Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vzkřísit externí HDD od WD, co dnes dosloužil

Zdravim!

Potřeboval bych radu. Dobrou řadu let, snad 7-8, možná víc, mi sloužil externí HDD od Western Digital, řada My passport, 2TB. Nemůžu si stěžovat, perfektní, tak nějak jsem ale tušil, že nebude nesmrtelnej.

Před 2-3 dny začalo haprovat přehrávání videí, co jsem na něm měl, a tak jsem zbystřil a ihned šel koupit obdobnou náhradu, WD My Elements. Stačil jsem zkopírovat nejdůležitějších 300GB, zbytek vem čert, ale přece jen jsem si vzpomněl, že by se mi možná hodilo ještě z toho dostat tak 50 Gb nějakých dat.
My Passport doslova zkonal před pár hodinami, v průběhu kopírování, začalo to v něm vrčet, motůrek začal blbnout, větrák kolaboval, tak jsem ho zkusil vyndat a zandat, abych mu dal druhý dech, ale tentokrát už ho ani Windowsy nerozpoznaly. USB port rozjede motůrek uvnitř, Windowsy zacinkají na znamení, že bylo něco připojeno, ale tam to končí.

Asi bych měl být fakt vděčný, protože jsem zachránil nějáká data jen tak tak. Problém je ale ten, že si úplně nepamatuju, co za všechna data jsem na tom disku vlastně měl, teď mi to vrtá hlavou, a nemůžu si vzpomenout. Nedá se to nějak zjistit v historii otevíraných složek v PC? Nevím, možná jsem mimo, ale kdybych si vybavil jména složek na HDD, hned bych si vzpomněl.

Nicméně moje hlavní otázka zní, zda je možné alespoň částečně to HDD vzkřísit aspoň na pár hodin. Už jsem svépomocí (násilím :D ) odkryl kryt toho HDD a vlastně vyndal samotný disk (neporušený), abych viděl co a jak vevnitř funguje. Kromě toho USB portu tam jsou ještě piny (2 a 12, viz foto), tak mě napadlo, jestli bych toho nemohl nějak využít a zkusit to rozběhnout pomocí těchto portů.

Vlastně se nebráním jakémukoli tipu - vyjma jednoho - odnášet to někam do servisu.

Díky za rady, pánové!

https://i.ibb.co/z87J4Ln/74162365-495881187673138-3441079917259784192-n.jpg

Předmět Autor Datum
Jestli se ty HDD po připojení vůbec nezobrazí, tak je zkuste dát na 1 hodinu do mrazáku, už jsem tak…
poradnaviktor 02.11.2019 16:19
poradnaviktor
Díky za tip, zkusim to zmrazit, jsem zvědavej.
Jiri909 02.11.2019 18:09
Jiri909
Hlavně ho zabalte do igelitového sáčku a nedávej ho tam jen tak jak kus hovězího aby se k němu nedos…
poradnaviktor 02.11.2019 18:13
poradnaviktor
ihned šel koupit obdobnou náhradu, WD My Elements tomu se říká z bláta do pr... usb disk bez sata r…
lední brtník 02.11.2019 16:57
lední brtník
Díky za tip. Co se týče tý NASky, já jí mám, ale svoje data dělím na spoustu typů, a to co jsem dne…
Jiri909 02.11.2019 18:05
Jiri909
Tady nejde ani tak o značku WD nebo jinou,ale o to,že u externích disků často odejde převodník mezi…
Karel04 02.11.2019 20:03
Karel04
s WD mám perfektní zkušenosti nechci ti je brát, ale když nám brzo po koupi chcíply i nějaké wd dis…
lední brtník 02.11.2019 20:14
lední brtník
Podívej se ve Windows Exploreru do adresáře Recent Places (česky snad Naposledy otevřené), tam by mo… poslední
Prim 02.11.2019 20:40
Prim

Jestli se ty HDD po připojení vůbec nezobrazí, tak je zkuste dát na 1 hodinu do mrazáku, už jsem tak několik kleklých disků, dead ploten pro recovery a pro vytahnutí dat na pár minut oživil.

Většina poruch je způsobena spálením čipu řidicí jednotky motoru (což může být Váš případ ), poté diody TVS a hlavního IC řadiče. Na IC to jde poznat okem, uvidíte černou díru nebo navýšení. Zkrat TVS diod lze otestovat pomocí multimetru.
Pro běžného uživatele je však nejjednodušší vyměnit celou desku PCB
Pak záleží z jakého důvodu nejedou, od určité příčiny, kde by šly data popřípadě vytáhnout přes rozhraní TTL, nebo vyměnou PCB desky. Na internetě se pohybují od 5€ až klidně po 35€ i s firmware a IC řadičem.
(Nebo použijte jen jednu PCB postupně na ty zbylé disky, vždy jen po vytahnutí dat, tu PCB předělate na druhý disk. Takle vytáhnete potřebné data jen s jednou PCB tedy v případě ze jde o identické hard disky které jsou následovně určeny k recyklaci)

ihned šel koupit obdobnou náhradu, WD My Elements

tomu se říká z bláta do pr...
usb disk bez sata rozhraní je z hlediska možných oprav to nejhorší, proto sis šel koupit to samé. gratulki, vyhráváš klíčenku.
a když je něco největší šmejd (název "elements" to nemá náhodou), koupíme si toho pro jistotu hned 2tb, protože taková ztráta dat najednou je ten nejlepší fór k popukání.

nový elements dej hasičům do tomboly a kup si nasku. nebo normální 2tb sata disk (5400ot kvůli odběru) a extra futrál zvlášť.

k té záchraně moc není co dodat. teoreticky může zmražení pomoct. jestli jsi věřící, můžeš se i modlit.
zběžně koukám do registrů, nenapadá mě kde by se ukládala historie průzkumníka. asi nikam, žádný vhodný mru klíč jsem nenašel, ale sám to svinstvo nikdy nepoužívám.

Díky za tip.

Co se týče tý NASky, já jí mám, ale svoje data dělím na spoustu typů, a to co jsem dnes zachránil záměrně na NAS nemám, i když by to paradoxně dneska bylo ku prospěchu.

Jinak si nemyslím, že to je jako jít z bláta do louže, s WD mám perfektní zkušenosti a ten disk, co dneska chcípnul, tak mi sloužil neuvěřitelně dlouho.

Tady nejde ani tak o značku WD nebo jinou,ale o to,že u externích disků často odejde převodník mezi SATA a USB.Pak to můžeš vyhodit celé.Když si koupíš ten box a do něj normální SATA disk nebo i SSD,při poruše převodníku ten disk vyndáš z boxu a napojíš na běžný SATA kabel v libovolném PC.Dělají se boxy pro 2,5" i 3,5" disky.Já třeba mám tenhle.

s WD mám perfektní zkušenosti

nechci ti je brát, ale když nám brzo po koupi chcíply i nějaké wd disky verzí enterprise, nakupujem od té doby hdd seagate. přitom věřím, že procento reklamací budou mít podobné, ale nám tehdy ukázal fakáč wd.

ve výrobě tu nepřetržitě jedou přes 10 let i historické 40-80gb, wd i seagate, ale to o dnešních discích nic nevypovídá.

velký přenosný disk nejsou žádné zálohy. je to prostě jen zbytečně velký disk, který může kdykoliv naráz zdechnout, viz tvůj případ (aspoň nepíšeš, že bys občas kontroloval smart parametry). nebo ho někdo šlohne, upadne na zem, někde chytíš šifrovací vir ...
takže je dobrý jen na instalačky, pohotovostní image pc v síti, nebo na kradené seriály. čili cokoliv, co už někde je a ztráta ti nevadí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru