Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Několik otázek k SAS raidům / kopírování RAID polí

Zdravím,

mám DELL server od PowerEdge podobný něco jako Dell poweredge T110 (bedna na stojáka). V tom serveru jedu pod Debianem. Server má v sobě hardwarovou kartu SAS (z 1 konektoru vedou 4 kabely SAS). Aktuálně mám v serveru 2x Disk SAS Toshiba 1 TB == RAID 1, takže pro systém se to tváří jako 1 disk. Systém nainstalovaný a běží všechno OK.

Co chci udělat (jednoduše řečeno udělat kopii RAID z HDD na SSD, následně disky HDD vyndat a nechat jen SSD):
Chci vložit na ty 2 volné kabely celkem 2x SSD SATA disk (2x 1TB), v té HW kartě bych vytvořil z těchto SSD SATA disků další RAID 1, takže by se tvářily ty SSDčka zase jako 1 disk. Potom bych chtěl nabootovat nejspíš z FLASHky MiniTool Partition Wizard a udělat kopii / zálohu dat z RAID Toshiba na RAID SSD disky. V tu chvíli bych chtěl vyndat / odpojit RAID Toshiba a nechal bych tam jen ty SSD disky. Půjde to tak? Nebo co byste radili Vy?

Dále bych měl několik otázek k SAS raidům:

1) Když v RAID 1 odejde pevný disk, tak většinou stačí vyndat vadný disk, vložit nový disk a RAID se automaticky sesynchronizuje a jedete dál. Ale napadlo někdy někoho a co když mi odejde HW RAID karta ?? Vždyť ta karta má v sobě uložený celý ten systém toho RAIDu, takže když odejde RAID karta a koupím novou, zapojím, data jsou navždy fuč?? Jak ta nová karta sežene ty informace ohledně toho RAIDu a poběží to dál??

2) Když budu mít úplně stejný identický SERVER, který bude mít v sobě také svoji HW RAID kartu, když by se povedlo udělat kopii RAIDu z HDD na ty SSD a já bych ty HDD (s tím RAID 1) vyndal, zapojil ty disky do druhého serveru, který je úplně identický, naběhne to ? Bude ta jiná HW RAID karta vědět, co s tím má dělat?

Díky za odpovězení.

Předmět Autor Datum
Slušné HW RAID řadiče si ukládají konfiguraci pole na disky a když tyto připojíš na stejný řadič, ta…
JoPe 18.06.2019 16:20
JoPe
Rozumím, takže pokud ta karta HW RAID bude identická v serveru číslo 2, tak by neměl být problém, ab…
Bayerus 18.06.2019 16:32
Bayerus
Zkusil bych spíš postup přidat oba SSD do stávajícího raidu. Takže 4disky v raid 1. Nechat udělat sy…
MM_tank 18.06.2019 17:29
MM_tank
Myslim ze je tam klasicka karta LSI SAS, vstupuje se do nastaveni pri zapnuti pocitace pres klavesu…
Bayeruss 18.06.2019 19:04
Bayeruss
Je možné že to udělané pole již rozšířit nepůjde...lepší program by to podle mě umět měl. S intel s… poslední
MM_tank 18.06.2019 23:47
MM_tank

Slušné HW RAID řadiče si ukládají konfiguraci pole na disky a když tyto připojíš na stejný řadič, tak to pole na něm normálně funguje. Dokonce ani nebývá povinné stejné pořadí disků co se datových kabelů týká.
Také lze většinou použít i vyšší model řadiče od stejného výrobce, ale v tom případě může nastat komplikace pokud to diskové pole bylo BOOTovací v tom smyslu, že nainstalovaný OS nemusí disponovat ovladačem pro použitý řadič.

Rozumím, takže pokud ta karta HW RAID bude identická v serveru číslo 2, tak by neměl být problém, aby se rozběhl systém s těmi HDD ze serveru 1. Ale tato možnost existuje jen v případě, že je HW RAID karta slušná a ukládá informaci na pevné disky, v případě že nebude dost dobrá, tak se ten druhý server nerozjede. Díky.

A k té otázce převodu převodu RAID 1 z HDD převod -> RAID 1 na SSD ? Mám dobrý postup ?

Zkusil bych spíš postup přidat oba SSD do stávajícího raidu. Takže 4disky v raid 1. Nechat udělat synchronizaci. A odpojit staré HDD. Vyzkoušet, vytáhnout (pokud karta umí tak disky napřed odpojit z pole)

Přes nějaké bootovací CD se k datům nejspíš nedostaneš (nebude ovladač na kartu).

Myslim ze je tam klasicka karta LSI SAS, vstupuje se do nastaveni pri zapnuti pocitace pres klavesu Ctrl + C, raid 1 jsou 2 disky jako jeden, to fakt pujde pridat dalsi 2 disky do toho funkcniho raidu ? To vubec nevim, jak bych tam dalsi disky pridal do tohohle raidu co tam je :D

Je možné že to udělané pole již rozšířit nepůjde...lepší program by to podle mě umět měl.

S intel sw raidem šel přidat třeba náhradní (spare) disk, potom jeden z disků odebrat a ono se to nakopírovalo samo. Nějaké pokusy sem dělal i s levnýma hw raidem ale rozšiřovat disky z 2 na 3,4 většinou ne.

Nezbude než to zkusit.

Co se týká dat tak pokud ti kiksne karta tak u raid 1 (mirror) máš všechny data na všech discích takže teoreticky jen nakopírovat/připojit. Máš ideální možnost si to ověřit až budeš mít ty ssd.
Raid 0 jsem cvičně taky obnovil přes obnovovací sw, tam už hádáš velikost bloku a který disk je první. U raid 5 si myslím že případná obnova je skoro nemožná.

Nestojí za zvážení ten raid 1 zrušit ? Debian nainstalovat znovu na nový ssd a stávající disky buď využít na pravidelné zálohy nebo koupit další ssd (pokud jde o hluk). Mám totiž dost pochybnost jestli ti pojede "servis" ssd pod tou kartou (ty různé trim příkazy a další) a jak karta to ssd zkousne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru