Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zdroj, problikává LED na zákl. desce

No jestli tvůj multimetr zvládne měřit kondenzátory, začal bych tímhle

Tím že ho vytahne ven zjistí co přesně jiného jak co nejde prvést na té desce ?

Kondenzátor v obvodu změříte pouze tak, že víte co daný obvod dělá. Pak lze kondenzátor změřit, ale potřebujete osciloskop jinak téměř nic určitého nezjistíte.
Takže potřebujete jeho schéma, včetně hodnot a tolerancí součástek. Potom by nebyl problém pomocí osciloskopu změřit průběh napětí, možná i proudu, a z toho vyjádřit hodnotu kondenzátoru.
(Nebo máte druhou možnost, celý obvod nasimulovat v nějakém programu jako např pomocí programu PSPICE a vygenerovat průběhy s funkčním kondíkem, a pak ověřit zda jsou stejné průběhy na desce. Tato metoda ale již není tak přesná a je vhodná tak do ~ 10 součástek).

Multimetr na střídavé napětí napětí měří a ne generuje! Elektrolyt můžete otestovat měřákem přepnutým na diodový test. Obvod musí být vypnutý a po přiložení hrotů by měl váš multimetr krátce pípnout. Poté stačí otočit polaritu a měl by pípnout znova. Je však třeba mít na paměťi, že tím měříte i funkčnost celého obvodu a pouštíte do něj napětí, které jej může poškodit. Navíc i vyschlý kondenzátor může písknout, ale po kratší dobu.

Ale klidně ať tazatel pají kondenzatory z desky ven. Ja bych tím určitě bez nezačal,, kromě toho kondenzátor je je možnost, tak by je mohl pajet i zbytečně jestli problém pochází odjinud.
PS : Pro tazatele, viz vaše předchozí odpověď, jestli Vám můj příspěvek nevyhovuje, nikdo Vás nenutí aby jste se podle něho řídil nebo ho bral v potaz.

Poté tedy nerozumím, jakto že zkratováním pinů 24 a 20 se zdroj ihned spustí??

Možná máte problém ve spínači který PS_ON (signál zapínací napětové okruhy 3.3, 5 12V) a PIN_COM/GND používá . (což je ale pin 14 a zpravidla 16) né 12V pin24.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny