Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava sluchátek - spoj konektoru a kabelu

Dobrý den,
mám problém s opravou sluchátek - spoje konektoru a kabelu. Veškerá sluchátka se mi nejčastěji poškodí právě v tomto místě spoje, konektor a celý zbytek kabelu a sluchátka (jakožto minirepráčky) jsou téměř vždy nepoškozeny.

Starší sluchátka mívala slušné rozumné dráty každý s vlastní tenkou gumovou izolací kolem každého 1 drátu (levý, pravý, 1x společná zem nebo ještě starší sluchátka 2x zem pro každý kanál zvlášť), případně s neizolovaným 1 drátem/neizolovanými 2 dráty pro zem uvnitř společné izolace kolem celého kabelu, tam nebyl žádný problém, každý drát šel normálně rozumně odizolovat a připájet a bylo vše jednoduše vyřešeno a opraveno.

Problémy jsou jen s většinou novějších sluchátek šmejdských výrobců, které mají uvnitř společné izolace místo normálních slušných rozumných drátů jen jakési - jak to často a přesně podle toho jak to vypadá a jak se to chová nazývám "prasečí chlupy" - které vypadají jako neizolované nabarvené dráty (nejčastěji modrý+červený+bílý nebo modrý+červený+bez nátěru nebo bílý+červený+bez nátěru) a nelze je odizolovat ani seškrábnout barvu ani připájet, po připájení mají nevodivý kontakt a neprochází nimi proud - nehraje zvuk.

Prosím vás, je možné taková sluchátka a takové dráty v domácích elektrotechnických podmínkách (kombinované kleště, páječka, cín, kalafuna, izolačka, šroubováky, štípací kleště...) nějak opravit nebo to patří mezi další početné šmejdské záměrné idiotké sobecké nepoctivé praktiky šmejdských výrobců, aby člověk musel kvůli takové malé a dříve jednoduše opravitelné přitom nejčastěji se vyskytující drobné závadě sluchátka vyhodit a koupit nová?

Děkuji.

PS: Problém se bohužel týká i některých dražších sluchátek prezentovaných jako "lepší sluchátka vyšší kvality", kde bych ale očekával vyšší kvalitu celého provedení včetně použití kvalitnějších slušných rozumných drátů uvnitř kabelu, proto to řeším - u levnějších šuntů sluchátek bych to ani moc neřešil, tak chudý nejsem, i když jde spíš o princip a rozum a neplýtvání zdroji a prostředím než peníze, tak mi to vadí.
Změna kategorie, původně: Hardware (karel)

Předmět Autor Datum
ta "barva" je lak - izolace. Dela se s tim celkem blbe pokud jsou ty dratky tenke, nejlip pajecka s…
lucifer 18.06.2019 20:47
lucifer
Acylpyrin.
dsa 18.06.2019 21:12
dsa
jo, to jsem si ted taky dohledal - musim nekdy zkusit :-) Tabletku acyplirinu, dratky polouzit na ni…
lucifer 18.06.2019 21:38
lucifer
... páječkou s kapkou cínu.
dsa 18.06.2019 22:04
dsa
Acyllpirin jsme používali ve škole přesně takto na tenké smaltované drátky, ale je otázkou z čeho je…
ml1 20.06.2019 17:06
ml1
A dělals to někdy? Ten smrad by mohl být zapsán do knihy rekordů jako etalon puchu. Doporučuju kysel…
mif 19.06.2019 17:19
mif
Novodur. Odstraní smalt, pocínuje. Používám roky odřezek z novodurové desky, z těch starých prý novo…
karel 19.06.2019 17:23
karel
Tak tohle neznám. Můžete to vysvětlit nějak praktičtěji? Díky.
.. 19.06.2019 19:43
..
Vodič se položí na destičku a přejede se pocínovaným hrotem.
karel 19.06.2019 19:53
karel
Dělal ... víckrát. Licna a ty tenoučké smaltované drátky se jinak nedaly. Nesmíš si to čichnout :-)
dsa 19.06.2019 19:05
dsa
Teď mě mojí vinou po 5 letech začlo blbnout sluchátko u Sennheiser 365 ,kabel byl OK a měl sem tu ji…
sambilionk 18.06.2019 22:08
sambilionk
Mistři používací cín s přísadou stříbra a lepším tavidlem. Spoje pak krásně drží a jsou lesklé. Popi…
.. 19.06.2019 15:52
..
Nejdřív se musí drát pocínovat a pak teprve se může pájet, to už je spojování cínu s cínem (otázka 2…
ml1 20.06.2019 17:09
ml1
Nechápu, už jsem ten příspěvek jednou psal a není tu... Já už taky dostal na opravu taková sluchátka…
JoDiK 20.06.2019 08:43
JoDiK
Jo, tohle funguje. Nesmíš to ale smažit moc dlouho, nebo ty vlásky uhoří :-)
mif 20.06.2019 16:12
mif
To jsem taky někde četl pro smaltovaná lanka. Dokonce byl někde návod na úpravu lihového kahanu, aby…
ml1 20.06.2019 17:09
ml1
To se dělalo v nábojnici naplněné líhem. Zapálit, opálit vodič, ponořit a vytáhnout. Generace radiom…
karel 20.06.2019 17:15
karel
Nevím, jak drahá máš sluchátka, ale dneska jsou bohužel doslova spotřební zboží. Co já se jich dceři… poslední
jokabuki 20.06.2019 19:37
jokabuki

ta "barva" je lak - izolace. Dela se s tim celkem blbe pokud jsou ty dratky tenke, nejlip pajecka s regulaci teploty a pridat na ni na max. co umi (350 - 400°C), a ty konce ktere je potreba pripajet trapit kalafunou+cinem tak dlouho dokud lak nepovoli. Teoreticky by na to slo pouzit nejakou chemii, ale netusim co (verim ze ty konce pri vyrobe cisti necim co ten lak rozpousti)

Acyllpirin jsme používali ve škole přesně takto na tenké smaltované drátky, ale je otázkou z čeho je ta izolace dneska. Prý to smrdělo, mám to štěstí, že jsem to nečuchal, právě protože to mělo smrdět. Alternativou byl desmalt, ale ten rozpouštěl i ty drátky, takže se hodil spíš na trochu tlustčí a musel se potom dobře umýt.
Doma jsem to dělal tak, že jsem drátek trochu poškrábal a ten smalt po nahřátí trafopájkou případně několika přejetí hrotem povolil a zbytek se dal seškrábnout nehtem a pak pájet na čisto. Chtělo to na to získat určitý grif, protože když se drátek poškrábal málo, smalt neslezl, když hodně, ulomil se.

A dělals to někdy? Ten smrad by mohl být zapsán do knihy rekordů jako etalon puchu. Doporučuju kyselinu mravenčí (pokud seženeš) - dva tahy pájkou a máš pocínováno. Za mého mládí (cca 10k BC) se tím upravovaly plošňáky před "vlněním". To ale asi nepamatuješ.

Teď mě mojí vinou po 5 letech začlo blbnout sluchátko u Sennheiser 365 ,kabel byl OK a měl sem tu jiný Philips co hráli slušně a tam klasika odešel ten kablík u konektoru jak píšeš.U jedněch sem kdysi měnil konektor a jako hrajou jenže ten zvuk stojí teď za hov.... oproti tomu jak hráli předtím s tím orig konektorem.

Teď jediný co šlo nejlíp odstřihnul sem ty sluchátka Sennheiser a přiletoval na konce Philips,žádná kalafuna atd co nemám akorát stará retro pájka a cín no hraje to slušně dál,chtěl sem to napojit někde v polovině abych nemusel letovat přímo na sluchátka to titěrný,ale to jsem po chvilce raději vzdal.:-)

Nejdřív se musí drát pocínovat a pak teprve se může pájet, to už je spojování cínu s cínem (otázka 2 sekund) a to snad nezničí ani ty konektory, co se deformovaly při pohledu i na vypnutou pájku.
Pokud to někdo dělá až na konektoru, tak obdrží přesně toto (opálené vodiče ve studeňáku z přepáleného cínu, nevypadá to pěkně a ani to moc dobře nefunguje).

Nechápu, už jsem ten příspěvek jednou psal a není tu...
Já už taky dostal na opravu taková sluchátka a vzpomněl jsem si na starou radu, jak očistit měď k pájení a zabralo to.
Konce těch "prasečích ocásků" jsem rozpálil plamenem (zapalovačem) a rychle ponořil do čistého lihu. Pak to šlo pocínovat a pájet. Zatím si majitel nestěžoval...

Nevím, jak drahá máš sluchátka, ale dneska jsou bohužel doslova spotřební zboží. Co já se jich dceři nakupoval, stejný problém. Dokonce i Koss Porta Pro, ale ty mají servis a doživotní záruku. Takže tyto nebo šlupky a při problému pořídit nové. Nemá cenu se s tím zabývat, vzhled pak taky nebude nic moc.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru