Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reproduktory - proč mi v reproduktorech hraje nějaké rádio?

S tím působením přívodů jako anténa máš pravdu, ale ostatní řeči (i ostatních) - když to, co by elektronik, čtu, tak se mně kudrnatí nejen vlasy.
Příčina je již mnoho, mnoho, mnoho let známá (už v mém elektronickém mládí to byla dávno zažitá věc, a to je tak 45 let), jev je snadno odstranitelný a bývalo to samozřejmou součástí každého zesilovače, kteroužto součást i ten nejposlednější bastlíř automaticky zapojoval. Až poslední dobou se na to zapomíná.
Ale k věci. Příčinou je parazitní demodulace signálu z přívodu signálu, působícího nechtěně jako anténa, na (zpravidla) prvním aktivním prvku zesilovače. Nesouvisí to s kvalitou čehokoliv (pokud se nepočítá nepřítomnost protiopatření), naopak, čím kvalitnější zařízení, tím je k tomu náchylnější.
Na potlačení tohoto jevu postačí vřadit do přívodu, co nejblíže vstupu (ideálně na vstupní konektor zesilovače) dolní propust takových vlastností, aby utlumila vf. signál z přívodu, co by antény, ale v kombinaci s výtupní impedancí zdroje signálu (která sice bývá poměrně malá, ale kdyby byla vysoká...) aby netlumila výšky.
Já bych zkusil odpor 10k zapojený do série a mezi odporem a prvním zesilovacím stupněm paralelní kondenzátor (od signálu k zemi) o kapacitě tak 680pF. To odpovídá meznímu kmitočtu 30kHz, což by mělo vyhovovat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny