Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Raspberry Pi: pamatuje si čas? (ve vypnutém stavu s elektrikou a bez)

RPi nema RTC, takze si pri vypnuti cas nepamatuje

RPi ma docela zajimavy system bootovani, kdy z ROM nejdriv zinicializuje grafickou kartu (cili nabootuje do GPU) , aniz by zapnul CPU, pak si pripoji SD kartu a pomoci ni nabootuje a nakonfiguruje i CPU a to pak natahne system jako takovy (za rozdil od treba PC, kde se nejdriv zinicializuje CPU, nabootuje do BIOSu/UEFI a pak teprve zacne inicializovat GPU a disky a tak aby nakonec zavedl system)

RPi si cas nezapisuje vubec. Takze ho pri vypnuti zapomene. Ale system na nem bezici si ho zapsat muze a nemusi - a pri startu si ho muze a nemusi nekde na disku (tedy SD) ci jinde (treba na siti, nebo pripojenem externim RTC) najit a nastavit. Pokud to neudela, zacina vzdy se stejnym casem. Ale to uz je vec systemu, stejne jako jestli spusti webovy server, nebo databazovy, nebo ani jeden ... (PC ma RTC vestaveny do desky, kdyz odejde baterka pro CMOS a vypnes ho, tak ho taky zapomene a pri startu zacne s defaultem z interniho RTC)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny