Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přechod na LTE od mob. operátora?

Zdravím,

již delší dobu doma plánujeme zrychlení připojení ze stávajících 30/5 Mbit na ideálně dvojnásobnou rychlost (a výše), avšak situace v naší lokalitě (https://mapy.cz/s/gegenosapa) je taková, že kromě lokálních poskytovatelů (WiFi přes směrové antény) připadá v úvahu asi jedině LTE od operátora nebo obdobného poskytovatele. Vyšší tarify místních poskytovatelů totiž, logicky, vycházejí draze (800,- za 50 Mbit down, kde např. T-Mobile nabízí 100 M za 600...). Naše aktuální průměrná rychlost se ani zdaleka neblíží inzerovaným 30 Mbit a za tu cenu jim opravdu na agregaci kašlu :), navíc problémy jsou celkem časté (ani přesně nevím, kde teď mají směrový vysílač)

Reference na LTE od operátorů se dost různí a jejich aktuálnost často již nebývá relevantní - dle mapy pokrytí (T-Mobile) bychom měli být v dosahu (LTE, VDSL...), ale byl bych rád klidně za těch "reálně" inzerovaných 70/20 (ze 100 Mbit - LTE tarifu). Nikde jsem se ale spolehlivě nedozvěděl, jak se toto připojení skutečně "chová" v běžném nasazení. Řekněme tedy, že mi technik po zaměření sdělí, že připojení je možné - co od toho mohu čekat? Jaká je stabilita, jak zásadní roli hraje vliv prostředí, počasí, zda se třeba nestane, že operátor z důvodů "úspor" atd. na noc vysadí nějaké pásmo atd. Přece jen, minimální zaručená rychlost (těch směšných 16 Kbit :D) je trochu děsivá a smluvní ujednání ve znění ...poskytovatel se zavazuje zabezpečit připojení v nejlepší možné míře.. blabla..., bývají zavádějící.

Naše vesnice je na kopci, s přímým výhledem na Ostravu (Poruba...) - viz odkaz na mapy. Jednou jsem zkoušel měřit rychlost přes telefon (firemní Xiaomi Redmi 4A), ale mám omezený tarif a datová zátěž během speedtestu je celkem enormní :) a stejně to asi nebude to samé, jako fixní přijímač, tak jsem to již neřešil (down byl okolo 25 Mbit, možná má telefon sám nějaké omezení dané hardwarem, nevím).

Je mi jasné, že např. v případě toho 100 Mbit "L" tarifu se max. rychlost těžko přiblíží té inzerované (ostatně to netvrdí ani sám operátor) - jde mi především o celkovou stabilitu, především aby nevypadávaly pakety, krátké výpadky obecně jsem ochoten tolerovat tak jednou do měsíce, protože sem tam pracuju z domu a potřebuju co nejstabilnější spojení...

Nějaká optika je u nás hudbou daleké budoucnosti... :D

Díky za rady

Předmět Autor Datum
Zadas nemozne. Nikdo kdo v okoli nebydli a nema LTE ti nemuze spolehlive odpovedet. Plati podminky,…
RedMaX 03.10.2019 02:35
RedMaX
To pásmo byla blbost, nevím, co přesně jsem v té diskuzi četl, ale prý to někdy zpomalovali či co...…
Jakub914 03.10.2019 15:08
Jakub914
Myslel jsem spis mesicni balicek na predplacence. A bylo to mysleno spis na otestovani stability pri…
RedMaX 03.10.2019 21:25
RedMaX
Tak nakonec si musím držet palce s místnimi WiFi ISP, snad mi ten druhý (u prvního jsme :D) nabídne…
Jakub914 03.10.2019 23:18
Jakub914
Ahoj Prošel jsem si něčím podobným, tak tě chci dopředu varovat, ať se nenapálíš jako já. V mém pří…
knova 10.10.2019 14:27
knova
No, asi se to bude stávat na všech frontách - každopádně jsem zjistil (viz výše), že jsem asi v něja…
Jakub914 10.10.2019 14:36
Jakub914
Jestli je to wifi, tak tam to bude v pohodě. Držím palce :) poslední
knova 10.10.2019 17:12
knova

Zadas nemozne. Nikdo kdo v okoli nebydli a nema LTE ti nemuze spolehlive odpovedet.

Plati podminky, co jsi u T-Mobilu sam cetl.

https://www.t-mobile.cz/podpora/rychlost-internetu

Vysazeni pasma na noc je blbost, jinak ano vliv prostredi, pocasi tam je.

Nakonec uz jsi to i pres mobil zkousel a muzes si poridit datovou predplacenku a ozkouset to vice:

https://www.t-mobile.cz/balicky-twist

To LTE, pokud mas na mobilu dobry plny signal urcite nebude horsi nez mistni wifi.

To pásmo byla blbost, nevím, co přesně jsem v té diskuzi četl, ale prý to někdy zpomalovali či co...

je to tedy relevantní zkoušet přes telefon? Přes tu předplacenku to asi nepůjde, pokud jsou podmínky aktuální - např. o tom neomezném internetu na den je psáno, že funguje max. v pásmu 3G, což by asi bylo k ničemu.
Otázka tedy je, jak rychle to ta Redmi 4A dokáže přijímat - shodou okolností mám teď nějaká data navíc, tak to ještě zkusím, ale zrovna jsem v práci (ve 12. patře v centru Ostravy) a ze speedtestu se zdálo, jako kdyby ta rychlost byla omezená na 30-35 Mbit down a nějakých 5 Mbit up - ještě to zkusím doma... (v telefonu mám nastaveno preferování LTE sítě, rovněž stavová notifikace operátora hlásí "4G")

Na osobním jinak žádný datový tarif aktuálně nemám, i když by výsledek byl asi relevantnější (Galaxy S8) Zase je pravda, že tu SIMku můžu přehodit, pokud ovšem omezení nepramení z nastavení tarifu samotného (Profi 5 bez závazku)

PS: signál jako takový máme doma dobrý...

Myslel jsem spis mesicni balicek na predplacence. A bylo to mysleno spis na otestovani stability pripojeni. Ano pres externi LTE modem by to mohlo byt rychlejsi nez pres integrovany LTE modem v telefonu. Pokud mas signal LTE dobry, tak bych se toho T-Mobilu nebal. Zkus na prodejne domluvit nejake odzkouseni pred podpisem smlouvy.
Nakonec stejne v podstate pises, ze zadnou moznost kabelu nemas a mistni wifi je za trest, takze asi nic jineho nez "pevne" LTE ti nezbude.

Tak nakonec si musím držet palce s místnimi WiFi ISP, snad mi ten druhý (u prvního jsme :D) nabídne solidní nabídku alespoň na 50/10, protože operátoři tady dosah sice mají, ale jen na ty základní tarify, čímž bych si nijak nepomohl. holt asi mrtvé místo. Počítám, že za méně než 600,- to asi nepůjde, ale snad to nebude těch 800,- jako u našho současného - ještě k tomu s max. agregací 1/5 (což sice není katastrofa, ale za ty prachy...). Navíc toho potenciálního máme blíže.

PS: to měření na mobilu to asi jen potvrzuje, rychlost nešla přes 15 Mbit

Ahoj

Prošel jsem si něčím podobným, tak tě chci dopředu varovat, ať se nenapálíš jako já.
V mém případě šlo o O2 - ale nedělám si iluze, že by to u TM bylo jiné.

Zřídil jsem si LTE připojení (přes jejich modem), protože jiná možnost v mé lokalitě nepřipadala v úvahu.
První měsíc měli O2 "na vyzkoušení", tj. kdykoliv jsem to mohl vrátit. Rychlost byla tak, jak uváděli, tedy 20/2 Mb.
Po tom prvním měsíci O2 službu "uškrtili" a naměřil jsem rychlost maximálně 5/1.
Ti jejich guru se vymlouvali, že to je agregací, že je tam připojeno moc lidí, blabla. Vzal jsem SIM z modemu a dal ji do mobilu (na stejném místě) a jelo to 60 Mbit.

Podobný problém pozorovala řada jiných lidí. O2 záměrně snižuje rychlost. A samozřejmě mě pak odkazují na garantovanou rychlost 16kbps. Takže vlastně můžu být rád :)

Doporučuji tedy něco bez závazku, aby se to dalo vyzkoušet. Rozhodně NE závazek na dva roky.

No, asi se to bude stávat na všech frontách - každopádně jsem zjistil (viz výše), že jsem asi v nějaké mrtvé lokalitě a rychleji, než těch "20" by mi to stejně nejelo, tak aktuálně jednám s jiným místním ISP - zrovna modernizují páteřní síť, tak snad se domluvíme na nějaké slušné ceně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru