Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dynamický disk ve Windows

Zdar, máme v práci počítač, do kterého dodavatel vložil malé 1xSSD na Windows 10 a programy a 3xSSD na data. U nás je ale problém, že aplikace, která si ty data bere má jednu sdílenou složku a z té ty data tahá dál. Tudíž jsou 3 SSD k ničemu.

Dostali jsme radu, ať ve Windows uděláme z těch 3 SSD jeden dynamický disk.

Na to jsem odpověděl, že při rozbití Windows 10, což není nepravděpodobné, že by k tomu nikdy nedošlo, přijdeme o data.

Rada je taková, ať si uděláme klon toho SSD se systémem a když se systém rozbije, tak ho prostě obnovíme z klonu a dynamický disk bude nadále funkční.

Je to dobrý nápad? Dynamické disky jsem dosud vždy odmítal s tím pracovat, ale pokud by dynamický disk přežil díky naklonování Windows, tak by to mohlo být poměrně bezpečné na používání. Co si o tom myslíte?

(Samotná SSD neřešte, jsou tam kvalitní a navíc data se u nás odlévají ze stanice na zálohovaný prostor od řádu hodin až přibližně do jednoho měsíce a protože je tam potřeba rychlý přístup k diskům, tak riziko SSD jsme ochotni podstoupit, řekl bych navíc, že riziko selhání kvalitního SSD je řádově menší než riziko rozbití Windows 10. ]:))

Předmět Autor Datum
Však firemné dáta, súkromné dáta sa nikdy neukladajú na systémový disk. Ak za zosype OS žiadna škoda… nový
Nuda 09.09.2019 20:19
Nuda
Jaké povahy jsou ty data na těch případně třech SSD ? Stačí zálohovat/překopírovat složku s datama ?… nový
MM_tank 09.09.2019 21:05
MM_tank
Ne, je to jinak. Vytvori se data, lezi v jedne slozce a server si je vykopiruje pryc, nejak s nima… nový
RedMaX 09.09.2019 22:49
RedMaX
S dynamickým disky ve win zkušenosti nemám, kromě pár pokusů. Konfigurace se prý ukládá přímo na di… nový
MM_tank 09.09.2019 23:47
MM_tank
Jeste jedna vec me napadla, kdyz vytvorim dynamicky disk pres 3 fyzicke disky, tak porucha na jednom… nový
RedMaX 10.09.2019 00:04
RedMaX
Ano. Však to obdoba raid je. Pokud je ten dynamický svazek rozložený pak je to obdoba JBOD, pokud je… poslední
MM_tank 10.09.2019 06:19
MM_tank

Však firemné dáta, súkromné dáta sa nikdy neukladajú na systémový disk. Ak za zosype OS žiadna škoda, formát s čistou inštaláciou z ISO je otázkou v prípade W10 niekoľkých minút. Prípadne bitová obnova (klon) zo zálohy každý SW problém so systémom, či HW poškodenie disku, istí.

Raid, dynamický disk je totálna hovadina ak nemáš verejnú serverovňu s cloudovým úložiskom.

Jaké povahy jsou ty data na těch případně třech SSD ? Stačí zálohovat/překopírovat složku s datama ? Nebo je to databáze a musí se odpojovat ?
Nestačilo by v případě posrání těch windows udělat dynamický disk znovu a data přesypat ze zálohy ?

Ne, je to jinak.

Vytvori se data, lezi v jedne slozce a server si je vykopiruje pryc, nejak s nima pracuje a posleze ulozi na nejakem diskovem poli a zaroven je odmaze z toho pocitace. Problem je a v nasem postupu prace je to tak v poradku, ze nekdy to prekopirovani dat systemem trva nejakou dobu, z duvodu jez nema smysl vypisovat proste nepovolime systemu, aby na nejaka data vytvorena na tom pocitaci urcitou dobu sahnul. Jiste je v teto dobe riziko, ze se SSD disk pokazi a o data prijdeme, to riziko jsme ochotni nest, ale zaroven nechci pridavat dalsi riziko, ze se pokazi Windows 10 a o data prijdu, protoze budou na dynamickem disku, jez je na Windows 10 primo zavisly. Pokud ale napad IT naseho dodavatele se zalohovanim Windows 10 zalohovacim softwarem typu Acronis a jeho obnovenim a tim znemozneni ztraty dynamickeho disku rozbitim Windows 10 je spravny, tak potom se riziko zase minimalizuje a nemam problem s tim tam dynamicky disk mit. A to je ma otazka, jestli je zaloha (pripadne naklonovani) OS dostatecnou pojistkou proti ztrate dat na dynamickem disku?

S dynamickým disky ve win zkušenosti nemám, kromě pár pokusů.

Konfigurace se prý ukládá přímo na disky, v případě disku s mbr je to poslední 1mb na každém. Jméno té skupiny disku je v registrech. Zdroj
https://www.acronis.cz/web-help/Acronis_Backup_Advanced117/546.html
Takže vyzkoušet co udělá pole v případě preinstalace windows můžeš.

Já bych teda raději RAID kartu, dal disky do RAID 0 a dobře si poznacil nastavení pole{velikost stripu, čísla disku}. Pořád lepší než dynamický disk. Ale chápu pokud to v práci nejde.

Ano. Však to obdoba raid je. Pokud je ten dynamický svazek rozložený pak je to obdoba JBOD, pokud je to prokládaný je to obdoba Raid 0= data v proužcích na všech třech discích.
Ten rozložený postupně zapisuje na tři disky, pokud klekne ten ještě nezaplněný je to bez ztráty dat.

Proto bych tam dal raději raid kartu a pokud by šel počítač -třeba celý - do hajzlu přemontoval bych ji i s disky jinam.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru