Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ryzen 3600 - problémy s napětím a boost clockem

Ahoj,
od pátku používám sestavu s R 3600 a MSI 450 Tomahawk, po dvou dnech jsem si začal všímat některých zvláštností - nejprve jsem zjistil, že frekvence CPU (i v jednovláknových úlohách) se drží kolem 4.0 GHZ a ani náhodou 4.2.(násobič nepřekročí 40.75x), pak jsem si všiml trochu zásadnějšího problému - a to že podle CPU-Z i všech ostatních diagnostických programů běží neustále na 1.375V a to i v idle. (+ všechny programy ukazovali frekvenci stále na 4GHz i když jsem byl vytížením v task manageru opravdu někde kolem 0-3% a teplotně kolem 30°C).

Začal jsem se o to zajímat a našel v BIOSu možnost nastavení "Game boost" - to mne opravdu po zapnutí dostalo na 4.2GHz, jenže problémy s napětím(teď pro změnu zaseklé na 1.35V) a stálou nejvyšší frekvencí přetrvaly, navíc větráky se začali točit v tomhle nastavení na maximum a to neustále.(i když teploty byly zas OK)
Poté co jsem "Game boost" vypl, vygooglil jsem, že by mohlo pomoct vyřešit problém nastavením funkce "AMD cool and quiet" v BIOSU - a to skutečné vyřešilo problém s napětím, nikoliv však s maximálním boost clockem a ani to nevyřešilo to, že CPU jede pořád na maximální frekvenci.

Takže situace je teď taková: Napětí se zdá být v idle ok kolem 1.0V s tím že skočí na 1.375 když něco dělám. Frekvence je pořád vymaxovaná na 4GHz (přes které se nejde ani dostat).
BIOS je aktualizovaný na poslední verzi ze stránek výrobce, je v něm defaultní nastavení krom té "amd cool and quiet" featury (která je defaultně nastavené na auto a musíte jí dat na enable, aby se vám regulovalo napětí)

Nějak se do toho bojím hrabat dál, nechápu proč to neběží normálně defaultně a musím vůbec něco dělat (a i tak to neběží úplně jak má)
Nemá s tím někdo prosím zkušenosti/nějaké nápady proč a co se děje?

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny