Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Linux mi zapsal disk a přestal fungovat

Zdar,
mám starší počítač na který jsem se rozhodl nainstalovat linux, aby mi neunikly zlepšováky tohoto skvělého systému a odpočinul jsem si od nefunkčních Windows 10.

Protože mám rád *buntu varianty distribuce linuxu, tak jsem se rozhodl pro linux Mint, se kterým mám své zkušenosti a říkal jsem si, že za těch několik let jistě ušli dlouhou cestu a bude to dokonce i fungovat.

Provedl jsem tedy čistou instalaci z aktuálně staženého image na DVD, nastavil disky, uživatele atd. Disky jsem dal 15GB na "/" a 40GB na "/home", to staci s odřenýma ušima Windowsum, tak to bude jistě stačit i linuxu a to bohatě, linux není tak nenažraný jako Windows.

No instalace dokončena, mě to i přihlásilo. První co jsem si říkal, že bych měl mrknout, kolik si to vzalo místa na disku a bylo to skutečně v pohodě "/" si vzalo nějakých 8GB, takže po instalaci jsem měl furt 7GB místa. Musel jsem ale od PC odejít, tak jsem ho vypnul a zapnul až za 3 dny. Nabootovalo to, přihlásil jsem se a pak to začalo, disk začal zuřivě hrabat a hrabat, nevěděl jsem co mám dělat, ono to furt hrabalo a nevím co se v tom PC všechno dělo, ale nešlo dělat nic jiného jak ten disk furt hrabal a hrabal. Jenže já jsem zkušený uživatel, tak jsem promptně spustil utilitu "disky", která se po minutě dokonce i spustila, abych zjistil, že zbývá 20MB volného místa. ::) Vůbec jsem to nemohl pochopit, přeci by ten úžasný linux nedovolil nějakému tomu hackerovi, aby se mi připojil do PC a nahrál mi tam bůh ví jaké sprosťárny. Rychle jsem PC vypnul.

Odpojil jsem ho radši od internetu a zase zapnul. Bohužel se dostanu jen do přihlašovací obrazovky a dál mě to nepustí. To je nějaká provokace, ten mnohými preferovaný bájný systém zkapal okamžitě po instalaci. V Microsoftu by čuměli, tohle neuměj ani Windows 10 po jarním updatu. ]:)

---

Dotazy jsou:

1. Dá se s tím něco dělat nebo mám toho šmejda rovnou vykopat z disku?

2. Dá se nějak tohle možná v linuxu normální chování vysvětlit i neznalým smrtelníkům, kteří se zatím trápili na Windows a linux chtěli jen zkusit?

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny