Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Linux mi zapsal disk a přestal fungovat

Rce 08.11.2019 21:56#17
LVM vřele nedoporučuji.

Ani by me nenapadlo, nejsem blazen. Pouzivam samozrejme klasiku mbr + oddily.

---

Jinak teda este jednou mne tu nekdo da do vlakna bud mojeho nebo kde odpovidam nejaky canc typu: pouzivej linux na misto Windows 10. To si zkuste a budu tu radit, ze jste to nezazili!!!

Nicmene teda dobry napad ode me udelat na starem pocitaci zkousku linuxu. Clovek si to neuvedomuje, jak ty Windows 10 uzasne pokrocily a jak jsou skvele. Casto to mame tak, ze vidime jen ty chyby, ktere tam jiste jsou, ale neuvedomujeme si to dobre, to co ten system dela tak skvelym.
Pak, kdyz prijdete nekam jinam a zkusite neco jineho, treba ja ted ten linux, tak zirate, jak je ten linux pozadu.

Zacneme u te lepsi distribuce:

Fedora 31

Naposledy jsem zkousel nejakou 22ku a od te doby se moc nezmenilo, v zakladu neni skoro zadny software, takze treba jen obycejny prehravac videa (mpv) musite nejprve hledat na internetu repositar a ten pak prikazovym radkem pridavat do Fedory. Obcasne tomu pada menu aplikaci a je potreba restart (mozna staci jen odhlaseni). Stale to neumi zapnout numlock pred prihlasenim a teda zase potrebujete stahnout na to program a pres bash si udelat konfigurak. Instalace notepadqq (bezne pouzivam na Ubuntu) mi hlasila kolize souboru a neslo to nainstalovat. Zatim jsem neprisel vubec na to, jak nainstalovat grafiku od NVidie, predpokladam, ze tam je v zakladu svobodny ovladac Nouveau, ktery je stale polofunkcni a obrazovka "scroluje" jak na Windows, kdyz pouzivate zakladni VESA ovladac pred instalaci ovladace od NVidie. Menu aplikaci se neda uzivatelsky menit a je treba si to zeditovat rucne, dost zdlouhave a neintuitivni.

Jinak teda system je v zasade funkcni, akorat je pro uzivatele navykle na Windows 10 tezko uchopitelny. Spis bych rekl, ze je to vhodnejsi pro lidi, kteri by chteli odejit od Apple a hledali neco ala Mac na PC. Je docela mozne, ze vyvojari miri timto smerem a prave Apple je jim designovym vzorem. Asi teda chapete, ze me Fedora s Gnome prilis nenadchla, nicmene je mozne ji pouzivat, jen by to chtelo mensi zaniceni fanousku, aby s timto distrem zase tak moc neprudili, porotoze do dokonalosti ma daleko.

Linux Mint 19.2

Nemohl jsem prilis vyzkouset jedno z defaultnich prostredi MATE, protoze system se jebnul. Zaplnilo se misto na disku do posledni mrte a jeblo se to. Nastartoval jsem tedy system v recovery modu a zkoumal, kde se to jeblo. A velmi rychle jsem na to prisel. Mint si hraje na Windows, ale je to velmi nedokonala hra, kterou nestoji za to podstupovat pro zadneho uzivatele, ktery ma vsech pet pohromade. Na disku jsem totiz nalezl slozku /timeshift, jez mi spolkla 6,2 GB dat!!! Nevedel jsem co to je za slozku, rozhodne to neni zadna systemova slozka linuxu, tak jsem hledal na webu a nalezl:

https://www.linux-mint-czech.cz/2013/11/timeshift-linuxova-alternativa-pro-vytvareni-bodu-obnoveni/

Mint si udelal neco jako body obnoveni na Windows. Ale bude to chtit chlapci jeste hodne prace nez vam to zacne fungovat. Zatim to mate uplne rozbite.

Od dalsich pokusu s Linuxem Mint upoustim, toto nemam zapotrebi.

Rad bych si na jare vyzkousel nove Ubuntu LTS. Tohle distro bylo vzdy to prave pro domaci uzivatele, ale v soucasne dobe jsem na pochybach. Ubuntu totiz pred par lety opustilo vlastni vytribeny design Unity, se kterym mam zkusenosti a vzdy se to dalo dobre pouzivat a preslo na stejne prostredi jako ma v defaultu Fedora. Dalsi moznost je ozkouset nejake alternativni prostredi typu KDE, coz mozna zvazim.

Dotaz je tedy zodpovezen a tema ukoncuji s vystrahou vsem, kteri by chteli nahradit Windows 10 nejakym lepsim systemem, takovy neni.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny