Předmět Autor Datum
A otázka zní? Nicméně u JS jsem si jistý, že ho umí.
Wikan 22.07.2019 11:29
Wikan
:.(
lední brtník 22.07.2019 11:30
lední brtník
akože javascript selektivně vypnout co t en zbytek? lepší browser??
andro 22.07.2019 18:25
andro
Az najdes nejaky kvalitni a zaroven nespiclovaci prohlizec na Android se vsema tema funkcema, tak de…
RMX 22.07.2019 19:24
RMX
Nenašel jsem.
andro 24.07.2019 11:06
andro
A co cekas ? Ze "desktop" a "mobilni" aplikace budou stejné ? Opravdu ti to pripada tak nenormalni,…
XoXoChanel 24.07.2019 11:39
XoXoChanel
Sorry, ale hardwarove spolecnosti jako Qualcomm, ale i samotne ARM casto prezentuji sve procesory ja…
RMX 24.07.2019 12:54
RMX
Výkonnostne môžu, ale ARM je totálne iná architektúra, mobili majú Android, a to je úplne iný systém…
Mlocik97 25.07.2019 02:00
Mlocik97
Tak přímo (bez emulace, např. Wine) nedokážu spustit .exe ani na PC, ale není problém přeložit jak c…
gilhad 25.07.2019 07:02
gilhad
Selský rozum mi říká, že kdyby to byla pravda (stejná výkonnost mobilu jako stolního PC), tak se zře…
Moas 25.07.2019 10:24
Moas
Jedna věc je, že s každou další generací jsou počítače (přepočteno na výkon) úspornější. Takže se st…
gilhad 25.07.2019 13:56
gilhad
To není přece o zařízení ale o technologiích google.
Thisguyperson 25.07.2019 14:07
Thisguyperson
Však dole píšu, že je to blbě napsaný ...
Henonee 25.07.2019 14:34
Henonee
To není přece o zařízení ale o technologiích google. O jakych "Google" technologiich je presne rec…
XoXoChanel 25.07.2019 16:34
XoXoChanel
FF
touchwood 24.07.2019 19:29
touchwood
Co jsem tak koukal na appky na android, tak mi prijde, ze se ridi heslem: musi se to vejit i na maly…
Henonee 25.07.2019 00:38
Henonee
Instalacka Vivaldi na PC ma 369MB, Samsung Internet Browser na Androidu ma 139MB. Nemam Chrome, tak…
RMX 25.07.2019 09:41
RMX
Používám XBrowser
Jan Fiala 25.07.2019 10:29
Jan Fiala
Skús Brave
robobobo 25.07.2019 15:39
robobobo
Ja cesky chtit prohlizec mit cestina. :-D Jako Brave s jejich strojovym priblblym prekladem menu do… poslední
RMX 25.07.2019 20:43
RMX

A co cekas ? Ze "desktop" a "mobilni" aplikace budou stejné ? Opravdu ti to pripada tak nenormalni, ze nejaky ubohy ARM telefon nema stejné aplikace a tolik funkci jako na tvém PC ?

Chrome na androidu - špatný vtip,, skoro nic neumí

Ano, celé toto vlakno je "Spatny vtip".

Sorry, ale hardwarove spolecnosti jako Qualcomm, ale i samotne ARM casto prezentuji sve procesory jako uz uz jsme na dosah desktopu nebo dokonce tvrdi, ze davaji vykon stejny jako levnejsi desktop. Takze v tomto kontextu i v kontextu toho, ze funkce, o kterych tazatel mluvi byly na desktopu pritomne uz pred 10 lety, je proste ten jeho dotaz relevantni. A faktem je, ze androidi webove browsery jsou jen stinem jejich plnohodnotnych desktopovych bratricku.

Výkonnostne môžu, ale ARM je totálne iná architektúra, mobili majú Android, a to je úplne iný systém, a tak i software v ňom bežiaci je inej. Či vieš spustiť .exe v androide (priamo)?

Netvrdím že to čo tazatel zminuje neni možné implementovať. Len že to nikdy nebude to isté čo desktop.

Tak přímo (bez emulace, např. Wine) nedokážu spustit .exe ani na PC, ale není problém přeložit jak celý systém, tak všechny programy až po třeba Firefox, či jiné grafické nebo kancelářské programy jak pro Intel, tak pro AMD tak pro ARM (např. Rapsberry Pi) a běhají srovnatelně (jo, PC s Core Duo na 2.50GHz je rychlejší než Rapsberry se sigle core/single thread na 700MHz, ale programy tam běží stejné, vypadají stejně a dělají to samé, jen holt trochu pomaleji. Na pořádné herní mašině by zase dělaly totéý, jen příslušně rychleji). Takže architekturou to není - HW zvládá prakticky totéž. Ale aplikace pro Android jsou prostě psané jinak a tak se jinak chovají.

Android jde nainstalovat i na běžné PC a samozřejmě, že ty ořezané applikace budou uplně stejně blbě ořezané i na špičkové herní mašině, protože když programový kód obsahuje jen pár tlačítek a minimum funkcí, tak překladem na jinou architekturu CPU tam ty chybějící tlačítka, menu a funkce žáným zázrakem nepřibudou.

Selský rozum mi říká, že kdyby to byla pravda (stejná výkonnost mobilu jako stolního PC), tak se zřejmě nebudou produkovat základní desky nebo procesory s padesátinásobnou spotřebou oproti mobilu...
Určitě jsou dílčí oblasti, kde jsou si zařízení téměř rovnocenná, ale je potřeba brát výkonnost všech subcelků. V praxi to dopadá tak, že třeba hry vypadají na mobilech jak na PC před dvaceti lety a při jejich hraní se pomalu nedají udržet v ruce, jak se rozpálí.

Jedna věc je, že s každou další generací jsou počítače (přepočteno na výkon) úspornější. Takže se stejným výkonem dnes dosáhnete mnohem víc, než před deseti či dvaceti lety.
Druhá věc je, že většina výpočetního výkonu počítačů přijde nazmar (pokud dejme tomu pomineme hry, servery a superpočítače). Když se třeba načte webová stránka, tak počítač čeká celou věčnost, než ji uživatel přelouská a pak další věčnost, než napíše krátkou odpověď. Dobrý písař napíše za minutu i 240 úhozů (pokud nemusí nad textem přemýšlet). Běžný procesor za tu dobu zvládne nějakých 480 000 000 instrukcí, nebo i násobně víc. Ale většinu doby čeká, než uživatel něco stiskne. Takže prakticky na všechny běžné kancelářské věci je i starý počítač totální overkill. Mobil svým výkonem taky.

Webový prohlížeč, na kterým se pozastavoval původní autor, rozumně chodil i na 286, která běžela na úžasných 16 MHz a měla nepředstavitelné 2MB RAM a 20 MB pevný disk (a spotřebu tuším kolem 100W) - a to měl podstatně víc funkcí, než běžný prohlížeč na dnešním mobilu. A porovnej to s výkonem dnešních mobilů. Takže HW omezení mobilů nejsou tím důvodem, proč jsou na nich prohlížeče takové vybrakované nedodělky. Ostatně o textových editorech se dá říct to samé, stejně jako třeba o spreadsheetech. Problém je, že ačkoli HW by stačil levou zadní, tak mobilní SW je záměrně tak dojebaný, že se s ním skoro nedá pracovat a umí velké kulové.

Hry jsou kapitola sama pro sebe a jeden z hlavních tahounů růstu nároků na HW počítačů - to co s přehledem stačí na běžnou práci většinu nových AAA her ani nespustí. Ale o hrách tu v tomto kontextu řeč nebyla. Takže selský rozum se nechal zavést tím, že se od desktopu dnes očekává nejen, že se na něm bude normálně pracovat, ale taky se tu a tam na něm budou pouštět ty hry a měl by to aspoň nějak zvládnout. Čili je to jako požadovat od "nákupní tašky do města", kde je tak max 50, ale často i 30 a stejně většinu času na to člověk nedosáhne kvůli semaforům a koloním, aby se s ní taky dalo trochu vyrovnaně jezdit na okruhu s formulema, v terénu s buginama a v závodech do vrchu nebyla automaticky daleko na chvostu - pak ti to holt vyjde velké, žravé, ale bude to umět "nějak" i tyhle šílenosti. Přičmž bez těch dodatečných požadavků by stačilo mrňavé vozítko s motorem ze skůtru stejně dobře a klidně by utáhlo i navigaci, přehrávač medií s rádiem parkovací senzory a malou klimatizaci, jenže to ti do skutečné nákupní tašky nikdo nedá, od toho je přece střední a vyšší třída vozů lepších značek.

To není přece o zařízení ale o technologiích google.

O jakych "Google" technologiich je presne rec ? ::) Na zaklade ceho se ty technologie vyvyji ?
Urcity program se vyvyji podle urcité architektury, moznosti UCP, podle instrukcich (od Aritmeticko a po nejaké ridici) se kteryma umi pracovat, maji zcela rozdilné sady strojovych instrukci.
Bohuzel jen lidé z JsemPepik-IT.cz jsou presvedceny ze u CPU existuji jen 2 konstanty : "vykon a pocet cores"..

Co jsem tak koukal na appky na android, tak mi prijde, ze se ridi heslem: musi se to vejit i na maly mobil a lidi maji tluste prsty, tak nemuze byt na hlavni liste moc tlacitek, a kdo by se zabyval s nejakyma manu? A podle toho pak vypadaji i funkce.
Zatimco na desktopu u te same aplikace: lidi maji velke monitory, tak tam nacpem milion list s bambilionem vyplazovacich menu, at to nevypada tak prazdne, hele, tady je jeste kousek mista, nenapada vas neco, cokoliv, co by tam slo jeste vrazit? A podle toho pak vypadaji i funkce.

Co na tom, ze vykonne mobily maji vypocetni vykon vyssi, nez slabsi pocitace - pitome aplikace osekane hluboko pod pouzitelne minimum to spolehlive zabijou.

Instalacka Vivaldi na PC ma 369MB, Samsung Internet Browser na Androidu ma 139MB. Nemam Chrome, tak to lepe neporovnam, ale asi to bude ono, snaha mit to co nejmensi, jen je s podivem, ze to tak delaji vsichni a nikdo neudela browser se vsema funkcema.

Ja cesky chtit prohlizec mit cestina. :-D

Jako Brave s jejich strojovym priblblym prekladem menu do cestiny at si nechaji. Prelozil jsem jim to poradne, emailem poslal, myslis ze nekdy zareagovali a opravili ten preklad? Nakonec jsem to proste odinstaloval a hotovo, fakt Brave s tragickou podporou nebrat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru