Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Raspberry Pi 4B jaký?

Vyplatí se přidat a jít do 4GB RAM.

"To zalezi co s tim chces delat".
Uz nejaké vlastnis, jde o UPgrade tvého dosavadniho Raspberry, nebo jde o tvé prvni zarizeni typu Raspberry ?
Za sebe bych ti doporucil 2Gb verzi, ktera za ten 300Kc priplatek stoji.

- 4Gb model neni dostupny, tak ti zbyva 2Gb a 1Gb verze.
- 2Gb verze je v nabidce jen o 300Kc drasi jak 1Gb model a disponuje 2x vetsi dostupnou pameti. Coz ti i umozni lépé a optimalneji vyuzit nekteré programy, treba u takovych kde predesla 1Gb Rpi3 uz mela co delat aby to zvladala.
* U 1GB verzi, nebo na nejaké malé projekty, nebo jestli ti jde vylozene jen o GPIO a nejaké projekty v elektronice ... no to jsi mohl zustat u verze RPi ZERO za 400Kc, nebo zvolit Arduino .

Rad bych te také upozornil, ze Raspberry sdili pamet RAM s GPU|VPU, tedy s pameti video jestli preferujes (Raspberry nema pro Video_Core vlastni VRAM). Takze vrealite u RPi@1Gb verze mit 1Gb RAM nebudes . (budes mit ~ 750Mb RAM a 250 Mb pro video)
- 2Gb bude o proti 1Gb verzi optimalnejsi a rychlejsi coz poznas i pri sledovani videa, nebo vypoctu na strane GPU, pri rendingu, kdyz budes na té 2Gb upravovat videa nebo fotky, muzes si dovolit vice otevrenych oken vé Wébovém prohlizeci, muzes si dovolit mit otevrenych vic programu (oken) a sluzeb etc..
* Kdyby byla dostupna 4Gb verze a slo by o mulitimédia, emulator na hry, mini pocitac pro exlusivni uziti na rozliseni 4K etc, doplatil bych za 4Gb verzi kde mas 4Gb RAM za 3 stovky o proti 2Gb verzi navic.

PS: Vyzkousenou mam jen 2Gb verzi Rpi4. A jako vlastnik nekolika predeslich modelu z rodiny Raspberry Pi2, Pi3, Nano etc jde alespon u té 2Gb verze videt nejaky rozdil o proti predeslim 1Gb modelum.
* I u takovych OS jako "Ubunut Mint ", "Retro emulator", KODI (ktery jsem zkousel i na 4K) nebo i samotny Raspbian "Buster" (coz je novy a aktualni OS ktery vysel zaroven s Rpi4) ty 2Gb tam sli opravdu poznat a cela prace v tom OS byla svyznejsi. Od té doby co jsem okusil co umi 2Gb verze Rpi4 bych se uprime u k 1Gb uz nevracel a kvuli 300Kc bych 1Gb verzi nedoporucoval. Tak kdyz jsem zapojil 2 monitory (nastaveno 500Mb video + 1.5Gb RAM pro OS) , na jednom jsem v 1080p sledoval video, Youtube a druhém monitoru jsem pouzival nejaké programy tak celé zarizeni nebylo ani na vic jak 65% zatizeno, cellé zarizeni bylo plynulé, tak jak rychlost otvirani programu/oken.

(Nejde vzdy jen o to "ale ono to staci" nebo "ono to zvladne i tak", ale také ceho tim muzes dosahnout a co ti vice dostupné pameti umozni. Za mne tech 300Kc za 2Gb model urcite stoji :-))

[TiP] ~ :i: Mimo u vyberu samotného zarizeni dbej i na kvalitni a rychlou SD kartu kterou do zarizeni bude osazovat.
- Mas-li v umyslu zarizeni pouzivat za ucelem "multi-media" tak k Raspberry zakup alespon microSD kartu o velikosti 32Gb.
* Osobne prozatim pouzivam, osazuji klasické 'Class 10' jako 32Gb interni uloziste a jsem spokojen s "Samsung EVO".

- 64Gb uloziste mi prijde zbytecné, variantu kterou bych spis zvolil bych az v pripade ze nemas a nebudes pouzivat externi disk. U 16Gb verze mam velmi dobrou zkusenost s SD karty typu : "ScanDisk Ultra", nebo : "Scan Disk Edge", ale je na tobe jakou zvolis.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny