Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Raspberry Pi: pamatuje si čas? (ve vypnutém stavu s elektrikou a bez)

Dobrý den, Někde jsem četl že raspberry pi si nepamatuje čas. Když ho ale zapomene, tak si prý pamatuje aspoň poslední čas před vypnutím (nebo zapnutím)? Toto bych chtěl dementovat od někoho kdo to zná:

1. Za jakých okolností zapomene čas? Když je vypnutý a bez energie nebo dokonce i když je jen vypnutý a zapojený v zdroji 5V?
2. Zapisuje si aktuální čas průběžně a nebo jen při zapnutí nebo při vypnutí? Tím by se odlišilo, že v případě korektního vypnutí by se uložil čas při vypnutí, v případě "vytrhnutí kabelu" by se uložil při průběžném uložení nebo nejdebože při zapnutí.
Jak to je?

Předmět Autor Datum
Dobrý den, Někde jsem četl že raspberry pi si nepamatuje čas. - S jakym operacnim systémem ? Posled…
XoXoChanel 28.08.2019 10:35
XoXoChanel
Samozřejmě že bez OS (nezávisle na něm). Držet čas není věc operačního systému ale počítače jako tak…
jiri Binies 28.08.2019 12:23
jiri Binies
dotaz se týká vyloženě co se stane, když se vypne RP, nebude se používat den - Tak si ho pamatovat…
XoXoChanel 28.08.2019 12:29
XoXoChanel
Dostal jsi jasnou, přesnou odpověď, s dalším informačním bonusem. Místo toho, abys slušně XoXovi pod…
touchwood 28.08.2019 13:48
touchwood
Diky ! [Pink-animal-cartoon-frog-pair-glass-murano.jpg_50x50.jpg] poslední
XoXoChanel 28.08.2019 13:57
XoXoChanel
RPi nema RTC, takze si pri vypnuti cas nepamatuje RPi ma docela zajimavy system bootovani, kdy z RO…
gilhad 28.08.2019 13:57
gilhad

Dobrý den, Někde jsem četl že raspberry pi si nepamatuje čas.

- S jakym operacnim systémem ? Posledni zapis provede pred vypnutim, kdyz opoustis os.
- Raspberry nema [RTC] tak jak na klasickych desktop zakladnich deskach (ale je mozné pouzit nejaky modul typu DS3231) tak k synchronizaci pouziva [NTP] . (nptdate / systemd-timesyncd) : https://wiki.archlinux.org/index.php/systemd-timesyncd

*Ilustracni obrazek RTC modulu :
[87820-rtc-module-png]

Samozřejmě že bez OS (nezávisle na něm). Držet čas není věc operačního systému ale počítače jako takového.

Tvá odpověď je uplně na houby. Zapomněl jsem dodat, že neuvažuji žádné synchronizace času odněkud jinud. To pak dotaz ztrácí pointu Ani že tam dám externí čip. Doufám že už jsi pointu našel, dotaz se týká vyloženě co se stane, když se vypne RP, nebude se používat den (a ne/zůstane v elektrice) A nebude připojen někam do internetu, kde si čas může obsarat.

dotaz se týká vyloženě co se stane, když se vypne RP, nebude se používat den

- Tak si ho pamatovat nebude, nema jak.
- Aby si ho pamatoval, musel by byt nekde ulozen nebo odnekud aktualizovan.
* Interni [SoC] Raspberry obsahuje pouze 32 KB (Boot ROM), ktera jen jednoduse umozni zavést SD kartu na které je OS.

Tvá odpověď je uplně na houby. Zapomněl jsem dodat, že neuvažuji žádné synchronizace času odněkud jinud.

- Prispevek jsi tedy nepochopil, odkazuje na otazku cislo 2. Tak priste svuj dotaz upresni, nez nekdo jiny bude stracet cas.

To pak dotaz ztrácí pointu / Samozřejmě že bez OS (nezávisle na něm). Držet čas není věc operačního systému ale počítače jako takového.

- Ale Raspberry neni pocitac jako takovy. Nebo jak si podle tebe "takovy normalni pocitac" pamatuje kolik je hodin ?
- Patrat po tom, jestli si vyvojova deska, nebo Raspberry bez RTC ( Real Time Clock) a bez operacniho systému pamatuje cas spis straci smysl, né pointu.

Držet čas není věc operačního systému ale počítače jako takového.

- Firmware Raspberry není v ROM jako to muzes videt u "takového normalniho pocitace" (BIOS, UEFI), ale primo na zavadecim zarizeni jako SD karta.
* Raspberry bez systému nefunguje tudiz i nepotrebuje patrat kolik je hodin. Jestli nema RTC nebo pristup k internetu pro aktualizaci casu (kuprikladu pres protokol NTP), tak si po odpojeni od elektrické site cas nepamatuje.

Dostal jsi jasnou, přesnou odpověď, s dalším informačním bonusem. Místo toho, abys slušně XoXovi poděkoval, sis postěžoval, že "odpověď je nahouby."

Tak jestli chceš přesnou odpověď, tak ta bude, že čas bude špatně, a jeho přesná špatná hodnota bude taková, jaký bude operační systém v Malině (resp. jak bude s časem ten-který OS pracovat).

RPi nema RTC, takze si pri vypnuti cas nepamatuje

RPi ma docela zajimavy system bootovani, kdy z ROM nejdriv zinicializuje grafickou kartu (cili nabootuje do GPU) , aniz by zapnul CPU, pak si pripoji SD kartu a pomoci ni nabootuje a nakonfiguruje i CPU a to pak natahne system jako takovy (za rozdil od treba PC, kde se nejdriv zinicializuje CPU, nabootuje do BIOSu/UEFI a pak teprve zacne inicializovat GPU a disky a tak aby nakonec zavedl system)

RPi si cas nezapisuje vubec. Takze ho pri vypnuti zapomene. Ale system na nem bezici si ho zapsat muze a nemusi - a pri startu si ho muze a nemusi nekde na disku (tedy SD) ci jinde (treba na siti, nebo pripojenem externim RTC) najit a nastavit. Pokud to neudela, zacina vzdy se stejnym casem. Ale to uz je vec systemu, stejne jako jestli spusti webovy server, nebo databazovy, nebo ani jeden ... (PC ma RTC vestaveny do desky, kdyz odejde baterka pro CMOS a vypnes ho, tak ho taky zapomene a pri startu zacne s defaultem z interniho RTC)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru