Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem externy lan disk - vyroba

Promiň, ale projektuješ podle sebe. Pro tebe třeba stačí kapacita řekněme 8TB, ale znám lidi a rodiny, kde to je prostě málo. Já jsem třeba na 12TB a už cítím, že to bude za rok málo (doma je nás prostě moc a všichni produkujeme nějaká data - fotky, videa). Navíc nejsem kaskadér a více než 4TB disky neberu.

Stále platí, že za poměrně malou částku pořídíš desku, která má 6 SATA portů, dají se sehnat i 8-portové. Přídavné řadiče SATA do PCIe stojí pár stovek.

A pozor, řešíme NAS, nikoli disky. To je věc každého člověka, kolik disků (kapacita vs. raid vs. IOPS vs. spotřeba) potřebuje. Za cenu nejlacinějšího 4-diskového NASu postavíš NAS 8-diskový (běžná cena 20+ tisíc Kč), který v případě FreeNAS apod. bude funkčně více než srovnatelný s komerčními řešeními. Jediný rozdíl bude ten, že u komerčního řešení dostaneš slušivou skříňku - což může, ale nemusí hrát roli. Já mám třeba NAS v komoře a je mi jedno, jak vypadá. Prostě kdo potřebuje používat více disků, ten bude řešit PC jako NAS, protože to je objektivně nejlevnější.

Navíc třeba AMD desky a řadiče AFAIK podporují SATA Port Multiplier, takže za pár dolarů si můžeš koupit desku, která ti jich naseká co hrdlo ráčí.
https://www.startech.com/HDD/Adapters/~ST521PMINT (na Amazonu toho najdeš haldu)

Osobně jsem nasadil desítky NASů, od laciných D-linků a Zyxelů, přes běžné Synology/QNAP až po rackové QNAPy, takže vím o čem je řeč.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny