Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chrome na androidu - špatný vtip,, skoro nic neumí

Jedna věc je, že s každou další generací jsou počítače (přepočteno na výkon) úspornější. Takže se stejným výkonem dnes dosáhnete mnohem víc, než před deseti či dvaceti lety.
Druhá věc je, že většina výpočetního výkonu počítačů přijde nazmar (pokud dejme tomu pomineme hry, servery a superpočítače). Když se třeba načte webová stránka, tak počítač čeká celou věčnost, než ji uživatel přelouská a pak další věčnost, než napíše krátkou odpověď. Dobrý písař napíše za minutu i 240 úhozů (pokud nemusí nad textem přemýšlet). Běžný procesor za tu dobu zvládne nějakých 480 000 000 instrukcí, nebo i násobně víc. Ale většinu doby čeká, než uživatel něco stiskne. Takže prakticky na všechny běžné kancelářské věci je i starý počítač totální overkill. Mobil svým výkonem taky.

Webový prohlížeč, na kterým se pozastavoval původní autor, rozumně chodil i na 286, která běžela na úžasných 16 MHz a měla nepředstavitelné 2MB RAM a 20 MB pevný disk (a spotřebu tuším kolem 100W) - a to měl podstatně víc funkcí, než běžný prohlížeč na dnešním mobilu. A porovnej to s výkonem dnešních mobilů. Takže HW omezení mobilů nejsou tím důvodem, proč jsou na nich prohlížeče takové vybrakované nedodělky. Ostatně o textových editorech se dá říct to samé, stejně jako třeba o spreadsheetech. Problém je, že ačkoli HW by stačil levou zadní, tak mobilní SW je záměrně tak dojebaný, že se s ním skoro nedá pracovat a umí velké kulové.

Hry jsou kapitola sama pro sebe a jeden z hlavních tahounů růstu nároků na HW počítačů - to co s přehledem stačí na běžnou práci většinu nových AAA her ani nespustí. Ale o hrách tu v tomto kontextu řeč nebyla. Takže selský rozum se nechal zavést tím, že se od desktopu dnes očekává nejen, že se na něm bude normálně pracovat, ale taky se tu a tam na něm budou pouštět ty hry a měl by to aspoň nějak zvládnout. Čili je to jako požadovat od "nákupní tašky do města", kde je tak max 50, ale často i 30 a stejně většinu času na to člověk nedosáhne kvůli semaforům a koloním, aby se s ní taky dalo trochu vyrovnaně jezdit na okruhu s formulema, v terénu s buginama a v závodech do vrchu nebyla automaticky daleko na chvostu - pak ti to holt vyjde velké, žravé, ale bude to umět "nějak" i tyhle šílenosti. Přičmž bez těch dodatečných požadavků by stačilo mrňavé vozítko s motorem ze skůtru stejně dobře a klidně by utáhlo i navigaci, přehrávač medií s rádiem parkovací senzory a malou klimatizaci, jenže to ti do skutečné nákupní tašky nikdo nedá, od toho je přece střední a vyšší třída vozů lepších značek.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny