Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemožem odinštalovat programy

ad 1. Mám pocit, že i při zakázané hibernaci se hyberfil.sys o velikosti RAM na disku pořád vyskytuje (u mě 16 GB na počítači, kde nehibernuju, taky bych potřeboval radu, jak se ho zbavit)
ad 2. Swap bych při dostatku paměti klidně i zakázal (záleží na systému a provozovaných programech, ale od doby, kdy jsem systému windows 95 nebo 98 (už nevím) pořídil k 64 MB paměti další 32 MB modul (usoudil jsem, že necelá stovka musí stačit a tehdy stačila) to tak dělám u všech počítačů a situace, že by došla paměť je naprosto výjimečná).
ad 3. swap je prostor, kam si operační systém odkládá z ramky data o kterých si myslí, že je nebude nějakou dobu potřebovat, čímž uvolní paměť programům, které by ji potřebovat mohli (pro programy je to naprosto transparentní, program si požádá o zápis nebo čtení nějaké oblasti a systém mu vyhoví). Problém je, že systém má tendenci si držet prázdnou ramku a odkládá i když to neni nutné, což dost zpomaluje některé programy (bavím se o windows, v linuxu jsem swap snad neměl nikdy tak nevím jakou strategii swapování používá).
ad 4. Cestu k temp adresáři je nejlepší zjistit z proměnných prostředí %tmp% a %temp% (např tak, že napíšete do adresního řádku průzkumníka cestu %tmp% (podobně fungují souborové manažery typu double commander, norton commande...); odkazovat vás na příkazový řádek a příkaz set raději nebudu)
ad 5. Uklidit vše, co neni nezbytně nutné ale hlavně ty tempy, tam se toho obvykle dost nahromadí a z principu jsou to data o kterých žádný program nemá uvažovat jako o trvalých, přesto zkontrolujte při mazání, jestli jste si tam omylem něco neuložil (třeba word tam ukládá dokumenty otvírané z divných míst, třeba zabalených souborů, prostě když je dostane z tempu a vy dáte uložit jako, uloží to zase do tempu). Já jsem dost zaujatý proti všem uklízecím nástrojům, takže žádné neznám, ale nejdřív bych zkusil, co nabídne sám operační systém - nejdřív uklidit (vysypat) koš, pak si nechat poradit až vyskočí hláška, že disk je téměř plný jestli se má uklidit (česky se to jmenuje vyčistit disk, nevím jak to může být slovensky, slovenský windows ani linux jsem nikdy neměl, ale nebude se to moc lišit), případně je to někde v nabídce vlastností disku.

Před spuštěním nějakých velkých akcí bych ovšem zazálohoval všechna data, ono totiž neni tak složité něco omylem smazat (a že se to nestává jen amatérům svědčí nedávná chyba na centrum.cz (omylem smazali zprávy starší 12 let) centrum.sk je naštěstí bez problémů a jediná tak stará schránka co se mi dochovala do dnešních dnů mi fungovala tak, že se mi to mezi cz a sk přeposílalo, teď jen přemýšlím, jak si to do čech nejlépe přepošlu, abych nemusel posílat zprávu po zprávě, ale to jsem trochu odbočil), ale daleko horší je to obnovovat a podle stylu jak se ptáte, tak to byste určitě nedal. Takže nejdřív zálohovat, poté mazat, ono se potom pracuje daleko klidněji s jistotou, že když se to pokazí, dá se to obnovit. Zdržíte se tím možná o několik dnů, možná o několik týdnů, ale neni dobré spěchat na úkor bezpečnosti dat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny