Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Linux mi zapsal disk a přestal fungovat

Stejne nepochopim, proc je v linuxu takove mnozstvi chyb.

Napriklad moje aktualni a podporovane Ubuntu 16.04 LTS:

1. Pred casem se aktualizace rozhodly, ze prestanou aktualizovat jadro linuxu, takze se proste balicky jadra presto, ze jsou vydavane neaktualizuji a musim si je stahnout rucne. Aspon, ze si Synaptic umi automaticky spustit update Grubu, takze se to tam i pri rucnim stazeni zapise a nemusim to psat do prikazoveho radku ja.

2. Dneska zase stahuju nove jadro, mam 4.4.0-166, nahazuju 4.4.0-169, to jest linux-headers-4.4.0-169, linux-image-4.4.0-169-generic, linux-modules-4.4.0-169-generic a ono mi to do zavislosti nahodi uplne nesmyslne linux-image-unsigned-4.4.0-165-generic a bez toho to neslo nainstalovat.
Prvne nevim, co to je, navic unsigned ve mne nevzbuzuje duveru uz podle slova a druhak proc 165, kdyz nahazuju 169. No ale jak rikam, jinak to neslo, tak jsem to tam pastnul a po restartu, kdyz nove jadro uz bezelo, jsem to zase odinstaloval, to uz slo, takze tam zadna zavislost zjevne nebyla.

3. Vymenim v PC datovy disk, v fstabu je mam zapsane pomoci UID. Ono to jde sice i bez toho, ale pak se vsechny nesystemove disky tvari jako odpojitelne, coz taky k uzivatelskemu komfortu neprispiva (podobna debilita je ale i ve Windows). A co myslite linux vubec nenabootuje do grafickeho prostredi. Nechapu cim zase vyvojari mysleli, kdyz pritom kdysi to normalne slo, proste se zastavil boot a vyzval me, abych potvrdil, ze chci ten disk vynechat. To uz ted nejde, proste prikazova radka uzivatele root a konec. Aspon, ze to pripojilo roota rovnou s pravama pro zapis, takze jsem jen cast fstabu smazal a restartoval PC a pak si ho doplnil tim vymenenym novym diskem. Ale taky si vemte to je logika, staci odpojit disk a mate defaultne prava roota. (Jde to proti tomu samozrejme zabezpecit, ale v defaultu mate proste adminskej pristup jednoduseji jak na Windows).

4. Stve me to linuxove ovladani skrz klavesnici. Chapu, ze to muze byt efektivni, nakonecprave pouzivani linuxu me naucilo pouzivat klavesnici a jsem za to rad i na Windows, protoze to je vskutku mnohdy efektivni, ale nekdy se mys hodi a treba takovy Double Commander, ze ktereho chci pretahnout textak do PSPadu spousteneho pres WINE, no ani nahodou a na pravy tlacitko mysi jde z DC otevrit jen jeden soubor.

Mimochodem uz me vytocila i Fedora a testovacim PC, ale ted uz nevim cim, priste zase.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny