Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Klonování HDD na SSD

Já jsem několikrát použil Easeusdiskcopy https://www.slunecnice.cz/sw/easeus-disk-copy/ přičemž jsem neinstaloval přibalený malware, ale rovnou jsem soubor s příponou ISO z něj vypálil na CD, ze kterého jsem nabootoval. Tento program jak je na Sluněčnici je zadarmo, ale má omezení na 2TB (zcela v souladu s tehdejší běžnou technikou), novější verze tento limit sice prolomily, ale už jsou placené.
Redukce USB nebo přímé připojení do SATA nebo NVME nemá na funkci vliv, pro program to bude vždy blokové zařízení, případně mu ho tak může zpřístupnit bios (legacy USB apod.), pokud to sám neumí, ale vzhledem k tomu, že to je běží v linuxu, nečekal bych problémy. Teda pokud neni problematická sama redukce, také jsem takové měl, že třeba po 20 minutách přestaly komunikovat bez zjevné příčiny.
Větší na menší jsem nikdy nekopíroval, vím, že to uměl Norton Ghost (samozřejmě musel zasáhnout do souborového systému, dalo se nastavit zmenšení až na veliost dat; nevím jestli ten program ještě existuje, poslední verze, co jsem měl končila někde u 8 GB nebo tak nějak), Easeus myslím kopíruje partitiony tak jak na disku jsou a zbylé místo se pak dá použít na další oddíl, obráceně jsem to nikdy nezkoušel. Naposledy to bylo mezi stejně velkými disky, když jsem HDD v notebooku nahrazoval SSD (tam kde v době jeho nákupu končily HDD (250 GB), tam začínaly končit rozumně dostupné ale už dražší SSD).
Jinak samozřejmě normální kopírování 1:1 se dá udělat v linuxu ve správci disků. Ale to musejí být disky stejné, možná cílový může být větší, ale určitě ne menší (přemýšlím, proč jsem to neudělal, asi protože to neni úplně user friendly, myslím že tehdy nějak nešlo ignorovat chybné (nečitelné) sektory což easeus umí - právě chybné sektory a jejich narůstající množství a zkracující se doba mezi objevováním se nových byla důvodem výměny disku v tom letitém notebooku).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny