Předmět Autor Datum
UEFI v prípade GPT čo sa oplatí na domácej mašine jedine ak budeš disponovať diskami nad 3TiB. UEFI…
Nuda 15.08.2019 04:24
Nuda
Díky SSD je to tak, že to neni potřeba. Ne že by se neprodávaly SSD >2TB, ale zatím jsou ceny astron…
ml1 15.08.2019 12:55
ml1
Co presne mas na mysli tim rozsekanym zavadecem? Jako ze v jednom sektoru MBR je malo mista na cely…
kubik 15.08.2019 22:25
kubik
nastavíš podle toho, jak byly nainstalovány Windows. Pokud vše funguje, tak do toho nehrabej!
touchwood 15.08.2019 08:00
touchwood
Je to vcelku jedno, ale osobne i na Windows 10 pouzivam Legacy + MBR, vyhovuje mi to vice. Na notas…
RMX 15.08.2019 12:45
RMX
Windows nemá zavaděč pro GPT, takže pokud je bootovací disk >2TB tak jedině UEFI. Datové disky jsou…
ml1 15.08.2019 12:53
ml1
Windows nemá zavaděč pro GPT, Coze ! ::) Opravdu me hlavne zaskakuji ti, co se nejvice vyjadruji k…
XoXoChanel 15.08.2019 13:04
XoXoChanel
Ma pravdu. Spravne ale melo byt: Windows nema klasicky zavadec pro GPT. Microsoft totiz pro Window…
RedMaX 15.08.2019 16:30
RedMaX
Aha, protoze Linux nemuzes nainstalovat na BIOS UEFI s odilem GPT, je to proste Windows zalezitost ?…
XoXoChanel 15.08.2019 18:40
XoXoChanel
protoze Linux nemuzes nainstalovat na BIOS UEFI s odilem GPT jistěže můžeš, UEFI boot je standardně…
touchwood 16.08.2019 07:07
touchwood
"Microsoft totiz pro Windows spojil funkci GPT s UEFI, takze pokud chci bootovat s GPT, musim mit UE…
kubik 15.08.2019 22:39
kubik
tam jde o to, že v takovém případě se musíš spolehnout právě na hybrid MBR, tj. potřebuješ do (původ…
touchwood 16.08.2019 07:14
touchwood
1. Napsal jsi to nesrozumitelně; Windows umí startovat z GPT jedině v režimu UEFI. Starý MBR zavaděč…
touchwood 16.08.2019 06:55
touchwood
Tak ted nevim - moje Win10 startujou z GPT v legacy modu :) Predpokladam, ze to probiha asi tak neja…
kubik 16.08.2019 09:29
kubik
A jseš si jistej, že disk máš opravdu v GPT? Pak jedeš hybrid mode a je to dost o hubu.
touchwood 16.08.2019 10:23
touchwood
Proc o hubu? Nehodlam do toho nijak vrtat a menit nastaveni. Teda - hodlam poslat desitky do prdele… poslední
kubik 16.08.2019 10:50
kubik

UEFI v prípade GPT čo sa oplatí na domácej mašine jedine ak budeš disponovať diskami nad 3TiB.

UEFI s GPT je podľa môjho názoru na domáce použitie blbosť, zbytočný moloch rozsekaného zavádzača pritom zrýchlenie bootu po reštartoch nie je preukázané, žiaden markantný rozdiel. Tiež bezpečnosť je marketingový ťah v prípade UEFI.

Díky SSD je to tak, že to neni potřeba. Ne že by se neprodávaly SSD >2TB, ale zatím jsou ceny astronomické, takže normální člověk si pořídí max 512 giga spíš míň a tam může být klidně MBR ve starém formátu a ani windows pak UEFI nepotřebuje.

Je to vcelku jedno, ale osobne i na Windows 10 pouzivam Legacy + MBR, vyhovuje mi to vice.

Na notasu, kde nehrozi pridavani dalšího OS v multibootu klidne i UEFI a GPT muze byt.

Pokud uz tam mas Windows 10 nainstalovane, tak do toho nehrab, nemuzes si to menit, jak te napadne, musel bys přeinstalovat ty Windowsy potom.

Windows nemá zavaděč pro GPT, takže pokud je bootovací disk >2TB tak jedině UEFI. Datové disky jsou jedno, ale windows z GPT (což je nutné pro disky >2TB) v režimu legacy nenabootuje. Linux tyto problémy nemá, proto mě tato skutečnost překvcapila, protože předtím jsem bězně provozoval PC se 4 TB diskem s linuxem a s bootováním v režimu not-uefi nebyl problém (linux tehdy snad ještě ani uefi neuměl, možná to neuměl ani bios té desky, byla to přecejenom dost novinka).

Pokud už je windows nainstalovaný a aktivovoaný, pak je potřeba dát to, na co byl zvyklý, jinak se prohlásí za pirátskou kopii. To samé platí o několika dalších volbách v biosu.

Windows nemá zavaděč pro GPT,

Coze ! ::)
Opravdu me hlavne zaskakuji ti, co se nejvice vyjadruji k bezpecnosti a pak na HW podklad ktery podporuje UEFI doporuciji pouzivat Legacy + MBR a to jeste pro disky typu SSD.
* Své preference si nechte pro domaci uziti, nedoporucujte uzivatelum hovadiny jako instalovat na SSD pro Windows 10 na zakladni desce UEFI zastaraly MBR. Chudaci pak ti, co si chcou na tom MBR vytvorit vic oddilu, aktivovat fast_boot, nebo opravit BLoader (spousteci zavadec), které GPT nema na jednom miste jako to ma MBR, kdyz se poskodi tak si muzes tak maximalne "nakakat".. Pak se tu vyskytuji dotazy "Proc mi ten notebook bootuje s Legacy tak pomalu, vzdyt mam SSD disk", tak jak problém s GPUs které podoruji jen UEFI, problemy se zavedenim ovladacu.
Aha, hlavne ze je to "pekny" a vypada to lip, mozna pro nekoho kdo se diva na své MBR rozdeleni disku a mydli si u toho ptaka.

Ma pravdu.

Spravne ale melo byt: Windows nema klasicky zavadec pro GPT.

Microsoft totiz pro Windows spojil funkci GPT s UEFI, takze pokud chci bootovat s GPT, musim mit UEFI a na druhou stranu pokud chci bootovat v klasickem rezimu MBR, musim mit Legacy. Tohle ale obecne neplati, to je jen vyfikundnost Windows.

A ano, pokud pouzivam MBR nefugnuje microsofti fast boot. Jinak neni s nicim problem a GPT nic navic neprinasi. Pro me jako cloveka, ktery pouziva i starsi systemy, tak plati, ze i Windows 10 musim pouzivat v rezimu Legacy+MBR. Boot trva do 10 sekund. To ze by s UEFI mohlo byt nabootovano jeste o polovinu rychleji me zadnym zpusobem nebere.

Aha, protoze Linux nemuzes nainstalovat na BIOS UEFI s odilem GPT, je to proste Windows zalezitost ? ::) Cim dal vetsi valy na té poradne.

Jinak neni s nicim problem a GPT nic navic neprinasi

Tak si projed internet co ja vim, nemam naladu te o necem presvedcovat, delej si to jak chces me je to fuk (jestli ma NTB s UEFI a disk GPT tak menit neco na MBR zkratka totalni a nicim prinosna kravina. Zacni treba s bezpecnosti, maximalni pocet partition (jestli se nepletu az 128 partition o proti 4 primarnim oddilu na MBR)etc ..

Windows nema klasicky zavadec pro GPT.

To ma jako nejaky neklasicky nebo hybridni ?

Microsoft totiz pro Windows spojil funkci GPT s UEFI

To jsou mi novinky. Vis jaky je alespon rozdil mezi BIOS Legacy ROM a UEFI, rozdil mezi C a Assemblerem, CRC (Cyclic Redundancy Check), secure boo ? to z MBR asi neznas co ? Nebo jak UEFI vubec funguje a co prinasi nebo co to vubec je ?
* U poskozenych dat, muze GPT ohlasit problém a pokusit se obnovit poskozená data z jiného místa na disku. U MBR neexistoval zpusob, jak zjistit zda byla data poskozena nebo ne.

Microsoft totiz pro Windows spojil funkci GPT s UEFI

- Muzes mi nechat odkaz kde tuto blbost pisou ? Nepletes si to s CSM, nebo nejakym zavadecem EFi ? Zdroj : Wi:
GUID Partition Table (GPT) je v informatice standard pro popis členění pevného disku na oddíly. Nahrazuje starší tabulku MBR, která neumožňuje použít disk větší než 2 TiB. GPT je součástí standardu UEFI od firmy Intel,
BIOS, napsaný v assembleru , omezené úpravy a / nebo výměny, příslib spolehlivosti a bezpečnosti. UEFI je napsáno v C , což umožňuje jeho flexibilnější údržbu a zůstává přijatelný kvůli snižujícím se nákladům na paměť. UEFI, vyvinuté k zajištění nezávislosti mezi operačním systémem a hardwarovou platformou, na které pracuje, je k dispozici na platformách Itanium (IA-64), x86 ( 32 a 64 bitů ) a ARM

Hlavní rozdíly oproti MBR
- Zcela opouští dělení disku na cylindry, hlavy a sektory, pracuje pouze s LBA
- Umožňuje pracovat s velkými pevnými disky (teoretická maximální velikost oddílu 9,4×1021 bytů = 9,4 ZB = 8 ZiB, má-li LBA sektory 512 kB - tuto velikost obvykle neumí využít OS, například Microsoft podporuje maximální velikost 18 EB), MBR umožní pracovat pouze s oddíly do velikosti 2,20 TB = 2 TiB (232 × 512 bytů), ale správce logických disků umožňuje tzv. -- - -„dynamické disky“, což umožňuje adresovat i například 256 TiB bez použití GPT.
- Umožňuje vytvořit více oddílů - Microsoft implementuje 128, z toho 4 jsou vyhrazené, tedy 124 uživatelsky dostupných (MBR pouze 4 oddíly + v extended oddílu další logické)
- Zzáložní kopii tabulky ukládá na konci disku
- Velikost GPT je na disku s 512 B sektory 34×512 B = 16 KiB (první oddíl začíná na LBA 34)
pokracovani zdroj Wi :
https://cs.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table

protoze Linux nemuzes nainstalovat na BIOS UEFI s odilem GPT

jistěže můžeš, UEFI boot je standardně podporován, a to už docela dlouho.

To ma jako nejaky neklasicky nebo hybridni ?

Hybridní režim se nedoporučuje moc používat. Nejde o to, že je to docela velké minové pole, které konstantně hrozí velkou datovou zkázou, ale taky o to, že jde v podstatě o emulaci, která je závislá na libovůli všech partitionerů, které ten disk potká - velmi často dochází ke konverzi hybridního MBR na protektivní (a tedy ztrátu dat). Dále existuje možnost diskrepance mezi informacemi v hybridním MBR a v GPT (např. když se použije partitioner bez podpory GPT).

"Microsoft totiz pro Windows spojil funkci GPT s UEFI, takze pokud chci bootovat s GPT, musim mit UEFI a na druhou stranu pokud chci bootovat v klasickem rezimu MBR, musim mit Legacy."
To jako fakt? Nejak netusim, k cemu by to melo byt dobre to takhle parovat...

EDIT: A jen tak pro zajimavost - mam Dell Vostro 3650. Podle toho, co jsem zjistil, moje Windows 10 bootujou v legacy modu:
Detected boot environment: BIOS
a pritom je disk GPT, protoze v diskovem manageru je moznost prevedeni na GPT neaktivni.

tam jde o to, že v takovém případě se musíš spolehnout právě na hybrid MBR, tj. potřebuješ do (původně protective) MBR dostat dvě věci: MBR zavaděč a informaci o Aktivním oddíle. A to je prostě průser.

protective MBR: jeden "fake" oddíl o velikosti 2TB (nebo max. velikosti HDD, pokud je fyzicky menší než 2TB) s příznakem 0xEE. OS a partitionery které jsou GPT-unaware tak vidí 2TB rozdělený disk, nikoli neinicializovaný disk.
hybrid MBR: dva až čtyři primární oddíly do úhrnné velikosti 2TB; v takovém případě je za všech okolností nutno udržet sync s informacemi o oddílech v GPT.

1. Napsal jsi to nesrozumitelně; Windows umí startovat z GPT jedině v režimu UEFI. Starý MBR zavaděč podporu pro GPT opravdu nemá.
2. nabootovat z >2TB HDD jde i s MBR. Podstatou je, že aktivní oddíl musí být menší než ty ~2TB a zároveň musí být celý POD hranicí 2TB. Proto Linux (ale i Windows) takto bootovat mohou.
3. Nejde o "pirátskou kopii" (ta opravdu nezávisí na tom, zda je disk MBR nebo UEFI - můžeš vyzkoušet přeinstalací), ale o to, že Windows nainstalované jako Legacy/MBR (což je default) po přepnutí na UEFI nenastartuje, protože celý proces natažení a startu OS je diametrálně odlišný.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru