Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Linux mi zapsal disk a přestal fungovat

Neni to ani ironie ani zly umysl. Nekdy v druhe polovine roku 2016 jsem odesel od linuxu a nechal si doma jen jeden PC v soucasnosti vyuzivany jako diskove pole bezici na Ubuntu a presel jsem na Windows 10. (Paralelne jsem dal pouzival Windows 7, od nichz ustupuji az ted s jejich koncici podporou.) Zhruba rok pred mym opustenim linuxu, nebot se to vazne uz nedalo, jsem, postupne vyzkousel tyto 3 distra: Fedora, Manjaro, Mint v jejich tehdejsi aktualni podobe.

Manjaro uz zkouset nechci, rolling release dal hrozne prace a myslim si, ze z principu te funkce zkouseni novych verzi aplikaci hned po vydani s tim bude vzdycky boj. Nekdo muze ocenovat ziskani novinek jako prvni (nakonec i u Microsoftu je pritomen program, kde mohou uzivatele ziskavat novinky v podobe nestabilnich verzi Windows 10), ale me to netankuje. Nakonec fanousci techto systemu (Arch, Manjaro) sami rikaji, ze ten system je pro entusiasty a ne pro bezneho uzivatele.

Fedoru zkousim a konstatuji, ze jsem ocekaval vetsi pokrok za tech nekolik let. Napsal jsem sem teda par postrehu, se kterymi nemusis souhlasit, ale kdo sam nechce Fedoru zkouset, muze si byt jist, ze si nevymyslim, ostatni to budou muset zkusit sami. Celkove hodnotim distribuci Fedora s Gnome jako pouzitelnou, ale rozhodne bych ji nevymenil za Windows 10, ani kdybych nehral PC hry.

Mint nezklamal, kdyz jsem ho opoustel, mel obe defaultni prostredi Cinnamon i MATE naprosto rozbite, nefungovala sprava pameti, celkove to bylo nejhorsi, co jsem kdy zkusil. Ted je to vsak jeste horsi, system nikomu durazne nedoporucuji.

Ubuntu pravdepodobne ve variante Kubuntu chci vyzkouset az na jare, az bude dostupna nova LTS distribuce. Nema smysl testovat testovaci verzi, protoze u tech je tak nejak normalni, kdyz je neco rozbite a nemuzu se kvuli tomu zlobit. Soucasna LTS je zase temer na konci, takze to mi nedava smysl, kdyz nikam nespecham.

Ber to proste jako mych par postrehu k nejvetsim distribucim linuxu a jako odpoved na caste presvedcovani nekterymi linuxaky o tom, jak je ten linux bozi zvlaste ve srovnani s Windows. Ja na to odpovidam: NENI. (Vlastni nazor si samozrejme muze udelat kazdy sam.)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny