Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Win 7 - exFAT - check/repair

Zdravim, mam externi disk zasifrovany VeraCryptem a naformatovany jako exFAT. Po vypadku proudu a znovuotevreni ve VeraCryptu, VC hlasi, ze je poskozena struktura fs (exFAt ma zjevne feature, ze po takovemhle problemu se prepne do read-only modu a vyzaduje kontrolu, nez je na nej mozna zase psat) a ze je treba zkontrolovat a opravit a spusti windowsacej chkdsk. A tady je probelm CHKDSK ve Win 7 neumi korektne s exFAT pracovat . (A, co jsem koukal, takopravu MS vydal jen pro Win 8 a vys). Takze i pri parametru /X jen nahodile hazi chyby souboru (falesne) a i kdyz kontrolu dokonci, zjevne neni schopen ani zapsat do fs, ze nejakou kontrolu proved, protoze exFAt zustane zamceny jen pro cteni.
Takze exFAT je zamceny pro cteni, protoze chce kontrolu a pripadne opravu (soubory jsou pro cteni plne pristupne). Win7 chkdsk toho evidentne neni schopen.
A nepodarilo se mi najit ani zadnej trik nebo 3rd party utilitu, ktera by ve winech byla schopna proverit a opravit exFAT aniz by volala chkdsk.
Jiste, o data jsem neprisel, ale predstava, ze nejdriv budu muset nekam bezpecne zkopcit sifrovana data - 4TB, pak znovuzformatovat disk, a znovu ho zasifrovat, presunout sifrovana data zpet zabere spooouuutu casu. Navic, by to chtelo systemove reseni. (Pro pripad opakovani)
Vi nekdo jak zase ve win7 donutit exFAT, aby se zase na nej dalo zapisovat bez nutnosti formatovani?
Nejakej trik, parametr, patch, utilita?

Předmět Autor Datum
Co to zkusit na W10 ???
dsa 22.11.2019 21:15
dsa
Jasne, to by asi fungovalo,stejne jako zkusit to z linuxu, ale proste mam jen win7, nemam volny mist…
JSBD 22.11.2019 21:57
JSBD
Jedine z bútovacieho média, nejakým tretím výrobcom SW, ktorý má v sebe zabudovanú túto službu. Sku…
Nuda 23.11.2019 07:37
Nuda
Nakonec jsem zkusil USB Win 10: Win10 umoznuji bez problemu na disk zapisovat, jejich chkdsk korektn… poslední
JSBD 24.11.2019 10:57
JSBD

Jasne, to by asi fungovalo,stejne jako zkusit to z linuxu, ale proste mam jen win7, nemam volny misto na disku, partiotionu, a z ruznych duvodu nemuzu na tomhle momentalne nic zmenit. Proto jsem zameril dotaz na vyreseni v ramci Win 7.

Jedine z bútovacieho média, nejakým tretím výrobcom SW, ktorý má v sebe zabudovanú túto službu.

Skus MinitoolsPartitionWizard z ISO,
alebo si vyrob bútovacie ISO W10 a v cmd.exe príkaz chkdsk (Z:) /x /f /r /v /b (Z: je oddiel, jednotka s exfat)

Nakonec jsem zkusil USB Win 10: Win10 umoznuji bez problemu na disk zapisovat, jejich chkdsk korektne detekuje exFAT svazek, ale neopravi ho, protoze "svazek pouziva jiny proces" - odpojeni svazku parametrem /X nepomoze :-(
A zpatky ve Win7 se nic nezmenilo :-(

Diky vsem za napady...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru