Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Několik otázek k SAS raidům / kopírování RAID polí

Zdravím,

mám DELL server od PowerEdge podobný něco jako Dell poweredge T110 (bedna na stojáka). V tom serveru jedu pod Debianem. Server má v sobě hardwarovou kartu SAS (z 1 konektoru vedou 4 kabely SAS). Aktuálně mám v serveru 2x Disk SAS Toshiba 1 TB == RAID 1, takže pro systém se to tváří jako 1 disk. Systém nainstalovaný a běží všechno OK.

Co chci udělat (jednoduše řečeno udělat kopii RAID z HDD na SSD, následně disky HDD vyndat a nechat jen SSD):
Chci vložit na ty 2 volné kabely celkem 2x SSD SATA disk (2x 1TB), v té HW kartě bych vytvořil z těchto SSD SATA disků další RAID 1, takže by se tvářily ty SSDčka zase jako 1 disk. Potom bych chtěl nabootovat nejspíš z FLASHky MiniTool Partition Wizard a udělat kopii / zálohu dat z RAID Toshiba na RAID SSD disky. V tu chvíli bych chtěl vyndat / odpojit RAID Toshiba a nechal bych tam jen ty SSD disky. Půjde to tak? Nebo co byste radili Vy?

Dále bych měl několik otázek k SAS raidům:

1) Když v RAID 1 odejde pevný disk, tak většinou stačí vyndat vadný disk, vložit nový disk a RAID se automaticky sesynchronizuje a jedete dál. Ale napadlo někdy někoho a co když mi odejde HW RAID karta ?? Vždyť ta karta má v sobě uložený celý ten systém toho RAIDu, takže když odejde RAID karta a koupím novou, zapojím, data jsou navždy fuč?? Jak ta nová karta sežene ty informace ohledně toho RAIDu a poběží to dál??

2) Když budu mít úplně stejný identický SERVER, který bude mít v sobě také svoji HW RAID kartu, když by se povedlo udělat kopii RAIDu z HDD na ty SSD a já bych ty HDD (s tím RAID 1) vyndal, zapojil ty disky do druhého serveru, který je úplně identický, naběhne to ? Bude ta jiná HW RAID karta vědět, co s tím má dělat?

Díky za odpovězení.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny