Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Využití GPU a celkový výkon pracovního PC

Ano, počítal jsem tu paměť na grafické kartě (tedy VRAM).

Pro rozlišení 2560x1440, 32 bitů (4 byty) na bod, 2 buffery pro double buffering mi to vyšlo 28.800 kB, což je "takové blbé" číslo, tak jsem to zaokrouhlil nahoru na 32 MB, protože kdovíco ještě si tam může držet a RAM se stejně dělá většinou v mocninách 2. Jako první odhad pro porovnání s 1GB jako startovní hodnotou grafáren mi to řádově stačilo.

Tvůj příklad počítá s o něco menším rozlišením a triplebufferingem a dochází k 8/24 MB, což je řádově stejné (v porovnání s tím 1GB je to pořád pár procent), takže uvažujeme stejně :)

Takže paměť karty vskutku asi není zajímavá.

HDMI: Díky za připomínku, tohle je pro mě důležité. Monitor teď mám QHD/60Hz a podrobnější (větší rozlišení) už asi nepotřebuju, větší (fyzicky - úhlopříčka) by se mi jednak špatně vešel prostorově, jednak už by mi lezl mimo zorné pole. Takže HDMI 2.0 zatím stačí, ale je dobré vědět, že už jsem na této hranici a cokoli výš už chce zase lepší kartu a kabel, a naopak, že níž už rozhodně nechci. A taky, že záleží i na kabelu, samotná koncovka k určení nestačí.

Je príma vědět, že zbytek už se dávno považuje za běžný a není třeba ho řešit :)

Co jsem se díval, tak zdaleka ne všechny výkonnější procesory mají integrovanou grafiku a právě proto se ptám, zda to mám nějak řešit, nebo zda tam stačí dát "cokoli" - teda něco co není moc let staré (a má to aspoň HDMI 2.0 + příslušný kabel).

Ostatně mi to dává docela smysl, protože křemík je drahý a je zbytečné cpát integrovanou grafiku tam, kde stejně nejspíš uživatel bude kupovat samostatnou výkonnou a tak by příslušný kus křemíku přišel nazmar, místo aby na něm bylo další jádro/větší cache/něco jiného co zvýší výkon a dobře se prodává :)

(Nemluvě o výhodě samostatného chlazení, (ne)sdílení paměti a zatížení další komunikací).

Děkuji mnohokrát za objasnění

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny