Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Linux mi zapsal disk a přestal fungovat

No, ja pouzivam Linux tak od konce minuleho milenia a nejak jsem po navratu k Windows nikdy nezatouzit (ackoli pracovne jsem se jimi musel casto taky zabyvat, tak od 3.1 po 8.1 a i ted vidam, jak s nima lidi zapasi a bezmocne se ptaji, proc to musi byt tak pitomy system ...)

Faktem je, ze jsem celkem nenarocny uzivatel a zas tak moc od toho pocitace nechci - zahrat si par oblibenych her (od 20 let starych DOSovek po letosni vesmirne simulatory), nejake ty onlinovky, lozit po webu, samozrejme maily a tak, koukat na videa, poustet si na nem hudbu, sem tam lehce upravit nejake ty fotky, vyvyjet systemy pro nekolik ruznych prostredi (od RPi po nadupane servery), samozrejme s automatickymi testy a nejakym rozumnym debugovacim prostredim, sem tam si spichnout neco v embeded systemu, jako treba vlastni firmware pro klavesnici vlastni konstrukce, nebo naprogramovat robota, samozrejme to vse mit v solidnim distribuovanem verzovacim systemu a sdilet to mezi nekolika pocitaci a notebooky, pripadne i s verejnymi repozitari a naopak od nich prebirat zajimave projekty), vest na tom ucetnictvi, vcetne automatickeho generovani a rozesilani faktur, mit tam par zakladnich serveru, jako databazi, webovy server, casovy a samozrejme gitserver (pochopitelne to vse s v podstate neomezenym poctem uzivatelu), generovat si tam vlastni stranky pro nekolik domen (a samozrejme je testovat), obcas napsat nejakou povidku do souteze, obcas si navrhnout a vyrobit nejake ty plosne spoje v CADu a naslednme si je bud vyrobit sam, nebo nechat vyrobit, sem tam si neco vypalit ci vygravirovat laserem, mit 12 virtualnich obrazovek, abych nemusel mit vsechna okna nahnacane na jedne z nich, mit nekolik ruznych uzivatelskych uctu, ktere bezne pouzivam naraz, v pripade potreby si paralelne otevrit dalsi graficke rozhrani pod jinym uzivatelem (a mit tam ty same moznosti), nektere veci chteji virtualizaci, takze tu taky, mit verzovane konfigurace systemu, abych se pripadne mohl vracet ke starsim nastavenim, nebo je porovnavat se soucasnym a rozhodnout se, ktere zmeny se osvedcily a ktere nikoli, graficke prostredi si nastavit dle vlastnich potreb (kdysi jsem jich provozoval vic ruznych naraz, ale nakonec jsem presel do toho nejpohodlnejsiho - stejne mi tam chodi vsechny programy, ktere pouzivam, at uz byly napsany pro libovolne z nich). No a system si updatuju kdyz se mi to zrovna hodi a v rozsahu, jaky uznam za vhodne, takze par veci si tu udrzuju, ackoli jsou davno "obsolete" a nepodporovane, ale proste se mi libi a tak bezi furt. No a samozrejme mam malou domaci sit, kde mi veci "proste fungujou" a muzu si je nastavit podle vlastnich predstav, aniz by mi v tom branily nejake posahane "wizardy", kterym se spousta veci proste neda vnutit a radu dalsich dovedne ukryvaji pod naprosto nesouvisejici temata a otazky, takze je nutno zkouset vsemozne varianty odpovedi, nez se clovek proklika k jakz takz funkcni variante. Na oblibene veci jsem si napsal vlastni balicek, ktery se na novem pocitaci nainstaluje vsechny naraz (v nejnovejsi verzi ci ve verzi mnou preferovane, dle nastaveni), takze jak instalace, tak i updaty jednotlivych programu ci vseho jsou jeden az dva trivialni prikazy (a nemusim nikde nic hledat po netu a resit dependency hell).

Nemam tu nejnovejsi AAA gamesy, protoze jsem jeste nedohral ani ty, co tu mam a stale me bavi. (U jedne znich se i tak trochu ucastnim vyvoje dalsich modulu, par jsem napsal sam, u nekolika dalsich odchyta a opravil chyby - uz jsou v mainstreamu) (i kdyz jsem u kamaradu par tech novych AAA zkusil, tak sice musim uznat, ze grafika krasna, ale tim to asi tak konci a to mi holt nestaci - kdyz me hra omrzi behem par hodin (uspesneho) hrani, tak to proste neni pro me. )
Nemam tu pokrocile graficke ci nahravaci studio, protoze tim smerem netihnu (i kdyz by se to asi dalo nejak zaridit).

Ale jek rikam, nejsem zas tak narocny uzivatel a tak mi pro moje potreby linux plne staci a hlavne na nem ocenuju to, ze mi pri praci neprekazi, ale pomaha a da se na nem nastavit cokoli potrebuju a kdyz to jednou nastavim, tak to tak zustane i prez radu naslednych updatu. Kdyz jsem delal na Windows, tak me prakticky denne, minimalne vsak dvakrat do tydne necim nasraly. Kdyz delam na linuxu, tak me celkem se stejnou frekvenci naopak necim potesi.

Takze ano, neuvedomuju si jak jsou Windows skvele, protoze spousta veci tam jde jen znacne obtizne, pokud vubec a i kdyz v mnohem pokrocily, tak ten zakladni nasiraci pristup tam zustava furt a je celkem jedno, jestli to je verze 3.1, nebo aktualni 10, na ktere obcas kamaradum pomaham resit jejich problemy a nestacim zirat, jak jdou i jednoduche veci udelat slozite a komplikovane. A jak moc da prace ten system udrzet alespon tak pouzitelny, jako byl "jeste nedavno". Hlavne teda ten princip, ze tam vzdycky aktualizace "zase neco naserou" a clovek hleda jak se toho zbavit, jak to ci ono zakazat, vypnout, odstranit ... zatimco na linuxu mam "svoje jiste" a resim prevazne jen jak tam pridat neco noveho, nebo jak to nove nastavit, aby to jeste delalo to a to. ( pokud to neni zcela jasne a jednoduche, tak google vyhodi spoustu funkcnich odpovedi, jak to resit - na rozdil od windows, kde vetsinou narazim na spoustu otazek, jak to resit ale jen malokdy na funkcni odpoved)

---

Takze jo, pokud ti ty windows vyhovuji, tak je klidne pouzivej, co me do tvych problemu. Me nevyhovovaly nikdy a nevyhovuji doted, takze radsi budu pouzivat system, ktery se mi ovlada snadno, dela to, co mu reknu a nemusim s nim bojovat o to, aby nedelal co nechci.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny