Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno 8bpc na 10 bpc Jak spustit deseti bitový panel?

Od prechodu od monochromatickych displeju na barevne se zvysoval barevny rozsah az se ustalil na 24bitech jako hodnote, ktera lidskemu oku naprosto staci pro prijemny pohled na barevny displej. Nejen displeje jsou a byly 24bitove, grafiky podporovaly nejvic 24bitu, kabely od grafiky po monitor take tak a i Windows nepracovaly s vice barvami. Tudiz 24bit nebo-li 8bit na kanal (kanaly jsou 3) v pohode staci.
Tudiz 8bitovy displej je naprosto v pohode.

Casem se ale ukazalo, ze obcas predevsim pri praci grafiku s predtiskovym vystupem je potreba vic barev a s nastupem lepsich barevnych prostoru nez standardni sRGB se take zacalo prosazovat vic barev. Dnes specialiste pouzivaji i 36bitove barvy a nektere monitory uz umi 30bitu, rozumej 10bit na kanal.

Takze 8bit panel umi 8x3=24bit barev, 10bit panel umi 10x3=30bit barev.

Vyrobci displeju ale chteli zlevnit jejich vyrobu a tak vymysleli FRC a zacali delat 6bit panel + FRC, takovy panel dokaze fyzicky prijmout jen 6x3=18bit barev, coz je malo a obraz by byl osklivy. Proto se zbyle barvy dopocita elektronika displeje tudiz je to pak 6bit panel + 2bit FRC.

No a analogove, kdyz chce vyrobce prinest zakaznikovi 10bit, ale nedokaze ho vyrobit, tak udela 8bit panel + 2bit FRC. Obraz bude teda lepsi nez ma jen 8bit panel, ale horsi nez skutecny 10bit panel.

Jinak mimochodem na stole mam svuj hlavni monitor AMVA s nativnim 10bit, vedle lezi IPS monitor s 6bit + FRC a rozdil barev nepoznam, zadny tam nevidim. Takze asi tak.

Jinak 10bit urcite neumi prenest DVI kabel a HDMI az od standardu 1.3. Kdybys mel nahodou hodne stary nebo nekvalitni HDMI kabel od grafiky k monitoru, tak tim 10bit neprostahnes. DisplayPort umi 10bit nativne.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny