Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přechod na LTE od mob. operátora?

Zdravím,

již delší dobu doma plánujeme zrychlení připojení ze stávajících 30/5 Mbit na ideálně dvojnásobnou rychlost (a výše), avšak situace v naší lokalitě (https://mapy.cz/s/gegenosapa) je taková, že kromě lokálních poskytovatelů (WiFi přes směrové antény) připadá v úvahu asi jedině LTE od operátora nebo obdobného poskytovatele. Vyšší tarify místních poskytovatelů totiž, logicky, vycházejí draze (800,- za 50 Mbit down, kde např. T-Mobile nabízí 100 M za 600...). Naše aktuální průměrná rychlost se ani zdaleka neblíží inzerovaným 30 Mbit a za tu cenu jim opravdu na agregaci kašlu :), navíc problémy jsou celkem časté (ani přesně nevím, kde teď mají směrový vysílač)

Reference na LTE od operátorů se dost různí a jejich aktuálnost často již nebývá relevantní - dle mapy pokrytí (T-Mobile) bychom měli být v dosahu (LTE, VDSL...), ale byl bych rád klidně za těch "reálně" inzerovaných 70/20 (ze 100 Mbit - LTE tarifu). Nikde jsem se ale spolehlivě nedozvěděl, jak se toto připojení skutečně "chová" v běžném nasazení. Řekněme tedy, že mi technik po zaměření sdělí, že připojení je možné - co od toho mohu čekat? Jaká je stabilita, jak zásadní roli hraje vliv prostředí, počasí, zda se třeba nestane, že operátor z důvodů "úspor" atd. na noc vysadí nějaké pásmo atd. Přece jen, minimální zaručená rychlost (těch směšných 16 Kbit :D) je trochu děsivá a smluvní ujednání ve znění ...poskytovatel se zavazuje zabezpečit připojení v nejlepší možné míře.. blabla..., bývají zavádějící.

Naše vesnice je na kopci, s přímým výhledem na Ostravu (Poruba...) - viz odkaz na mapy. Jednou jsem zkoušel měřit rychlost přes telefon (firemní Xiaomi Redmi 4A), ale mám omezený tarif a datová zátěž během speedtestu je celkem enormní :) a stejně to asi nebude to samé, jako fixní přijímač, tak jsem to již neřešil (down byl okolo 25 Mbit, možná má telefon sám nějaké omezení dané hardwarem, nevím).

Je mi jasné, že např. v případě toho 100 Mbit "L" tarifu se max. rychlost těžko přiblíží té inzerované (ostatně to netvrdí ani sám operátor) - jde mi především o celkovou stabilitu, především aby nevypadávaly pakety, krátké výpadky obecně jsem ochoten tolerovat tak jednou do měsíce, protože sem tam pracuju z domu a potřebuju co nejstabilnější spojení...

Nějaká optika je u nás hudbou daleké budoucnosti... :D

Díky za rady

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny