vubec neuvadi zavislost nabijeciho proudu na zivotnosti baterie, pricemz ze vsech ostatnich clanku, ktere jsem na toto tema cetl, pritom vyplyvalo, ze je to jeden z nejdulezitejsich parametru. Proc to vubec v studii neresi? Je to podivne a cela studie v mych ocich klesa na duveryhodnosti.

Tohle není článek na nějakém bulvárním portále, které většinou čteš, ale je to celá stránka zasvěcená poučení širší veřejnosti (nejen) o údržbě baterií. Z toho důvodu ti doporučuji přečíst si i ostatní články, kde je to vše zmíněno :-)

Ja ovsem zustanu u sveho zpusobu nabijeni, ktery se mi osvedcil. :-)

Tak samozřejmě. To musíš litovat, že skončilo období, které tě nenutilo používat hlavu a skládat dohromady fakta, protože ti vždy bylo řečeno co je správně. Správný člověk se snaží hledat i jiné možnosti a nepřizpůsobí se davu jako ovce. Nejrozšířenější volba nemusí být vždy ta správná. Ale to je jen taková odbočka. Nemyslím si, že by tě tohle mohlo přimět začít myselt jinak :-)

Edit: Přidávám perličku z toho samého článku :-)

A laptop battery could be prolonged by lowering the charge voltage when connected to the AC grid. To make this feature user-friendly, a device should feature a “Long Life” mode that keeps the battery at 4.05V/cell and offers a SoC of about 80 percent. One hour before traveling, the user requests the “Full Capacity” mode to bring the charge to 4.20V/cell.

Což v podstatě říká, že pro zvýšení životnosti se doporučuje nenechávat akumulátor na 100% (většinou 4.20V), ale snížit napětí na 4.05V.
V článku je také zmíněno: Every 0.10V drop below 4.20V/cell doubles the cycle but holds less capacity.
Samozřejmě článek obsahuje i graf, který zobrazuje ideální poměr mezi cycle count a poměrem nabíjení, takže zmíněná věta má kladný účinek pouze do jisté míry.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny