Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Windows mi odmítá zapisovat na plochu

Zdravím, jdu sem pro odbornou radu nějakého chytráka přes Wokna. Poslední dobou se mi dost často stává, že po několikahodinové práci mi najednou W10 přestane akceptovat moji plochu. Plochu vč. zástupců a složek mi načte, vše na ní jde spustit, ovšem jakmile chci zapsat něco na plochu nebo do nějaké ze složek umístěných na ploše, tak mi systém vypíše, že složka "Plocha" neexistuje. Číst můžu, zapisovat nikoliv. I když se snažím přes pravý klik vytvořit třeba složku, tak mi to napíše, že cílová složka "Plocha" nebyla nalezena, navzdory tomu, že já ji prostě vidím i jako zástupce mezi složkami uživatele.

Co jsem zkusil? Pochopitelně restart, občas to naběhne, občas pomůže až 2. restart, ovšem je to otravné, protože se to stává pravidelně.

Co to způsobuje? Nemám ponětí. Stane se to kdykoliv je ten počítač delší dobu zapnutý, stává se mi to ať něco hraju, pracuju nebo se jen dívám na videa. Frustrující to je hlavně z důvodu, že se to občas stane při rozpracované práci a když pochopitelně nejde na plochu zapisovat, ani Word nebo Excel si tam neumějí vytvořit dočasný skrytý soubor pro zápis dat. Tzn. můžu to uložit jak chci ale jakmile to zavřu, ta data jsou pryč.

Aktualizaci Windows jsem v poslední době neměl (nedělal nemůžu říct, protože se to dělá samo že, díky Microsofte...). Jedu na W10 64 bit home. Napadlo mě ještě případně zkontrolovat stav disku, jestli není nějak poškozený ale to až o víkendu.

Předmět Autor Datum
Napadlo mě ještě případně zkontrolovat stav disku Určitě ano. Taky nebude na škodu proskenovat syst…
Lukas1982 06.12.2019 16:03
Lukas1982
Adwcleaner a kontrolu antiviru musím spouštět pravidelně, mám strach o svoje data, i když jsem dobře…
mlok8 06.12.2019 16:05
mlok8
Tak to nechej puštěné přes noc. Nebo aspoň mrkni na záložku "health" v programu HDtune.
Lukas1982 06.12.2019 16:14
Lukas1982
HD Tune mi záložku Health nechce načíst, bůh ví proč... Každopádně udělal jsem pár rychlých testů na…
mlok8 06.12.2019 19:53
mlok8
Pomalá kontrola povrchu disku v HDTune ukazuje nějaké vadné sektory?
Lukas1982 09.12.2019 07:49
Lukas1982
co přesně znamená "dobře zabezpečený" :?:
touchwood 09.12.2019 07:00
touchwood
pro jistotu: nemá to omezené hw zdroje? win10 nejspíš ramku zkoušejí vysávat do mrtě pro diskovou ca…
lední brtník 06.12.2019 20:01
lední brtník
Jazyk se dodatečně neměnil, dříve to navíc vůbec nedělalo. Blbne to až poslední dobou, max měsíc to…
mlok8 06.12.2019 21:03
mlok8
Přeinstalovat.
Kiksfix 09.12.2019 02:26
Kiksfix
nikdy nepoužívám plochu jako startovací úložiště pro dokumenty, neznám důvod něco takového dělat. zá…
lední brtník 09.12.2019 03:47
lední brtník
Diakritika v nazvu uctu..?
Abox 09.12.2019 06:05
Abox
werzia windows ?
sakraforte 09.12.2019 10:53
sakraforte
Přes víkend jsem udělal reinstall a vypadá to, že to funguje. Programy na sledování HDD nenašly už v… poslední
mlok8 09.12.2019 17:00
mlok8

Adwcleaner a kontrolu antiviru musím spouštět pravidelně, mám strach o svoje data, i když jsem dobře zabezpečený, tak už to je nějaký zvyk. Pouštím to cca 1x za týden. Kontrolu disku zkusím až o víkendu, nevím jak dlouho to trvá a teď vážně nemůžu nechat skenovat hodiny disk.

HD Tune mi záložku Health nechce načíst, bůh ví proč... Každopádně udělal jsem pár rychlých testů na přístup. Čtení je dost opožděné, je to cca trojnásobek hodnoty rychlosti přístupu než z výroby a zápis se značně zpomalil, do některých sekcí nešlo programu ani zapsat. Ještě uvidím, co řekne Crystal Disk info ale vypadá to na pořízení nového disku. Hajzl, má 2 měsíce po záruce :-D

Dobře, CDI mi vypsal, že je vše v pořádku a bliká mi to tu, že je vše ok. Tak teď jsem z toho kapičku mimo.

pro jistotu: nemá to omezené hw zdroje? win10 nejspíš ramku zkoušejí vysávat do mrtě pro diskovou cache, ms je posledních 10 let proslulý spíš tím co neumí než co umí.
nejde o instalaci kde se dodatečně měnil jazyk?

zápis se značně zpomalil

crystaldiskinfo a jiné sledovátka smart používám rád, ale nestačí to na 100% vyloučení podezřelého disku. někdy si deska nerozumí s diskem, jindy má disk svoji hlavu a skoro s ničím normálně nefunguje, přesto to z parametrů nejde poznat.

Jazyk se dodatečně neměnil, dříve to navíc vůbec nedělalo. Blbne to až poslední dobou, max měsíc to tak bude. Před tím jsem si myslel, že to je jen nějaká občasná chyba (hej, na W10 chyby jsem si už celkem zvykl) ale jakmile se mi to začalo srát do práce, tak to potřebuju nějak vyřešit.

No hlavně crystaldiskinfo mi vypsal, že disk je ok OwO. A teď babo raď :-D

nikdy nepoužívám plochu jako startovací úložiště pro dokumenty, neznám důvod něco takového dělat. zástupce samozřejmě vytvořím. chce to ověřit pod jiným profilem, jestli se to chová stejně špatně, nebo jde o chybu souborového systému na konkrétním místě.
kontrola přístupových práv k desktop/plocha snad proběhla.
dalším zakopaným jezevcem může být přehnaně agresívní čili nefunkční antivir.

ani Word nebo Excel si tam neumějí vytvořit dočasný skrytý soubor pro zápis dat. Tzn. můžu to uložit jak chci ale jakmile to zavřu, ta data jsou pryč.

nevytváří se náhodou dočasný profil "temp" místo tvého uživatele? v příkazovém řádku viz: "set u"
příčinou bývá poškozený profil uživatele, v registrech viditelný uid řetězec s koncovkou .bak, viz obsah: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru