Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem BIOS ( UEFI - LEGACY )

Aha, protoze Linux nemuzes nainstalovat na BIOS UEFI s odilem GPT, je to proste Windows zalezitost ? ::) Cim dal vetsi valy na té poradne.

Jinak neni s nicim problem a GPT nic navic neprinasi

Tak si projed internet co ja vim, nemam naladu te o necem presvedcovat, delej si to jak chces me je to fuk (jestli ma NTB s UEFI a disk GPT tak menit neco na MBR zkratka totalni a nicim prinosna kravina. Zacni treba s bezpecnosti, maximalni pocet partition (jestli se nepletu az 128 partition o proti 4 primarnim oddilu na MBR)etc ..

Windows nema klasicky zavadec pro GPT.

To ma jako nejaky neklasicky nebo hybridni ?

Microsoft totiz pro Windows spojil funkci GPT s UEFI

To jsou mi novinky. Vis jaky je alespon rozdil mezi BIOS Legacy ROM a UEFI, rozdil mezi C a Assemblerem, CRC (Cyclic Redundancy Check), secure boo ? to z MBR asi neznas co ? Nebo jak UEFI vubec funguje a co prinasi nebo co to vubec je ?
* U poskozenych dat, muze GPT ohlasit problém a pokusit se obnovit poskozená data z jiného místa na disku. U MBR neexistoval zpusob, jak zjistit zda byla data poskozena nebo ne.

Microsoft totiz pro Windows spojil funkci GPT s UEFI

- Muzes mi nechat odkaz kde tuto blbost pisou ? Nepletes si to s CSM, nebo nejakym zavadecem EFi ? Zdroj : Wi:
GUID Partition Table (GPT) je v informatice standard pro popis členění pevného disku na oddíly. Nahrazuje starší tabulku MBR, která neumožňuje použít disk větší než 2 TiB. GPT je součástí standardu UEFI od firmy Intel,
BIOS, napsaný v assembleru , omezené úpravy a / nebo výměny, příslib spolehlivosti a bezpečnosti. UEFI je napsáno v C , což umožňuje jeho flexibilnější údržbu a zůstává přijatelný kvůli snižujícím se nákladům na paměť. UEFI, vyvinuté k zajištění nezávislosti mezi operačním systémem a hardwarovou platformou, na které pracuje, je k dispozici na platformách Itanium (IA-64), x86 ( 32 a 64 bitů ) a ARM

Hlavní rozdíly oproti MBR
- Zcela opouští dělení disku na cylindry, hlavy a sektory, pracuje pouze s LBA
- Umožňuje pracovat s velkými pevnými disky (teoretická maximální velikost oddílu 9,4×1021 bytů = 9,4 ZB = 8 ZiB, má-li LBA sektory 512 kB - tuto velikost obvykle neumí využít OS, například Microsoft podporuje maximální velikost 18 EB), MBR umožní pracovat pouze s oddíly do velikosti 2,20 TB = 2 TiB (232 × 512 bytů), ale správce logických disků umožňuje tzv. -- - -„dynamické disky“, což umožňuje adresovat i například 256 TiB bez použití GPT.
- Umožňuje vytvořit více oddílů - Microsoft implementuje 128, z toho 4 jsou vyhrazené, tedy 124 uživatelsky dostupných (MBR pouze 4 oddíly + v extended oddílu další logické)
- Zzáložní kopii tabulky ukládá na konci disku
- Velikost GPT je na disku s 512 B sektory 34×512 B = 16 KiB (první oddíl začíná na LBA 34)
pokracovani zdroj Wi :
https://cs.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny