Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Aký Antivirus použít? Ktorý Antivirus je najlepší? Tu sa dozviete vše potrebné.

Mlocik97:
Můj pohled na problematiku antivirů.
Mozek je nejlepší všechno (nejen antivir). Nepoužívám antivir (i defendera ve windows 10 mám doslovně odstraněného), nepoužívám ještě více zbytečné programy jako MBAM nebo Adwcleaner, nepoužívám cokoliv anti*.
Terminologie zmíněných termínů:
Malware - Zkratka z malicious software = škodlivý software (malicious = zlomyslný). Malware jedná proti zájmu uživatele počítače. Mezi malware patří viry, červy, trójské koně, ransomware, spyware, adware atd.
Vir - Typ malwaru, který se šíří například tak, že při přenesení hostitele vir vkládá svůj kód do jiných programů.
Spyware - je program, jehož cílem je shromažďovat informace o osobě nebo organizaci, může je posílat jinému objektu, zobrazovat reklamy. Ne všechen spyware musí být malware.
Adware - advertising-supported software = software podporovaný reklamou. Ne všechen spyware musí být malware.
Antimalware - program používaný k prevenci, odhalování a odstraňování malware.
Antivir - mezi první malware patřily viry a první programy proti virům byly antiviry. Dnešní význam slova antivir je stejný jako antimalware, tedy antivir je program používaný k prevenci, odhalování a odstraňování malware. Každá lamička ví co je to vir (živý) a slovo antivir v lamičkách vyvozuje pocit programu bojujícímu proti něčemu nebezpečnému.
IS - "veľa Antivirov má v sebe funkcie, ktoré s ochranou proti vírusom nemajú nič spoločné" v tom případě se to obvykle jmenuje třeba IS
MBAM - program používaný k odhalování a odstraňování malware a nejspíš i programů nepatřících přímo do malware, například programů, které si lamičky vědomě nainstalovaly, ale lamičkám jsou naprosto k ničemu. Mám takový pocit, že je cílený (v porovnání s antiviry) spíše na méně závažné "hrozby" a nehrozby podobně jako adwcleaner, to je ale jen můj pocit.
Adwcleaner - program používaný k odhalování a odstraňování adware, spyware, pup, nepořádku v prohližeči. Tvůrce je jeden francouz a původně jej naprogramoval v autoitu. Jelikož se zajímám o autoit a programy v něm napsané, tak jsem se zajímal i o adwcleaner (z programátorského hlediska). S tvůrcem adwcleaneru jsem v té době komunikoval a v adwcleaneru byl použit i můj zdrojový kód (protože se programy naprogramované v autoitu dají úplně dekompilovat do původního zdrojového kódu, takže jsem mohl mít poznámky a vylepšení ke zdrojovému kódu). V roce 2016 přešel adwcleaner pod Malwarebytes a od té doby není programován v autoitu.
Co se týče antivirů (= antimalware), jsou zbytečné. Ještě více zbytečný je MBAM. A totálně zbytečný je Adwcleaner.
Pokud někdo umí aspoň trošku používat mozek, tak antivir ani cokoliv anti nepotřebuje.
Ještě poznámka k Defenderu. Původně to byl GIANT AntiSpyware, pak jej přebral Microsoft a byl s názvem Defender jako antispyware ve vistě a win 7, poté jako plnohodnotný antivir/antimalware od win 8, což zahrnuje i antispyware.
"Dnes je situácia taká že viri tvoria minimum škodnej, a najviac škodnej tvorí práve malware typu adware a spyware. Proti týmto škodným sú antiviry bezradné." -> a proto svítí na https://www.virusradar.com/ (patří esetu):
- na prvním místě "JS/Adware.Subprop"
- na druhém místě "JS/Adware.Agent.AA"
- na pátém místě "JS/Adware.Agent.AF"
antiviry taky mažou něco, co je "adware" :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny