Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhoření grafické karty - dotaz

Ahoj, v práci jsem měl prakticky 24/7 zapnutý PC po dobu 4 let, jen se čas od času restartoval na aktualizace atp. ale nikdy ne na dlouhou dobu. Ovšem po 4 letech jsem byl donucen PC vypnout, protože zdroj začal divně smrdět a nechtěl jsem aby začalo hořet. 3 dny byl PC vypnutý a já pak dostal do kompu nový zdroj, po zapnutí ovšem grafická karta začala házet brutální artefakty až nakonec po pár minutách skonala.

Můj dotaz je, co mohlo způsobit skon grafické karty? Je možné, že to bylo tím, že byla pořád zvyklá na 24/7 provoz a ta pauza ji zrušila nebo to mohlo být tím zdrojem?

Předmět Autor Datum
Spíš to bylo tím zdrojem.
Wikan 13.06.2019 09:51
Wikan
Všeobecně pc NIKDY nemá být zapnuto nepřetržitě i PC potřebuje "odpočívat”
jiri.novy 13.06.2019 10:09
jiri.novy
S tím nesouhlasím. PC je to podle mě naopak úplně jedno. Víc mu vadí cyklování ať už způsobené teplo…
ml1 13.06.2019 11:19
ml1
Blbost, je to stroj, není to člověk, aby nabíral síly odpočinkem. U PC, stejně jako u každýho jinýho…
Prasak 13.06.2019 11:52
Prasak
Větší kravinu jsem dlouho neslyšel. Pc naopak škodí časté zapínání a vypínání.
Lukas1982 13.06.2019 13:10
Lukas1982
Nevidím důvod - mám počítač, přez 3 roky v provozu, pak vypnuli proud v celé čtvrti na tak dlouho, ž… poslední
gilhad 14.06.2019 04:14
gilhad
a) karta odešla věkem a únavou a vzala s sebou zdroj. b) zdroj odešel (kvalita ???, přetížení ???) a…
dsa 13.06.2019 10:15
dsa
Já bych spíš tipoval B. Zdroj se se přetížení ubrání, zvášť pokud jde o počítač v práci, kam se neku…
ml1 13.06.2019 11:43
ml1

S tím nesouhlasím. PC je to podle mě naopak úplně jedno. Víc mu vadí cyklování ať už způsobené teplotou okolí (před den horko, v noci zima) nebo zátěží pokud těch 24 hodin denně neběží na plný výkon (což by u PC v práci bylo klidně možné). PC neni člověk, to odpočívat nepotřebuje, ale je asi jasné, že si při provozu 24/7 odkroutí své hodiny dřív, než když jde jen pár hodin týdně.

Nevidím důvod - mám počítač, přez 3 roky v provozu, pak vypnuli proud v celé čtvrti na tak dlouho, že to UPS neutáhla, takže pád, po naběhnutí proudu automatický start, další 2 roky do dost dlouhého výpadku, pak zase start při obnovení napětí, zase asi rok a půl a tímto stylem pokračuje dodnes. Za těch asi 10 let co ho mám byl vypnutý celkem míň než jeden den dohromady a (re)starty by se daly na prstech spočítat (kromě vynucených výpadkem napětí asi tři změny kernelu - aplikace se dají updatovat bez restartu). Na odpočinek asi časem půjde, protože ho nahradí jiný - úspornější, výkonnější, s větším diskem a schopností virtualizace. Přece jen je na něm ten věk znát, co bylo před deseti lety považováno za rychlé, to už dnes je pomalé protože nároky s časem rostou, zatímco výkon zůstal u něj stejný.

HW mi většinou dřív zastará morálně, než že by se porouchal, ačkoli (nebo možná protože?) ho obecně vypínám jen v případě potřeby, nebo donucen vnějšími vlivy.

a) karta odešla věkem a únavou a vzala s sebou zdroj.
b) zdroj odešel (kvalita ???, přetížení ???) a vzal s sebou kartu.
c) pauza ji nespíš nezrušila.
d) pokud je PC trvale zapnuté a čas od času vypadne proud, je to rána (ani ne ten výpadek sám, ale několikeré nepovedené zapnutí proudu, které je běžné).

Já bych spíš tipoval B. Zdroj se se přetížení ubrání, zvášť pokud jde o počítač v práci, kam se nekupujou žádné šunky (ovšem mě dokázal v práci odejít z ničeho nic Fortron, ajťák na to koukal, že to tu ještě neměl, ale na druhou stranu mi ukázal plný stůl odešlých značkových věcí). Případně mohla karta odejít věkem (zadřený ventilátor, tím horší chlazení ... nedávno jsem na domácím počítači u jedné grafárny řešil totálně vytuhlý větrák a je dost možné že proto jsem už před několika lety namířil na ní skříňové větráky, jen si to nepamatuju ... a k tomu ještě napětí zdroje mimo toleranci to dorazilo).

Pokud došlo k nějakým výpadkům, mohlo to ke smrti zdroje přispět. To záleží na spolehlivosti sítě v daném místě, já v práci neplánovaný výpadek pamatuju jen jeden, to když se elektrikáři nějak spletli a vypnuli celej barák, před plánovanými výpadky se veškerá PC vypínají (přesto prý každoročně odejde několik zdrojů, navzdory upozorněním na plánovanou odstávku).

Jinak tvrdím, že PC je v režimu 24/7 nejspokojenější, sám je tak provozuju (s drobnými přestávkami jde PC klidně i několik týdnů, protože se na něm provádí výpočty v dávkovém režimu v noci, ne že by se počítalo celou noc, hotovo je třeba už ve 2 ráno, ale výpočty, které nemusím sledovat, u kterých mi stačí jen výsledky, spouštím zásadně před odchodem domů). Naopak ten Fortron odešel právě ve vypnutém stavu, jeden den jsem PC normálně vypnul (ukončil windows), druhý den zapínám a nic a jak jsem se nakláněl ke tlačítku cítím pečenou elektriku, ne nijak silně, asi to byl spíš dlouhodobý proces, protože po rozebrání byly všechny kondenzátory na stejnosměrné straně nafouklé (změřením na RCL můstku jsme s kolegou naměřili mizivé hodnoty kapacity), kousek tišťáku byl upečený dohněda, akorát kondenzátory na vstupní straně (v usměrňovači 230V) byly v pořádku a i podle měření svodu při plném napětí ve výborné kondici. Je fakt, že už předtím počítač blbnul, občas se odmítal zapnout, což byly nepochybně příznaky blížící se smrti, jen jsem neměl čas se tím zabývat. Po výměně zdroje jde dosud i když se mi už podařilo získat nový (10 let stáří bylo dobrým argumentem).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru