Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když nemá vyvedený USB, tak HW podpora myši tam tuplem nebude.
Prasak 23.06.2019 13:09
Prasak
No nevím, u spousty počítačů je na MB řada nevyvedených konektorů, že by se člověk divil (USB běžně,…
gilhad 23.06.2019 18:16
gilhad
Čítal si? Nemá notebook - má TABLET!!!! Takže tam bude mať Android. A Goclevery sú low-end tablety -…
yYy 25.06.2019 18:21
yYy
Kdybys četl ty, tak ti dojde, že já jsem četl. A jak píše abox dole, externí USB to podle popisu má.…
gilhad 26.06.2019 02:16
gilhad
Pájet něco na integráč, co má 3 nožičky na milimetr a celkem 50-200 nožiček není problém Klobouk do…
Lukas1982 26.06.2019 08:48
Lukas1982
Pokud jde o dva drátky, tedy jen dvě nožičky, tak to není zdaleka tak šílené, jak to na první pohled…
gilhad 26.06.2019 10:23
gilhad
http://download.gilhad.cz/ Tohle je o fous větší, tady ty nožičky jsou 0.3mm a mezery mezi nima taky…
gilhad 26.06.2019 10:32
gilhad
Já bych doma na to měl mikropájku i vhodný hrot, ale ty oči už nejsou, co bývaly. Na takový pájení u…
Prasak 26.06.2019 11:16
Prasak
Já mám tohle a perfektně stačí (plus to má prostorové vidění) Lupa náhlavní Optivisor DA5 (2,5x) htt…
gilhad 26.06.2019 11:34
gilhad
Jak se to kamarádí s brejlema?
Prasak 26.06.2019 12:08
Prasak
Nevím, já mám do dálky, tak je k tomu nenosím. Ale jsou to prostě čočky a má to omezenou hloubku ost… poslední
gilhad 26.06.2019 16:57
gilhad

No nevím, u spousty počítačů je na MB řada nevyvedených konektorů, že by se člověk divil (USB běžně, ale například i sériový a paralelní port). A notebooky mívají vnitřní kamery přez vnitřní USB hub. Takže není zase tak zcela vyloučeno, že tam HW pro USB bude a generický ovladač pro myš se nikdo nenamáhal vyextrahovat pryč z generického systému. Když už je to stejně rozbitý, tak by mohlo stát za to se podívat dovnitř, přinejhorším to prostě nebude fungovat i nadále.

Kdybys četl ty, tak ti dojde, že já jsem četl. A jak píše abox dole, externí USB to podle popisu má. Patrně to má i nějaký foťák/kameru uvnitř.

Je to laciný tablet - nebudou vyvíjet drahé proprietální řešení tam, kam stačí prsknout čip za pár centů, který chrlí fabriky v miliardách kusů a nejvíc na něm stojí balení+manipulace+doprava+evidence. Čili tam nejspíš uvnitř nějaký ten usb hub bude, a jak ten vnější port, tak ty vnitřní přez něj pojedou, protože i ovladače jsou hotové a nevyplatí se psát (a ladit) vlastní. A je jen otázkou, kolik portů na tom hubu ten tablet používá a kolik jich ten hub skutečně má - protože se vyplatí ty čipy dělat jen v pár velikostech, a když třeba potřebuješ jen 3 porty, a zrovna nejlevnější čip má 4, tak ho tam prskneš a nebudeš shánět speciálně 3 portový, dražší.

Z technologie průmyslového pájení plyne, že je výhodnější mít připájené všechny piny u každého čipu, i když nejsou využité (nebo dokonce ani zapojené uvnitř čipu - snáz se to osadí, líp to drží a zapojené, leč nepoužité piny je lepší definovaně terminovat, než nechat jen tak viset - stojí to stejně a bude ti to v záruční době dělat míň blbě replikovatelných problémů - kurvítka se dělají na jiném principu, ty se musí "rozbít" až po záruce, nikoli blbnout hned od prvního spuštění - takže použiješ chlazení na hranici či kousek za aby to degradovalo až čaem, kondíky u největších zdrojů tepla, to vysychání jim jim do konce lhůty vydrží, baterku přilepíš, ona se jí časem sníží kapacita, ale vyměnit nepůjde a tak podobně. Co rozhodně nechceš je obvody blbě fungující od prvního dne, protože ti chytají všechny elmag svinstva, co se ti tam kde honí, na nožičiky blemcající jen tak ve vzduchu). Takže ti na desce klidně zůstanou vývody pro další USB, které holt nikam nevedou. Ale na ty tu myš snadno připojíš. Nebo třeba obětuješ jednu kamerku, pokud tě selfie moc neberou a dáš myš místo ní. To je fuk, přečti si, jak funguje USB protokol a sám uvidíš, že myš místo kamery způsobí, že systém neuvidí kameru, ale uvidí myš a pokud principiálně s myší dovede (a že zrovna myš má ten protokol hodně jednoduchý), tak tu myš klidně nadetekuje a poskytne. A jestli to podporuje HID, jakože skoro jistě jo, tak tam prostě bude jeden Pointer navíc a bude to s ním pracovat.

Samozřejmě, že nebude v mobilu uvnitř schovaný velikánský konektor s nápisem "Rezervní myš", jak si možná naivně představuješ, ale o tom vůbec není řeč. I když pomineme náhradu té kamerky, tak tam můžou být někde dva flíčky mědi s nápisem usb4 D+ D-, nebo prostě příslušný integráč s kódem na obalu, kde z datasheetu vyčteš, že tyhle dvě nezapojené nohy jsou taky usb vývody. A když k nim připájíš drátky a vytáhneš si to ven, tak tu myš připojíš už snadno.

Je prakticky jisté, že na desce nějaké USB je. S více než 90% pravděpodobností tam je i ten hub. A šance, že má něco neobsazeného je pořád ještě relativně vysoká. Pájet něco na integráč, co má 3 nožičky na milimetr a celkem 50-200 nožiček není problém ani s celkem laciným vybavením - sám jsem to nejednou dělal a chodí to i po řadě let. Pájet něco na hustější nožičky je už docela opruz, ale dá se to. A ten USB HUB těch nožiček zas tolik mít nebude, je to celkem "primitivní" zařízení - napájení, 2 nožičky vstup, po 2 nožičkách na USB port a řekněme 2 na krystal a 8 pro různé další ptákoviny, co tam jsou navíc, furt jsme na něčem kolem směšné dvacítky pro čtyřportový hub- čili BGA to nebude ani omylem a ten zbytek se dá pájet napřímo, pokud to už nebude pěkně vyvedené někam na desku jako prázdné pady (což je pak naprostá brnkačka).

Android je založený na linuxu, a ten má podporu USB a HID a myši i ve vanila kernelu a odpárávat to by byl mnohem větší opruz, než to tam nechat. Tablety (i ty nejlacinější) jsou výkonem výrazně výš, než běžné desktopy před pár lety, to, že jsou celkem na houby jim kazí "uživatelsky přijemné" rozhraní určené pro tlusté prsty a totálně neznalé uživatele. S lepším (nebo řekněmě jinak zaměřeným) softem a externím USB hubem bys z toho vytáhnul víc, než z před pár (či více párů) lety běžné kancelářeké sestavy.

Pokud jde o dva drátky, tedy jen dvě nožičky, tak to není zdaleka tak šílené, jak to na první pohled vypadá a v extrémním případě to jde i se silnou lupou, tlustším nabroušeným hřebíkem a sporákem - ačkoli lepší vybavení etrémně pomůže.

https://divnoblog.wordpress.com/2017/03/31/extremni-dratovani/ a odkaz tamtéž http://elm-chan.org/docs/wire/wiring_e.html - to video v tom stojí za shlédnutí, cizích jazyků znát netřeba, vše je vidět :)

Nevím, já mám do dálky, tak je k tomu nenosím. Ale jsou to prostě čočky a má to omezenou hloubku ostrosti, takže pokud máš jen nějaké dioptrie, tak se ti bez brýlí jen změní ta vzdálenost, na kterou je to optimálně zaostřeno a možná trochu zvětšení.

Jak to má tu pásku kolem hlavy, tak ta jde nad ušima a přez čelo, čili menší obroučky by se taky měly vejít. Ten kryt s čočkama je na pantu a dá se zvedat, až přijdu domů, tak zkusím, kolik je pod tím místa.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru